Γυναίκα

Καρκίνος του μαστού: Νέες θεραπείες βελτιώνουν την πορεία και τη ζωή των ασθενών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά όχι η θνησιμότητα. Ποιες εξελίξεις έχουν κάνει τη διαφορά στην αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών του. Η έναρξη της νέας εποχής με τη θεραπεία στο σπίτι. 

Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται σήμερα καλύτερα παρά ποτέ, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιζήσουν επί χρόνια και με καλή ποιότητα ζωής με τη νόσο τους, ακόμα κι αν αυτή είναι προχωρημένη.

Όντως, ο προχωρημένος καρκίνος του μαστού είναι πλέον σε πολλές περιπτώσεις χρονία νόσος, την οποία μερικές ασθενείς αντιμετωπίζουν λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι. Ο δε πρώιμος καρκίνος του μαστού, κατά κανόνα θεραπεύεται πλήρως (ίαση).

Οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθης νεοπλασία στις γυναίκες.

Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα γυναίκες στη χώρα μας θα τον εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται περισσότερα από 7.700 περιστατικά (δεν τηρείται Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών στην Ελλάδα ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσα είναι).

Αυξάνονται τα περιστατικά, αλλά όχι τα προχωρημένα

Το βέβαιον είναι ότι ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ευτυχώς, όμως, δεν συνοδεύεται από αύξηση στη θνησιμότητα.

Η πρώιμη διάγνωση εξασφαλίζεται με τον περιοδικό προληπτικό έλεγχο (ψηλάφηση μαστών και μαστογραφία) που κάνουν ολοένα περισσότερες γυναίκες.

Δεν είναι ενιαία ασθένεια

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μία ενιαία ασθένεια, αλλά έχει ορισμένους χαρακτηριστικούς τύπους. Στο περίπου 70% των περιπτώσεων οι όγκοι του μαστού «τρέφονται» από τις ορμόνες. Αυτοί είναι οι επονομαζόμενοι όγκοι με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς (οιστρογόνων ή/και προγεστερόνης).

Σε ένα άλλο 15% των περιπτώσεων, οι όγκοι έχουν υπερέκφραση μίας πρωτεΐνης που λέγεται HER2. Αυτοί λέγονται όγκοι με θετικούς υποδοχείς HER2.

Τέλος, στο λοιπό 15% των περιπτώσεων οι όγκοι λέγονται τριπλά αρνητικοί, διότι δεν έχουν θετικό κανέναν από τους προαναφερθέντες υποδοχείς.

Τα συγκεκριμένα μοριακά χαρακτηριστικά των όγκων είναι μία από τις παραμέτρους που λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά την επιλογή της θεραπείας σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Άλλες παράμετροι είναι το στάδιο της νόσου και ο ρυθμός πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Ρόλο παίζει επίσης το αν πρόκειται για νέα νόσο ή υποτροπή.

Η πρόοδος στο πέρασμα του χρόνου

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού άλλαξε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν, όμως, μερικά επιτεύγματα που ξεχωρίζουν. Πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες, λ.χ.:

  • Υπήρξε μετάβαση από την ακρωτηριαστική ριζική μαστεκτομή στις συντηρητικές επεμβάσεις και
  • Έγινε η συσχέτιση με τις ορμόνες του γυναικείου φύλου (τα οιστρογόνα)

Η πρώτη «επανάσταση» στην αντιμετώπισή του έγινε με την εισαγωγή της ταμοξιφαίνης. Ήταν η πρώτη θεραπεία για τους όγκους του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων. Άρχισε να χορηγείται τη δεκαετία του ’70.

Ακολούθησε η δεύτερη «επανάσταση», αυτή της κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας (ιδιαίτερα ο τριπλός συνδυασμός CMF και οι ανθρακυκλίνες). Τέλος, πριν από δύο δεκαετίες υπήρξε η τρίτη «επανάσταση», με την τραστουζουμάμπη. Ήταν το πρώτο φάρμακο για τον HER2 θετικό καρκίνο του μαστού.

Έκτοτε οι εξελίξεις είναι καταιγιστικέςακόμα και για τους τριπλά αρνητικούς όγκους που είναι αρκετά δύσκολοι στην αντιμετώπισή τους. Πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζεται ανοσοθεραπεία γι’ αυτούς. Ο  ανοσοθεραπευτικός παράγοντας ατεζολιζουμάμπη, λ.χ., έχει ένδειξη σε συνδυασμό με τη nab-paclitaxel στην τριπλά αρνητική νόσο. Για την ίδια μορφή αναδύεται και ένα υποσχόμενο νέο κυτταροτοξικό φάρμακο, συζευγμένο με μονοκλωνικό αντίσωμα (ADC), το sacituzumab/govitecan.

Θεραπεία και στο σπίτι

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η πρόοδος στον HER2 θετικό καρκίνο του μαστού. Ήδη οι προχωρημένες μορφές του έχουν μετατραπεί σε χρονία νόσο στην πλειονότητα των ασθενών. Αντίστοιχα, ο πρώιμος HER2 θετικός καρκίνος του μαστού είναι κατά κανόνα ιάσιμος.

Ο θετικός στον HER2 καρκίνος του μαστού τυπικά έχει μακροχρόνια θεραπεία. Οι νεότερες φαρμακοτεχνικές μορφές, που ελαττώνουν το ψυχοκοινωνικό  «φορτίο» της θεραπείας αυτής, «έχουν ιδιαίτερη «προστιθέμενη αξία».

Η κυκλοφορία του συνδυασμού trastuzumab/pertuzumab σε μία συσκευασία για υποδόρια χορήγηση, αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο βήμα. Και αυτό, διότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ευκολία των ασθενών και την εξοικονόμηση πόρων του Συστήματος Υγείας, εκτιμά.

Βασική προϋπόθεση για τα δύο τελευταία «είναι η δυνατότητα τα φάρμακα αυτά, καθώς και άλλα μονοκλωνικά αντισώματα, να μπορούν να χορηγούνται κατ’ οίκον, όπως γίνεται με το πρόγραμμα «Οίκοθεν» του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας».

Write A Comment