Ειδήσεις

Κορονοϊός – ΕΟΦ: «Αθώα» τα εμβόλια από ορισμένες παρενέργειες – Τι έδειξαν νέα στοιχεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Νέες ανακοινώσεις για τα 5 εμβόλια για τον κορονοϊό τα οποία έχουν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές Ευρώπης και ΗΠΑ και κυκλοφορούν και στην Ελλάδα. Σε επικαιροποίηση των πληροφοριών για την ασφάλεια των εμβολίων αυτών προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης του ΕΟΦ, προχώρησε σε επικαιροποίηση των στοιχείων για την ασφάλεια των 5 εμβολίων για τον κορονοϊό, μετά από σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει, προκύπτουν τα εξής στοιχεία για τα εμβόλια κατά του Covid-19, τα οποία διατίθενται και στη χώρα μας:

Comirnaty (PFIZER): Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την αιτιώδη συσχέτιση της αμηνόρροιας με το εμβόλιο, ενώ είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση της βαριάς εμμηνορρυσιακής αιμορραγίας σε σχέση με το Comirnaty.

Jcovden (Janssen-Cilag) (Johnson & Johnson): Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αιτιώδη συσχέτιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου με το Jcovden.

Nuvaxovid (Novavax): Έχει ξεκινήσει αξιολόγηση της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας, για να διαπιστωθεί εάν αυτές μπορεί να αποτελούν παρενέργειες του Nuvaxovid.

Spikevax (Moderna): Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την αιτιώδη συσχέτιση της αμηνόρροιας με το εμβόλιο, ενώ είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση της βαριάς εμμηνορρυσιακής αιμορραγίας σε σχέση με το Spikevax.

Vaxzevria (AstraZeneca): Έμφραγμα του μυοκαρδίου, πνευμονική εμβολή και θρόμβωση, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αιτιώδη συσχέτιση αυτών των συμβάντων με το Vaxzevria.

Write A Comment