Ειδήσεις

Κορονοϊός: Προς κατάργηση η μάσκα στα σχολεία – Στα τέλη Αυγούστου η τελική απόφαση από την επιτροπή των ειδικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Σε μια στρατηγική ήπιων περιορισμών για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, προσανατολίζεται το Υπουργείο Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα αποφασίσουν μεταξύ άλλων τις επόμενες μέρες, την πιθανή κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στην εκπαίδευση.

Υποχρεωτική -όπως όλα δείχνουν- θα παραμείνει η χρήση της μάσκας στο επερχόμενο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μόνο στα νοσοκομεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα τα πλοία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη μάλιστα, η χρήση της μάσκας θα επιβληθεί σε κάποιους βασικούς χώρους και στη συνέχεια θα επεκταθεί -μόνο εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτήσουν.

«Αν χρειαστεί σε συγκεκριμένους χώρους να επεκταθεί η χρήση της μάσκας, τότε θα το εξετάσουμε. Ο χειμώνας έχει κι άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν, όπως η γρίπη, με αποτέλεσμα όταν υπάρχει και ο κορονοϊός θα πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική», επισήμανε ο υπουργός.

Πρόσθεσε επίσης, πως η απόφαση σχετικά με τα πρωτόκολλα στα σχολεία -δηλαδή σχετικά με τα τεστ και τη χρήση της μάσκας- θα ληφθεί μέχρι τέλος του μήνα μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Επιτροπής των ειδικών, η οποία θα συνεδριάσει το ερχόμενο διάστημα.

«Η λογική μας και στα σχολεία θα είναι να πάμε σε ήπιους περιορισμούς. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουμε συζητήσει», τόνισε.

Στην κατεύθυνση της κατάργησης της χρήσης μάσκας στα σχολεία κινούνται και οι απόψεις ορισμένων έγκριτων επιστημόνων στη χώρα μας.

ΠΟΕΔΗΝ: 50 παιδιά με Covid νοσηλεύονται στα νοσοκομεία – Ρίσκο η κατάργηση της μάσκας

Αντίθετη εμφανίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία νοσηλεύεται αυξημένος αριθμός παιδιών με Covid και το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς περιοριστικά μέτρα, θα προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως λένε οι εργαζόμενοι.

“Με τέτοιο υψηλό αριθμό – ρεκόρ νοσηλευόμενων παιδιών το καλοκαίρι στα νοσοκομεία είναι μεγάλο το ρίσκο να συζητάμε για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τεστ και μάσκες. Χθες και σήμερα νοσηλεύονται πάνω από 50 παιδιά με κορονοϊό στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας”, λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει πως θα πρέπει να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα:

“Κάποιος με υποκείμενα νοσήματα που πεθαίνει από κορονοϊό, δεν θα πέθαινε εάν δεν κόλλαγε κορονοϊό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εν όψει φθινοπώρου και χειμώνα”, υπογραμμίζει.

Πιο συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται σήμερα περίπου 50 παιδιά με Covid, ενώ πριν από μερικές μέρες είχαν ξεπεράσει τα 100.

Πιο αναλυτικά, οι νοσηλείες παιδιών είναι οι εξής:

  • Παίδων Αγία Σοφία: 26 παιδιά
  • Παίδων Αγλαϊα Κυριακού: 5 παιδιά
  • Παίδων Πεντέλης: 1
  • Καραμανδάνειο: 3
  • Ιπποκράτειο ΘΣΝ: 7 παιδιά
  • Παπαγεωργίου: 1
  • Παν/κό Πάτρας (Ρίο): 5 και 2 ύποπτα
  • Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: 1 (την περασμένη εβδομάδα είχε 10 παιδιά)
  • Παν/κο Ιωαννίνων: 3

“Πως να ανοίξουν τα σχολεία σε λίγες ημέρες χωρίς μέτρα προστασίας;” αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι και υπογραμμίζουν πως πέρυσι τα μέτρα στα σχολεία απέδωσαν και στα νοσοκομεία αναζήτησαν νοσηλεία πολύ λίγοι μαθητές.

“Τα παιδιά που προσβάλλονται από κορονοϊό έχουν πολύ καλή πρόγνωση, όμως, δεν παύουν να έχουν ηλικιωμένους ή άλλα μέλη στην οικογένειά τους με υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να τους κολλήσουν και να κινδυνέψει η ζωή τους”, καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Write A Comment