Γυναίκα

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Πως εκδηλώνεται αυτός ο σπάνιος και επιθετικός καρκίνος. Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν τα συμπτώματά του, τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα που προκαλούν άλλες μορφές της νόσου.

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι μία σπάνια μορφής κακοήθους νόσου που προκαλεί ασυνήθιστα συμπτώματα, τα οποία οι περισσότερες γυναίκες δεν θεωρούν ύποπτα, προειδοποιούν επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο (OSUCCC).

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε 1.100 γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω, διαπίστωσαν ότι οι τέσσερις στις πέντε (το 78%) μπορούσαν να αναγνωρίσουν ως ύποπτο ένα οζίδιο στο μαστό τους. Ωστόσο πολύ λιγότερες γνώριζαν ότι εξίσου ύποπτα είναι και μερικά άλλα συμπτώματα, όπως:

Το κοκκίνισμα στο στήθος (το αναγνώρισε μόνο το 44% των γυναικών)
Τα σκασίματα ή/και η πάχυνση στο δέρμα του στήθους (44% των γυναικών)
Η αίσθηση ότι ο ένας μαστός είναι πιο ζεστός ή πιο βαρύς από τον άλλο (34% των γυναικών)
Δυστυχώς, με τέτοιου είδους συμπτώματα εκδηλώνεται ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού, ο οποίος είναι πολύ επιθετικός. Η νόσος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του μαστού. Συχνά, όμως, καθυστερεί να ανιχνευθεί, διότι τα συμπτώματά της μιμούνται εκείνα μιας λοίμωξης στο στήθος. Τα συχνότερα από αυτά είναι:

Υφή στο δέρμα που μοιάζει με την φλούδα του πορτοκαλιού (σαν να έχει το δέρμα μικροσκοπικές οπές)
Αίσθημα βάρους
Σύσφιξη ή πάχυνση του δέρματος
Διόγκωση του μαστού
Ερυθρότητα που μοιάζει με μόλυνση
Δεν είναι φυσιολογικές οι αλλαγές
«Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ριζικές αλλαγές στο μαστό δεν είναι φυσιολογικές. Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι μεν σπάνιος, αλλά σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις διαγιγνώσκεται στο στάδιο 4», δήλωσε η Dr. Ko Un Park, χειρουργός-ογκολόγος που διευθύνει το νέο Πρόγραμμα για τον Φλεγμονώδη Καρκίνο του Μαστού του OSUCCC.

«Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γυναίκες για τα συμπτώματά του», πρόσθεσε. «Πρέπει επίσης να ψηλαφούν τακτικά τους μαστούς τους, ούτως ώστε να γνωρίζουν καλά τη μορφολογία και την αίσθηση τους. Η συχνή αυτοψηλάφηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιληφθούν αμέσως τυχόν αλλαγές και να τις συζητήσουν γρήγορα με τον γιατρό τους».

Υπολογίζεται ότι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει το 1-5% όλων των περιστατικών καρκίνου στο στήθος.

Write A Comment