Ειδήσεις

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Ξεπέρασαν τα 600 τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Αυξήθηκαν οι χώρες που αναφέρουν περιστατικά. Ποιες είχαν περισσότερα κρούσματα απ’ όσα την περασμένη εβδομάδα. Σημάδια ύφεσης στη Βρετανία. Πόσα παιδιά χρειάσθηκαν μεταμόσχευση. Πόσοι είναι οι παγκόσμιο θάνατοι. Τι λένε οι ειδικοί

Σε ολοένα περισσότερα παιδιά σε όλο τον κόσμο ανιχνεύεται η μυστηριώδης οξεία ηπατίτιδα, που ουδείς γνωρίζει την αιτία της. Την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν κρούσματα σε ακόμα τέσσερις χώρες, ενώ αυξήθηκαν σε αρκετές άλλες. Ωστόσο στη Βρετανία, όπου είχαν αναφερθεί τα πρώτα περιστατικά, εκτιμάται πλέον ότι τα κρούσματα κορυφώθηκαν και έχει αρχίσει η ύφεσή τους.

Επιπλέον, τα κατοικίδια ζώα και δη οι σκύλοι αποκλείστηκαν ως πιθανή εστία του προβλήματος. Το ενδεχόμενο αυτό είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως εξετάζει η αρμόδια βρετανική υγειονομική Αρχή (UKHSA).

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), την αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδα έχουν εκδηλώσει τουλάχιστον 621 παιδιά σε 31 χώρες του κόσμου.

Από τα παιδιά αυτά τα 14 έχουν χάσει τη ζωή τους. Πέντε θάνατοι έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και έξι στην Ινδονησία. Ακόμα τρία παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιρλανδία, το Μεξικό και την Παλαιστίνη.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρούσματα της ηπατίτιδας έχουν αναφέρει συνολικώς 14 χώρες. Σε ορισμένες από αυτές παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών την τελευταία εβδομάδα. Ειδικότερα, το Βέλγιο κατέγραψε ακόμα έξι κρούσματα και η Ιρλανδία άλλα οκτώ. Αυξημένα περιστατικά αναφέρθηκαν επίσης σε Πολωνία (ακόμα 2), Πορτογαλία και Ισπανία(επιπλέον 4 η κάθε μία).

Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ηπατίτιδα έχει ανιχνευθεί έως στιγμής σε 16 χώρες. Οι τρεις από αυτές ανακοίνωσαν την τελευταία εβδομάδα πως εντόπισαν τα πρώτα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πρόκειται για τη Μαλαισία, το Μεξικό και την Μολδαβία.

Στις ΗΠΑ, τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) αύξησαν κατά 71 τα κρούσματα που διερευνώνται. Συνολικά εξετάζονται πλέον 180 παιδιά από 36 πολιτείες. Ωστόσο τα περιστατικά αυτά δεν είναι νέα. Τα CDC ελέγχουν όλα τα παιδιά που νόσησαν από τον περασμένο Οκτώβριο έως τώρα.

Τα καλά νέα είναι ότι από τον Φεβρουάριο δεν έχει χάσει τη ζωή του άλλο παιδί στη χώρα. Δυστυχώς όμως το 9% των παιδιών χρειάσθηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Τα κρούσματα στην ΕΕ
Σύμφωνα με το ECDC, ηπατίτιδα έχει έως στιγμής αναφερθεί σε 132 παιδιά στην ΕΕ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τρία περιστατικά στη χώρα μας. Τα περιστατικά κατανέμονται ως εξής:

Αυστρία – 2
Βέλγιο – 9
Κύπρος – 2
Δανία – 6
Ελλάδα – 3
Γαλλία – 2
Ιρλανδία – 13
Ιταλία – 35
Ολλανδία – 6
Νορβηγία – 4
Πολωνία – 3
Πορτογαλία – 12
Ισπανία – 26
Σουηδία – 9

Στον υπόλοιπο κόσμο
Στον υπόλοιπο κόσμο, μέχρι τις 12 Μαΐου η Βρετανία είχε καταγράψει 176 περιστατικά. Όλα αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Τα 11 από αυτά τα παιδιά χρειάσθηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και Ηνωμένου Βασιλείου, άλλα 313 παιδιά σε 16 χώρες εκδήλωσαν οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Πιο αναλυτικά έχουν αναφερθεί:

ΗΠΑ – 180 κρούσματα
Καναδάς – 11
Αργεντινή – 9
Βραζιλία – 44
Κόστα Ρίκα – 2
Ινδονησία – 14
Ισραήλ – 12
Ιαπωνία – 12
Μαλαισία – 1
Μεξικό – 21
Μολδαβία – 1
Παλαιστίνη – 1
Παναμάς – 2
Σερβία – 1
Σιγκαπούρη – 1
Νότια Κορέα – 1

Σπάνια μεν, αλλά χρειάζεται εγρήγορση
«Η όλη κατάσταση μας προβληματίζει, επειδή βλέπουμε να εκδηλώνουν ηπατίτιδα υγιή παιδιά, χωρίς υποκείμενα νοσήματα», δήλωσε η Dr. Tina Tan, λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Ann & Robert H. Lurie στο Σικάγο. «Ουδείς γνωρίζει την αληθινή αιτία και, το πιο ανησυχητικό, μερικά παιδιά αναπτύσσουν πολύ σοβαρή ηπατίτιδα».

Περίπου τα μισά από τα παιδιά που νόσησαν στις ΗΠΑ είχαν κάποια μορφή αδενοϊού. Αυτή εξακολουθεί να είναι η πιθανή αιτία που συγκεντρώνει τις περισσότερες υποψίες, σύμφωνα με τα CDC.

Σε κάθε περίπτωση, «είναι σημαντικό να τονιστεί πως η σοβαρή ηπατίτιδα στα παιδιά είναι σπάνια», τονίζουν. «Ωστόσο συνιστούμε στους γονείς και τους φροντιστές των παιδιών να έχουν το νου τους για τα συμπτώματα της ηπατίτιδας, κυρίως για τον ίκτερο, που είναι το κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών, και να επικοινωνούν με τον παιδίατρο για οποιαδήποτε ανησυχία».

Οι σκύλοι
Εν τω μεταξύ, οι σκύλοι αποκλείστηκαν ως πιθανή πηγή του υπαίτιου ιού που προκαλεί την ηπατίτιδα. Το σχετικό ενδεχόμενο είχε εγείρει την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). Και αυτό, διότι τα επτά στα δέκα παιδιά με ηπατίτιδα είχαν σκυλάκια ως κατοικίδια ζώα.

Ωστόσο ο καθηγητής Υγείας του Παιδιού & Ιατρικής Επιδημιών Dr. Calum Semple, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι ο UKHSA εξέτασε «πολύ προσεκτικά» τα διαθέσιμα στοιχεία και «δεν βρήκε τίποτα που να υποδηλώνει ότι οι σκύλοι διαδραματίζουν οποιονδήποτε ρόλο στην οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά».

Στην πραγματικότητα, «η θεωρία αυτή αφαιρέθηκε πλέον από τις γραμμές έρευνας που διεξάγονται σε Αγγλία και Σκωτία», πρόσθεσε.

Write A Comment