Ειδήσεις

Eυλογιά των πιθήκων: 80 κρούσματα στην Ελλάδα – Όλοι άνδρες από 19 έως 61 ετών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τα 80 έφτασαν συνολικά τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα.

Σημειώνεται από τον ΕΟΔΥ, πως μέσα σε επτά μέρες καταγράφηκαν οκτώ (8) νέα κρούσματα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 72 συνολικά περιστατικά στη χώρα μας.

Όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 36 έτη (από 19 έως 61 ετών). Είκοσι (20) από αυτούς ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (25%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Η χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (εβδομάδα κατά ISO) παρουσιάζεται στο παρακάτω γράφημα.

Ευλογιά των πιθήκων: 24.662 κρούσματα σε 44 χώρες

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 24.662 κρούσματα της νόσου σε 44 διαφορετικές χώρες.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2022.

Write A Comment