Διατροφή

Καρκίνος του μαστού: Αυτή η διατροφή προστατεύει τις γυναίκες μετά τα 50

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τι έδειξε νέα, πολυετής μελέτη στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες. Ποια διατροφή δρούσε προστατευτικά και ποια επιβαρυντικά. Ο ρόλος της ποιότητας των φυτικών τροφίμων που καταναλώνουμε.

Οι γυναίκες που προσέχουν τη διατροφή τους μετά την κλιμακτήριο, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, εφ’ όσον καταναλώνουν τα σωστά τρόφιμα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γαλλία.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί δύο δεκαετίες την πορεία της υγείας 65.574 γυναικών. Όσες από αυτές ακολουθούσαν μία διατροφή που βασιζόταν σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, παρουσίαζαν μείωση του κινδύνου κατά 14% κατά μέσον όρο.

Ωστόσο είχε σημασία τι είδους φυτικής προελεύσεως τρόφιμα κατανάλωναν. Την προστασία αυτή αποκόμιζαν μόνο όσες κατανάλωναν πρωτίστως:

Δημητριακά ολικής αλέσεως
Φρούτα
Λαχανικά
Ξηρούς καρπούς
Όσπρια
Φυτικά έλαια
Τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη
Μάλιστα η διατροφή τους τις προστάτευε, παρότι έτρωγαν περιστασιακά κόκκινο κρέας και πουλερικά.

Αντιθέτως, δεν προστατεύονταν οι συνομήλικές τους των οποίων η διατροφή ήταν κατά βάση ανθυγιεινή, παρότι περιείχε πολλά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Τέτοιου είδους διατροφή ήταν αυτή που περιείχε σε αφθονία:

Φρουτοχυμούς με προσθήκη ζάχαρης
Επεξεργασμένα δημητριακά (π.χ. λευκά μακαρόνια, λευκά δημητριακά πρωινού κ.λπ.)
Πατάτες
Ροφήματα με ζάχαρη ή/και γλυκά

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που ακολουθούσαν αυτή την ανθυγιεινή διατροφή διέτρεχαν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.

Δεν είναι ίδια όλα τα φυτικά τρόφιμα
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι λάθος η αντίληψη πως υγιεινό είναι κάθε διαιτολόγιο που δεν περιέχει πολλά κρέατα και επεξεργασμένα κρεατικά, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sanam Shah, υποψήφια διδάκτωρ Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay, στη Γαλλία.

«Δεν είναι εξίσου υγιεινά όλα τα διαιτολόγια που βασίζονται σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα», δήλωσε. «Πολλοί νομίζουν ότι αν κόψουν το κρέας και τα προϊόντα του τρέφονται υγιεινά, αλλά αυτό δεν ισχύει. Έχει σημασία τι είδους φυτικά τρόφιμα καταναλώνει κάποιος».

Όπως εξήγησε, καμία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχε αποκλείσει εντελώς το κρέας από τη διατροφή της. Επιπλέον, καμία δεν ήταν χορτοφάγος ή αυστηρά χορτοφάγος, επομένως έτρωγαν και γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και αυγά.

Ωστόσο όταν οι ερευνητές τις χώρισαν σε κατηγορίες, αναλόγως με το πόσο υγιεινά ήταν τα τρόφιμα που κατανάλωναν, είδαν μεγάλη διαφορά στην συχνότητα του καρκίνου του μαστού.

Η νέα μελέτη
Η μελέτη άρχισε το 1993. Οι γυναίκες που εντάχθηκαν σε αυτήν συμπλήρωσαν εκείνη τη χρονιά, καθώς και το 2005 αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Ύστερα ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες, αναλόγως με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και σε υποκατηγορίες αναλόγως με την κατανάλωση φυτικών. Η ταξινόμηση έγινε με βάση 18 διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων.

Η μέση ηλικία των γυναικών κατά την έναρξη της μελέτης ήταν τα 21 χρόνια. Οι ερευνητές τις παρακολούθησαν επί 21 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, οι 3.968 από αυτές εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή συσχετιζόταν ισχυρά με τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Τονίζουν, δε, ότι η μείωση του κινδύνου κατά 14% είναι πολύ σημαντική, δεδομένου πως κάθε γυναίκα παγκοσμίως έχει μία στις οκτώ πιθανότητες να παρουσιάσει τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Πώς μπορεί, όμως, η πλούσια σε υγιεινά φυτικά τρόφιμα διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο; Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Η Dr. Shah, όμως, εκτιμά ότι το κλειδί πιθανώς είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (Nutrition 2022). Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε επιστημονικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε επιστημονική επιθεώρηση έπειτα από αξιολόγηση από ομάδα ανεξάρτητων ειδικών.

Write A Comment