O Γιατρός Συμβουλεύει

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της Όμικρον (COVID-19)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Αν νομίζετε ότι ίσως κολλήσατε κορονοϊό, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ένα τεστ για να επιβεβαιώσετε ή να απορρίψετε τις υποψίες για COVID-19.
Ακόμη και ένα ήπιο κρυολόγημα παρουσιάζει ομοιότητες με μερικά από τα βασικά συμπτώματα του SARS-CoV-2.

Με την παραλλαγή Όμικρον να είναι πιο μολυσματική από τη Δέλτα, είναι σώφρον να κινηθείτε άμεσα για να μάθετε εάν την έχετε, ή όχι.

Ο κορονοϊός συνεχίζει να αποτελεί ενεργό απειλή, για δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Κορονοϊός: Τα πέντε βασικά συμπτώματα της Όμικρον

Σύμφωνα με την διαρκή μελέτη ZOE, εν μέσω της εξάπλωσης τόσο της Όμικρον, όσο και της Δέλτα, υπάρχουν πέντε βασικά συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον.

1. Καταρροή (ειδικά σε συνδυασμό με απώλεια όσφρησης)

Η καταρροή είναι ένα παγκόσμιο σημάδι κρυολογήματος, γρίπης και τώρα COVID-19. Η ομάδα της ZOE, μια μελέτη που παρακολουθεί τα συμπτώματα του ιού, λέει ότι η ρινική καταρροή πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή, ειδικά τον χειμώνα.

Διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 60% των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στην Όμικρον με απώλεια όσφρησης, είχαν επίσης το σύμπτωμα της καταρροής.

2. Πονοκέφαλος

Αυτό περιγράφεται από τους ερευνητές ως ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου, ακόμη πιο συχνό από τον βήχα, τον πυρετό και την απώλεια όσφρησης. Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι συμπτώματα πολλών πραγμάτων.

Ευτυχώς, οι επιστήμονες έχουν ήδη διαπιστώσει πώς μοιάζει ο πονοκέφαλος λόγω COVID-19.

Το επίπεδο του πόνου πρέπει να είναι μέτριο έως σοβαρό, η αίσθηση πρέπει να είναι σαν παλμός, πίεση, ή “σουβλιές”. Η θέση του πονοκεφάλου πρέπει να βρίσκεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, όχι σε μία περιοχή. Θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες και να είναι ανθεκτικός στα κανονικά, κατ’ οίκον παυσίπονα.

3. Ήπια, ή σοβαρή κόπωση

Η κόπωση είναι ένα βασικό σύμπτωμα του σύνδρομο μακράς COVID (long COVID-19), αλλά υπάρχει και ως κλασικό σύμπτωμα της Όμικρον.

Η κόπωση, που συνδέεται με την ομίχλη του εγκεφάλου, είναι επίσης πιο συχνή από την τριάδα βήχας-πυρετός-απώλεια όσφρησης. Αυτό το επίπεδο κούρασης υπερβαίνει αυτό που μπορεί να διορθώσει ένας καλός βραδινός ύπνος. Είναι μια κούραση που μπορεί να προκαλέσει μείωση της γνωστικής δύναμης, είτε αφορά την μνήμη, είτε την εστίαση/προσοχή.

Δυστυχώς, το 80% των ατόμων που πάσχουν από μακροχρόνια COVID-19 ζει με ομίχλη εγκεφάλου.

4. Φτέρνισμα (για όσους έχουν εμβολιαστεί)

Το φτέρνισμα τον χειμώνα, ή το καλοκαίρι μπορεί να συνδέεται με γρίπη, κρυολόγημα, ή αλλεργίες. Κανονικά, δεν θεωρείται καν τόσο ισχυρό σύμπτωμα COVID-19.

Το φτέρνισμα είναι σύμπτωμα της Όμικρον μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον δύο φορές. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι προς το παρόν άγνωστος.

5. Πονόλαιμος για πέντε ημέρες

Η COVID-19, ως ασθένεια του αναπνευστικού, στοχεύει ιδιαίτερα τον λαιμό και τους πνεύμονες. Ο πονόλαιμος είναι ένα πρώιμο σημάδι του ιού, επομένως μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την κοινωνική σας απομόνωση και τη διενέργεια σχετικών τεστ. Αυτό το σύμπτωμα της Όμικρον είναι επίσης κοινό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με την μόλυνση του λαιμού να είναι σχετικά ήπια.

Ωστόσο, ένας πιο επώδυνος πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα σύμπτωμα της Όμικρον. Αυτό μπορεί να είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Write A Comment