Γυναίκα

Μπορεί η διακοπή της κύησης να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η διακοπή της κύησης συνήθως δεν επηρεάζει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος και να έχετε φυσιολογικές εγκυμοσύνες στο μέλλον.

Υπάρχει όμως ένας πολύ μικρός κίνδυνος για τη γονιμότητά σας και τις μελλοντικές εγκυμοσύνες, εάν αναπτύξετε μια μόλυνση της μήτρας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Η λοίμωξη θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες σας, γνωστή ως φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας ή έκτοπης κύησης, όπου ένα ωάριο εμφυτεύεται εκτός της μήτρας, στους ωαγωγούς (σάλπιγγες).

Αλλά οι περισσότερες λοιμώξεις αντιμετωπίζονται πριν φτάσουν σε αυτό το στάδιο και συχνά σας χορηγούνται αντιβιοτικά πριν από την άμβλωση για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Ζητήστε ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε σημάδια λοίμωξης μετά από μια άμβλωση, όπως:

  1. έντονος πόνο
  2. υψηλή θερμοκρασία (πυρετός)
  3. δύσοσμο κολπικό έκκριμα

Ποια είναι είδη της άμβλωσης;

  1. Ιατρική άμβλωση

Η ιατρική άμβλωση συμβαίνει όταν μια γυναίκα λαμβάνει φάρμακα για να προκαλέσει άμβλωση. Μερικές φορές, μια γυναίκα μπορεί να λάβει αυτά τα φάρμακα επειδή έχει υποστεί αποβολή. Τα φάρμακα βοηθούν να διασφαλιστεί ότι όλα τα προϊόντα της σύλληψης αποβάλλονται για να αποφευχθεί η μόλυνση και έτσι ώστε η γυναίκα να μπορεί να συλλάβει ξανά στο μέλλον. Το ποια επιλογή ιατρικής άμβλωσης μπορεί να συνταγογραφήσει ένας γιατρός εξαρτάται συχνά από την ηλικία κύησης ή από το πόσες εβδομάδες εγκυμοσύνης διανύει το άτομο. Παραδείγματα προσεγγίσεων ιατρικής άμβλωσης σε σχέση με τον χρόνο περιλαμβάνουν:

  • Μέχρι τις 7 εβδομάδες κύησης: Το φάρμακο μεθοτρεξάτη (Rasuvo, Otrexup) μπορεί να σταματήσει τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του εμβρύου. Στη συνέχεια, η γυναίκα λαμβάνει το φάρμακο μισοπροστόλη (Cytotec) για να διεγείρει τις συσπάσεις της μήτρας, ώστε να απελευθερωθεί η εγκυμοσύνη. Οι γιατροί δεν συνταγογραφούν ευρέως μεθοτρεξάτη – αυτή η προσέγγιση προορίζεται συνήθως για γυναίκες με έκτοπη κύηση, όπου το έμβρυο εμφυτεύεται εκτός της μήτρας και η εγκυμοσύνη δεν θα είναι βιώσιμη.
  • Έως 10 εβδομάδες κύησης: Η ιατρική άμβλωση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη λήψη δύο φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της μιφεπριστόνης (Mifeprex) και της μισοπροστόλης (Cytotec). Δεν μπορούν όλοι οι γιατροί να συνταγογραφήσουν μιφεπριστόνη – πολλοί πρέπει να έχουν ειδική πιστοποίηση για να το κάνουν.
  1. Χειρουργική άμβλωση

Η χειρουργική άμβλωση είναι μια διαδικασία είτε για να τερματιστεί η εγκυμοσύνη είτε για να αφαιρεθούν τα εναπομείναντα προϊόντα της εγκυμοσύνης. Όπως και με τις ιατρικές αμβλώσεις, η προσέγγιση μπορεί να εξαρτάται από τη χρονική στιγμή.

  • Μέχρι τις 16 εβδομάδες κύησης: Η αναρρόφηση με κενό είναι μία από τις πιο συνηθισμένες προσεγγίσεις για την άμβλωση. Αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ειδικού εξοπλισμού για την αφαίρεση του εμβρύου και του πλακούντα από τη μήτρα.
  • Μετά τις 14 εβδομάδες: Η διαστολή και εκκένωση (D&E) είναι η χειρουργική αφαίρεση του εμβρύου και του πλακούντα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να συνδυαστεί με άλλες τεχνικές, όπως αναρρόφηση με κενό, αφαίρεση με λαβίδα ή διαστολή και απόξεση. Οι γιατροί χρησιμοποιούν επίσης διαστολή και απόξεση (D&C) για να αφαιρέσουν τα εναπομείναντα προϊόντα της σύλληψης εάν μια γυναίκα έχει αποβάλει. Η απόξεση σημαίνει ότι ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο για να αφαιρέσει ιστό που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.
  • Μετά τις 24 εβδομάδες: Η επαγωγική άμβλωση είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ενδείκνυται στα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης. Οι νόμοι σχετικά με την άμβλωση μετά τις 24 εβδομάδες διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων που προκαλούν τον τοκετό. Αφού το έμβρυο γεννηθεί, ένας γιατρός θα αφαιρέσει τυχόν προϊόντα της σύλληψης, όπως ο πλακούντας, από τη μήτρα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, εκτιμάται ότι το 65,4% των αμβλώσεων διενεργήθηκαν όταν μια γυναίκα ήταν έγκυος 8 εβδομάδων ή νωρίτερα. Υπολογίζεται ότι το 88% των αμβλώσεων πραγματοποιούνται κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Όταν η άμβλωση γίνεται σε ένα καθαρό, ασφαλές ιατρικό περιβάλλον, οι περισσότερες διαδικασίες δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα. Ωστόσο, να μιλάτε πάντα με το γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες που έχετε.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την άμβλωση;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), η άμβλωση είναι μια διαδικασία χαμηλού κινδύνου. Ο κίνδυνος θανάτου μετά από άμβλωση είναι μικρότερος από 1 στις 100.000. Όσο πιο αργά στην εγκυμοσύνη της μια γυναίκα κάνει άμβλωση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών- ωστόσο, ο κίνδυνος θανάτου μετά τον τοκετό είναι 14 φορές υψηλότερος από τον κίνδυνο θανάτου μετά από μια πρόωρη άμβλωση. Ορισμένες από τις πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με τη διακοπή της κύησης περιλαμβάνουν:

  1. Αιμορραγία: Μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει αιμορραγία μετά από μια άμβλωση. Συνήθως, η απώλεια αίματος δεν είναι τόσο ακραία ώστε να αποτελεί ιατρικό πρόβλημα. Ωστόσο, σπάνια, μια γυναίκα μπορεί να αιμορραγήσει τόσο πολύ, ώστε να χρειαστεί μετάγγιση αίματος.
  2. Ατελής άμβλωση: Όταν συμβαίνει αυτό, ιστός ή άλλα προϊόντα της σύλληψης μπορεί να παραμείνουν στη μήτρα και το άτομο μπορεί να χρειαστεί μια D&C για να αφαιρέσει τον εναπομείναντα ιστό. Ο κίνδυνος για αυτό είναι πιο πιθανός όταν ένα άτομο λαμβάνει φάρμακα για την άμβλωση.
  3. Μόλυνση: Οι γιατροί συνήθως χορηγούν αντιβιοτικά πριν από την άμβλωση για να αποτρέψουν αυτόν τον κίνδυνο.
  4. Τραυματισμός των γύρω οργάνων: Μερικές φορές, ένας γιατρός μπορεί να τραυματίσει κατά λάθος τα κοντινά όργανα κατά την άμβλωση. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη μήτρα ή την ουροδόχο κύστη. Ο κίνδυνος να συμβεί αυτό αυξάνεται όσο πιο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας.

Τεχνικά, οτιδήποτε προκαλεί φλεγμονή στη μήτρα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη μελλοντική γονιμότητα. Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση αναλογιστείτε τους κινδύνους και τις βιοηθικές προεκτάσεις του θέματος αυτού που είναι πολλές και σημαντικές.

Write A Comment