Σεξουαλική Υγεία

Καρκίνος: Πως επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των νεαρών γυναικών, σύμφωνα με νέα μελέτη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τι έδειξε νέα μελέτη για την σεξουαλικότητα εκατοντάδων γυναικών, ηλικίας κάτω των 40 ετών, οι οποίες εκδήλωσαν καρκίνο. Πως και γιατί επηρεάστηκε η ερωτική τους ζωή.
Οι νεαρές γυναίκες που ξεπερνούν τον καρκίνο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σεξουαλικά προβλήματα, όπως η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας και η δυσφορία στη διάρκεια του σεξ, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Η ποιότητα της ερωτικής τους ζωής επηρεάζεται από την μορφή του καρκίνου που είχαν, καθώς και από την ένταση της θεραπείας στην οποία υποβλήθηκαν.

Η παρούσα μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Acta Oncologica. Στη μελέτη εντάχθηκαν συνολικώς:

694 νεαρές γυναίκες οι οποίες είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο
493 συνομήλικές τους χωρίς καρκίνο
Η ηλικία των γυναικών κυμαινόταν από 18 έως 39 ετών. Η διάγνωση του καρκίνου είχε γίνει μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και Αυγούστου 2017. Οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με τις ασθενείς και τις ρώτησαν για την σεξουαλική τους ζωή 1,5 χρόνο μετά τη διάγνωση.

Οκτώ τομείς
Περίπου οι μισές από τις γυναίκες έπασχαν από καρκίνο του μαστού. Οι υπόλοιπες είχαν αντιμετωπίσει γυναικολογικούς καρκίνους, όγκους του εγκεφάλου ή λέμφωμα. Το 53% των γυναικών είχαν περιγράψει την αντινεοπλασματική θεραπεία που έκαναν ως «πολύ» ή «αρκετά» έντονη ή/και εκτεταμένη.

Οι ερευνητές έθεσαν σειρά ερωτημάτων στις εθελόντριές τους, τα οποία φορούσαν οκτώ τομείς της ερωτικής τους ζωής κατά τον τελευταίο μήνα. Οι τομείς ήσαν:

Η ικανοποίησή τους από το σεξ
Το ενδιαφέρον τους για σεξ
Η δυσφορία που ένιωθαν στη διάρκειά του
Ο πόνος κατά την σεξουαλική δραστηριότητα
Η ικανότητα επίτευξης οργασμού
Οι εθελόντριες απάντησαν επίσης σε ερωτήματα που αφορούσαν την εικόνα που είχαν για το σώμα τους και τη συναισθηματική κατάστασή τους.

Τα ευρήματα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που είχαν νικήσει τον καρκίνο ήταν σχεδόν εξίσου σεξουαλικά δραστήριες με τις υγιείς συνομήλικές τους. Το 83% των ασθενών είπαν ότι τον τελευταίο μήνα πριν από την ένταξή τους στη μελέτη ήταν σεξουαλικά δραστήριες.

Οι ερευνητές εξέλαβαν ως σεξουαλική δραστηριότητα τόσο τη σεξουαλική επαφή, όσο και τον αυνανισμό. Το ποσοστό της σεξουαλικής δραστηριότητας στις υγιείς εθελόντριες ήταν 87%.

Εν τούτοις, οι ασθενείς που αντιμετώπιζαν ταυτοχρόνως σεξουαλικές δυσκολίες ήταν πολύ περισσότερες, καθώς:

Το σχεδόν 45% ανέφεραν έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ (έναντι 32% στις υγιείς εθελόντριες)
Το 34% ανέφεραν δυσκολία στην επίτευξη οργασμού (έναντι 28%)
Το 22% ανέφεραν μειωμένη ικανοποίηση από την σεξουαλική τους ζωή (έναντι 19%)
Πολλές ασθενείς, εξ άλλου, ανέφεραν και σωματικά προβλήματα στο σεξ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν κολπική ξηρότητα και ενοχλήματα κατά την ερωτική επαφή.

Η θεραπεία και η εικόνα του σώματος
Συνολικά, το 63% των γυναικών με ιστορικό καρκίνου ανέφεραν τουλάχιστον ένα σεξουαλικό πρόβλημα. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς και όσες είχαν εκδηλώσει καρκίνο του μαστού ή γυναικολογική κακοήθεια, ανέφεραν συχνότερα τέτοιου είδους προβλήματα.

Το ίδιο ίσχυε και για τις γυναίκες οι οποίες είχαν λάβει υψηλές δόσεις ακτινοβολίας ή χημειοθεραπείας. Η αυτοεικόνα και η ψυχική κατάσταση επίσης ήταν πολύ σημαντικοί συμβάλλοντες παράγοντες. Όσο πιο άβολα αισθάνονταν με το σώμα τους οι ασθενείς μετά τις θεραπείες, τόσο πιθανότερο ήταν να αναφέρουν σεξουαλική δυσλειτουργία.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι δύο στις τρεις γυναίκες με καρκίνο παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Lena Wettergren, καθηγήτρια Επιστημών Φροντίδας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. «Η δυσλειτουργία αυτή έχει άμεση συσχέτιση με τη νόσο και τον αντίκτυπό της στο σώμα και την ψυχική κατάσταση των ασθενών. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να αξιολογείται συστηματικά η σεξουαλική υγεία των γυναικών, μετά τη διάγνωση του καρκίνου».

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, περισσότερες από 500.000 νεαρές γυναίκες διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο. Η ανάγκη για ψυχολογική στήριξη αυτών των γυναικών, ώστε να ανακτήσουν και τη σεξουαλική τους υγεία, είναι μεγάλη.

Write A Comment