O Γιατρός Συμβουλεύει

Είναι υγιεινό να πίνουμε νερό πριν από τον ύπνο; Τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Πόσο σημαντικό είναι να πίνουμε ή να αποφεύγουμε το νερό πριν τον βραδινό ύπνο. Πόσο μπορούμε να πίνουμε με ασφάλεια τις δύο τελευταίες ώρες. Τι μπορεί να μας προσφέρει και τι να μας στερήσει. Τι λέει μία ειδικός σε θέματα ύπνου από την φημισμένη Cleveland Clinic του Οχάιο.

Μερικοί άνθρωποι δεν μπαίνουν για ύπνο αν δεν πιούν πρώτα ένα μεγάλο ποτήρι νερό, ενώ σε άλλους η συνήθεια αυτή διαταράσσει τον ύπνο. Αν και η επαρκής ενυδάτωση είναι πολύτιμη για την υγεία, πόσο σημαντικό είναι να πίνει κάποιος νερό πριν από τον βραδινό ύπνο;

«Σε γενικές γραμμές, δεν συνιστάται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού πριν από τον ύπνο», απαντά η νευρολόγος Dr. Jessica Vensel Rundo, από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Μια μικρή ποσότητα, όμως, δεν δημιουργεί πρόβλημα».

Όπως εξηγεί, για να παραμείνει αδιατάρακτος ο ύπνος συνήθως συνιστάται να διακόπτεται η πρόσληψη νερού δύο ώρες πριν την κατάκλιση. Με αυτό τον τρόπο δεν γεμίζει το σώμα με περιττές ποσότητες υγρών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες επισκέψεις στην τουαλέτα το βράδυ.

Αν όμως πρέπει να πιείτε νερό πριν κοιμηθείτε (π.χ. για να πάρετε ένα φάρμακο ή επειδή έχει «στεγνώσει» το στόμα σας), μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή.

«Ο γενικός κανόνας είναι να πίνουμε λιγότερο από ένα ποτήρι νερό τις δύο τελευταίες ώρες πριν μπούμε για ύπνο», εξηγεί η Dr. Vensel Rundo, η οποία είναι εξειδικευμένη στην Ιατρική Ύπνου. «Πρέπει επίσης να το πίνουμε με μικρές γουλιές».

Νυκτουρία και έλλειψη ύπνου
Γιατί όμως τίθεται αυτό το όριο των δύο ωρών; «Ο ήσυχος ύπνος έχει ζωτική σημασία για την υγεία», απαντά. «Το να σηκωθεί ένας άνθρωπος τη νύχτα μία φορά για να πάει στην τουαλέτα δεν δημιουργεί πρόβλημα, όταν γίνεται σποραδικά. Αν όμως σηκώνεται δύο ή περισσότερες φορές κάθε βράδυ, κάτι δεν πάει καλά. Το πρώτο που έχει να κάνει είναι να αλλάξει την ρουτίνα του πριν από τον ύπνο».

Αυτό είναι απαραίτητο διότι οι συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα διαταράσσουν τον ύπνο και τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην έλλειψη ύπνου. Αυτή είναι μία επικίνδυνη κατάσταση, που σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Απώλεια μνήμης
Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού
Λοιμώξεις
Υπέρταση
Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
Αύξηση του σωματικού βάρους
Υπάρχουν, βέβαια, και προβλήματα υγείας (π.χ. προστάτης) που προκαλούν νυκτουρία. Επομένως, αν σηκώνεστε κάθε βράδυ δύο ή περισσότερες φορές για να πάτε στην τουαλέτα, είναι σημαντικό να μάθετε την αιτία. Αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος, πρέπει να αλλάξετε την ρουτίνα σας πριν τον ύπνο, τονίζει η Dr. Vensel Rundo.

Τα πιθανά οφέλη
Σε μικρές ποσότητες, πάντως, το νερό παρέχει κάποια οφέλη πριν τον βραδινό ύπνο. Κατ’ αρχάς, όταν κάνει πολλή ζέστη και δεν κοιμάστε με αναμμένο κλιματιστικό, είναι πιθανό να ιδρώσετε το βράδυ. Λίγο νερό πριν τον ύπνο μπορεί να σας προστατεύσει από την αφυδάτωση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα τη σωματική θερμοκρασία σας.

Αντίστοιχα, αν έχετε κάποια ίωση του αναπνευστικού, με ένα ποτήρι νερό πριν τον ύπνο μπορεί να κοιμηθείτε καλύτερα. Και αν αναπνέετε από το στόμα, μπορεί να το χρειάζεστε για να αναπληρώσετε τα υγρά που θα χάσετε όλη νύχτα.

Πότε πρέπει να πίνετε νερό
Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι να βρείτε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και τον ύπνο. «Δεν θέλετε να μπείτε διψασμένοι για ύπνο, αλλά ούτε και να πιείτε μαζεμένα δυο-τρία ποτήρια νερό μέσ’ τη νύχτα», τονίζει η Dr. Vensel Rundo.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πίνετε νερό σταδιακά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για να εξασφαλίσετε ότι θα είναι σωστά μοιρασμένο φροντίστε:

Να πίνετε νερό με κάθε κύριο γεύμα και κάθε σνακ (συνιστώνται τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ ημερησίως)
Να αναπληρώνετε αμέσως τα υγρά που χάνετε με τη φυσική δραστηριότητα
Να καταναλώνετε άφθονα υγρά από άλλες φυσικές πηγές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά
Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να πίνετε πολλά υγρά μία στιγμή της ημέρας (π.χ. το πρωί που ξυπνάτε) και μετά να τα αποφεύγετε για ώρες. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που να θεωρείται ιδανική για να προσλάβει κάποιος όλα τα υγρά που χρειάζεται», ξεκαθαρίζει η Dr. Vensel Rundo. «Η κατανάλωση νερού πρέπει να είναι σταθερή και σταδιακή στη διάρκεια της ημέρας».

Αν παρ’ όλα αυτά έχετε νυκτουρία, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, καταλήγει.

Write A Comment