Γυναίκα

Η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Η εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Η μελέτη σε περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια γυναίκες διαπίστωσε ότι όσο μικρότερη ήταν η ηλικία που μπήκαν στην εμμηνόπαυση, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος νέας καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής.

“Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τις συνομήλικές τους”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Ga Eun Nam από το Korea University College of Medicine. “Αυτό μπορεί να γίνει ένα καλό κίνητρο για τη βελτίωση των συνηθειών του τρόπου ζωής που είναι γνωστό ότι συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η άσκηση”, πρόσθεσε.

Η καρδιαγγειακή νόσος εμφανίζεται συνήθως έως και 10 χρόνια αργότερα στις γυναίκες από τους άνδρες. Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πιστεύεται ότι επωφελούνται από την προστατευτική δράση των οιστρογόνων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η διακοπή της εμμήνου ρύσεως και η επακόλουθη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση επηρεάζει το 1% των γυναικών κάτω των 40 ετών. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της πρόωρης (πριν από την ηλικία των 40 ετών) και της πρώιμης (πριν από την ηλικία των 45 ετών) εμμηνόπαυσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων συνολικά, αλλά τα στοιχεία μόνο για καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή είναι περιορισμένα.

Πώς έγινε η έρευνα

Αυτή η μελέτη εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόωρης εμμηνόπαυσης, της ηλικίας που μπαίνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση και της περιστατικής καρδιακής ανεπάρκειας και της κολπικής μαρμαρυγής. Τα δεδομένα ελήφθησαν από το Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Υγείας της Κορέας (NHIS), το οποίο παρέχει έλεγχο υγείας τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια και περιλαμβάνει το 97% του πληθυσμού.

Η μελέτη περιελάμβανε 1.401.175 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν τον έλεγχο υγείας του NHIS το 2009. Οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 για νέα καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή. Συνελέχθησαν πληροφορίες για δημογραφικά στοιχεία, συμπεριφορές υγείας και αναπαραγωγικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας στην εμμηνόπαυση και της χρήσης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT).

Η ηλικία κατά την εμμηνόπαυση κατηγοριοποιήθηκε ως:

  • κάτω των 40
  • 40 έως 44
  • 45 έως 49 και
  • 50 ετών και άνω

Η πρόωρη εμμηνόπαυση ορίστηκε ως η τελευταία έμμηνος ρύση πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Περίπου 28.111 (2%) συμμετέχουσες είχαν ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης. Σε αυτές τις γυναίκες, η μέση ηλικία στην εμμηνόπαυση ήταν τα 36,7 έτη. Η μέση ηλικία εγγραφής στη μελέτη για τις γυναίκες με και χωρίς ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν 60 και 61,5 έτη, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 9,1 ετών, 42.699 (3.0%) εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια και 44.834 (3,2%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ του ιστορικού πρόωρης εμμηνόπαυσης και των περιστατικών καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής αφότου πρώτα προσάρμοσαν τα αποτελέσματά τους ως προς τους εξής παράγοντες:

  • ηλικία
  • κάπνισμα
  • αλκοόλ
  • σωματική δραστηριότητα
  • εισόδημα
  • δείκτης μάζας σώματος
  • υπέρταση
  • διαβήτης τύπου 2
  • δυσλιπιδαιμία
  • χρόνια νεφρική νόσος
  • στεφανιαία νόσος
  • ηλικία στην έναρξη της εμμηνόπαυσης

Οι γυναίκες που βίωσαν πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 9% υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τις συσχετίσεις μεταξύ της ηλικίας στην εμμηνόπαυση και της συχνότητας εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής, αφότου έλαβαν και πάλι υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες.

Ο κίνδυνος επεισοδίου καρδιακής ανεπάρκειας αυξανόταν όσο μειώνονταν η ηλικία στην εμμηνόπαυση:

  • Σε σύγκριση με τις γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω στην εμμηνόπαυση, εκείνες ηλικίας 45 έως 49, 40 έως 44 και κάτω των 40 ετών στην εμμηνόπαυση είχαν 11%, 23% και 39% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αντίστοιχα.
  • Ομοίως, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής αυξήθηκε καθώς μειώθηκε η ηλικία στην εμμηνόπαυση, με 4%, 10% και 11% υψηλότερο κίνδυνο για τις ηλικίες 45 έως 49, 40 έως 44 και κάτω των 40 ετών στην εμμηνόπαυση, αντίστοιχα (σε σύγκριση με γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω στην εμμηνόπαυση).

Οι συγγραφείς είπαν ότι διάφοροι παράγοντες μπορεί να εξηγήσουν τις συσχετίσεις μεταξύ της ηλικίας της εμμηνόπαυσης, της καρδιακής ανεπάρκειας και της κολπικής μαρμαρυγής, όπως η πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων και οι αλλαγές στην κατανομή του σωματικού λίπους.

Ο δρ. Nam συμπέρανε: “Η λανθασμένη αντίληψη ότι η καρδιακή νόσος επηρεάζει κυρίως τους άνδρες σημαίνει ότι κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αφορούν το κάθε φύλο ξεχωριστά έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό. Συσσωρεύονται στοιχεία ότι, για τις γυναίκες, η εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή. Η μελέτη μας δείχνει ότι το αναπαραγωγικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται συστηματικά υπόψη πέρα από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, κατά την αξιολόγηση της μελλοντικής πιθανότητας καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής”.

Write A Comment