Αφιερώμα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: «Η πανδημία ανέδειξε προβλήματα στη ψυχική υγεία του πληθυσμού σε όλες τις ηλικίες»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το φετινό μήνυμα «Κάνοντας την ψυχική υγεία και την ευεξία παγκόσμια προτεραιότητα» του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στις αυξανόμενες ψυχικές διαταραχές και τις επιπτώσεις τους στις κοινωνίες, όπως αναφέρει στο μήνυμα του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.

«Η πρόσφατη πανδημία επιβάρυνε τους ψυχικά πάσχοντες και ανέδειξε προβλήματα στη ψυχική υγεία του πληθυσμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το ισχυρό αποτύπωμα της πανδημίας στον χώρο της ψυχικής υγείας, ειδικά στην αύξηση των καταθλίψεων και στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων καταγράφεται καθημερινά στην κλινική πράξη», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Ο κ. Σιάσος τονίζει ότι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεγάλη και ιστορική παράδοση στην αντιμετώπιση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, διαθέτει σήμερα σύγχρονες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία «Αιγινήτειο» και «Αττικό» (Α’ Ψυχιατρική Κλινική και Β’ Ψυχιατρική Κλινική, αντίστοιχα), καθώς και στην Παιδοψυχιατρική Κλινική (Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»).

Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητες της Ιατρικής Σχολής μέσα από το σημαντικότατο έργο των κλινικών είναι η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν σήμερα την ψυχική υγεία και ευεξία των ατόμων και η ανάπτυξη στρατηγικών ενίσχυσής της μέσα από εκπόνηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Ιατρικής Σχολής.

 

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία: Κάνοντας την ψυχική υγεία και την ευεξία παγκόσμια προτεραιότητα
«Κάνοντας την ψυχική υγεία και την ευεξία παγκόσμια προτεραιότητα» είναι το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας και όπως αναφέρει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε για να τονίσει τη σημασία που έχει η αναγνώριση της ψυχικής υγείας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και την ανάγκη να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές που θα αποσκοπούν στην προστασία και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας όλων.

Παρά το ανανεωμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία που προκάλεσαν η πανδημία COVID-19, αλλά και η ανάπτυξη βασισμένων σε δεδομένα καινοτόμων υπηρεσιών και θεραπευτικών πρακτικών, παραμένει μία σειρά θεμελιωδών προκλήσεων στην προαγωγή της ψυχικής υγείας: Το βαθιά ριζωμένο στίγμα και οι διακρίσεις εναντίον των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, το χαμηλό επίπεδο της γνώσης για θέματα ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό, οι ανεπαρκείς επενδύσεις για την ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων μονάδων, όπως σημειώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία.

Προσθέτει ότι απαιτείται η ανάπτυξη κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας, που θα καλύπτουν όλο το εύρος των αναγκών ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού της χώρας μας. Κύριος σκοπός αυτών των μονάδων θα πρέπει να είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η ενημέρωση της κοινότητας, η μείωση του στίγματος και η βελτίωση της επιστημονικής γνώσης. Επισημαίνει, δε, ότι οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστη ενημέρωση, αυτοματοποιώντας εν μέρει διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες, διευκολύνοντας, μέσω της τηλεψυχιατρικής, την προσβασιμότητα και τη συνεχιζόμενη ψυχιατρική φροντίδα.

«Είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί από όσους χαράσσουν πολιτικές υγείας, αλλά και ευρύτερες οικονομικές πολιτικές, ότι οι αυξημένες επενδύσεις στην ψυχική υγεία θα οδηγήσουν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σε θετικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη», καταλήγει, στο μήνυμά της, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία.

Η ζωή στο δρόμο ή σε ανθυγιεινά και μικρά δωμάτια ξενοδοχείου έχει σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών, προειδοποιούν η Unicef Γαλλίας και η Samu Social de Paris, μια οργάνωση αρωγής για τους πιο μειονεκτούντες, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές της διάθεσης: η ευημερία των παιδιών που στερούνται το «προστατευτικό κουκούλι» ενός πραγματικού σπιτιού μπορεί να επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά και στη μελλοντική ενήλικη ζωή τους, λένε οι δύο οργανισμοί.

Μεταξύ αυτών των ανηλίκων, «μια μικρή μειονότητα είναι ανθεκτική που θα βγει από αυτό πιο δυνατή, αλλά η πλειονότητα θα πληρώσει ακριβό τίμημα», είπε στο AFP ο παιδοψυχίατρος Μπρουνό Φαλισάρ, ο οποίος παρείχε την τεχνογνωσία του στους συντάκτες της έκθεσης, που δημοσιεύτηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο επιβλαβείς μπορεί να είναι οι συνθήκες διαβίωσής του για την ψυχική του υγεία, σύμφωνα με αυτό τον ειδικό, κυρίως εάν το μικρό παιδί δεν έχει τη δυνατότητα «να είναι στα ζεστά, να έχει να φάει όταν πεινάει, να παρηγορείται όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά».

«Η ασφάλεια του περιβάλλοντος έχει σημαντική θεραπευτική δύναμη», συνοψίζει ο γιατρός, κατά τον οποίο «το να δώσεις στέγη σε έναν άστεγο λειτουργεί καλύτερα από το να του συνταγογραφείς φάρμακα».

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Αυγούστου στη Γαλλία, ο οποίος αναφέρεται στην έκθεση, «περισσότερα από 42.000 παιδιά ζούσαν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης, σε αυτοσχέδια καταφύγια ή στο δρόμο».

Μόνο μια μειονότητα αυτών των ανηλίκων κοιμάται στο δρόμο, «αλλά προσοχή! Η ζωή σε ξενοδοχείο ή σε εστία αστέγων έχει επίσης τεράστιες συνέπειες στην ψυχική υγεία των παιδιών», υπογραμμίζει η πρόεδρος της Unicef Γαλλίας, Αντελίν Χαζάν.

Κατάμεστοι, ανθυγιεινοί, επισφαλείς χώροι διαβίωσης μπορεί να γίνουν «πηγές ανησυχίας» και να επιβαρύνουν την αυτοεκτίμηση, τον ύπνο, τη διατροφή, το άγχος. «Θα έπρεπε να έχουμε ξενοδοχεία ειδικά για οικογένειες, όχι με ανθρώπους που πίνουν. Πρέπει να είμαστε ασφαλείς», λέει η 13χρονη Αντέλ, την οποία επικαλείται η έκθεση.

«Τρώω στο κρεβάτι μου», λέει από την πλευρά του ο 15χρονος Χούλιο, που ζει με την οικογένειά του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου 9Χ2. Ένας μικρός χώρος όπου μπορεί να προκαλέσει ένταση η θέα «ενδοοικογενειακής βίας και καταστάσεων κακοποίησης», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να «ενισχύουν τα μέσα» των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που είναι «σημαντικά» απόντα από επαγγελματίες στη Γαλλία.

Write A Comment