Έρευνες

Περπάτημα: Τα οφέλη από 1.000 βήματα περισσότερα την ημέρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι έδειξε μελέτη σε περισσότερους από 2.000 τριαντάρηδες και σαραντάρηδες. Πόσο προστατεύει το περπάτημα από διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία. Που είναι καλύτερα να περπατάμε.

Αν σας καταβάλλουν ψυχικά όσα συμβαίνουν γύρω μας, πηγαίνετε για ένα περίπατο. Το περπάτημα μπορεί να καταπολεμήσει το στρες και να βελτιώσει την ψυχική διάθεση, ενώ ταυτοχρόνως μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).

«Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα ή πόσο μακριά θα πάτε. Αρκεί να σηκωθείτε από την καρέκλα και να περπατήσετε», τονίζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Dr. Donna Arnett, πρύτανης στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κεντάκυ. «Ούτε χρειάζεται να ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεως».

Η Dr. Arnett συνιστά να βάλουμε απλώς περισσότερο περπάτημα στην καθημερινή ζωή μας. «Να παρκάρετε λίγο πιο μακριά από το σπίτι. Να κάνετε έξτρα δουλειές στο σπίτι ή στον κήπο. Να βγάζετε συχνότερα τον σκύλο βόλτα ή να πηγαίνετε πιο μακριά», εξηγεί. «Όλα προσθέτουν βήματα στην ημέρα σας. Και περισσότερα βήματα σημαίνει καλύτερη υγεία».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ακόμα και 1.000 βήματα περισσότερα την ημέρα έχουν πολλά να προσφέρουν στην υγεία. Η μελέτη έδειξε πως όσοι φροντίζουν να περπατάνε έστω και για λίγο, μερικές φορές την ημέρα, ζουν περισσότερο. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν κάνουν πολύωρη, συνεχόμενη γυμναστική.

Η νέα μελέτη

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Συμμετείχαν 2.110 εθελοντές, ηλικίας 38 έως 50 ετών κατά την έναρξή της. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 11 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Όπως διαπίστωσαν, σε σύγκριση με όσους περνούσαν τη ζωή τους καθισμένοι, κάθε αύξηση της φυσικής δραστηριότητας κατά 1.000 βήματα την ημέρα σχετιζόταν με 28% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου (δηλαδή σε ηλικία 41-65 ετών). Η αύξηση συνεχιζόταν μέχρι τα 4.500 βήματα σε όσους διήγαγαν αποκλειστικά καθιστική ζωή.

Όσοι έκαναν πάνω από 2.000 βήματα χωρίς διακοπή την ημέρα, διέτρεχαν κατά 32% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σε σύγκριση με όσους βάδιζαν ελάχιστα, το καθημερινό περπάτημα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης. Ειδικότερα, όσοι έκαναν πάνω από 7.000 βήματα την ημέρα είχαν:

  • 43% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη
  • 31% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση

Ειδικά οι γυναίκες που βάδιζαν καθημερινά και πολύ, είχαν επίσης 61% λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες. Στην πραγματικότητα, κάθε αύξηση κατά 1.000 βήματα την ημέρα σχετιζόταν με μείωση κατά 13% του κινδύνου αναπτύξεως παχυσαρκίας.

Ο ρόλος του χώρου

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως το περπάτημα τουλάχιστον 7.000 βημάτων την ημέρα σχετιζόταν με μείωση κατά 50-70% του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Ακόμα πιο αποτελεσματικά, δε, ήταν πάνω από 10.000 βήματα ημερησίως, σε σύγκριση με την καθιστική ζωή.

Αν και το περπάτημα στη φύση, σε ένα πάρκο ή στην εξοχή, παρέχει πρόσθετα οφέλη, η Dr. Arnett τονίζει πως οπουδήποτε κι αν περπατάτε είναι προτιμότερο από το να κάθεστε.

«Σε υπαίθριο ή εσωτερικό χώρο, στο πάρκο, στο σπίτι ή σε ένα εμπορικό κέντρο, το σημαντικό είναι να περπατάτε», τονίζει. «Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στον κατάλληλο χώρο πρασίνου για περπάτημα. Επομένως, θα περπατούν ακόμα και στην κουζίνα τους αν χρειαστεί, κάνοντας επιτόπιο βάδην».

Write A Comment