Σεξουαλική Υγεία

Έξι τρόφιμα που μπορεί να υπονομεύουν την ερωτική ζωή, σύμφωνα με μία ειδικό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Πως μπορεί να υπονομεύει η διατροφή την σεξουαλική λειτουργία σε άνδρες και γυναίκες. Ποια τρόφιμα πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως.

Αν αντιμετωπίζετε δυσεπίλυτα προβλήματα με την ερωτική ζωή σας, ίσως πρέπει να ελέγξετε τη διατροφή σας. Η συστηματική υπερκατανάλωση ορισμένων τροφίμων δεν ανοίγει μόνο τον δρόμο στην ανάπτυξη χρόνιων προβλημάτων υγείας, αλλά στην πορεία μπορεί να πλήξει και την σεξουαλική λειτουργία, προειδοποιεί μία αμερικανίδα ειδικός.

«Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνά ένα πολύπλοκο πρόβλημα, η συχνότητα του οποίου αυξάνεται με την ηλικία. Σπανίως όμως έχει μία καθαρά σωματική ή ψυχολογική αιτία. Συνήθως οφείλεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η διατροφή», αναφέρει η ενδοκρινολόγος Dr. Florence Comite, επικεφαλής του ομώνυμου Κέντρου Ιατρικής Ακριβείας & Υγείας, στη Νέα Υόρκη.

Όπως εξηγεί, η επαρκής ροή αίματος αλλά και η ποιότητά του είναι σημαντική για την ερωτική ζωή. Τα παθολογικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, λ.χ., μπορεί να οδηγήσουν σε στενώσεις των αιμοφόρων αγγείων. Οι στενώσεις δυσκολεύουν την αιμάτωση του πέους και του κόλπου, παρεμποδίζοντας την ερωτική ζωή.

Αντίστοιχα, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, παρεμποδίζοντας ακόμα περισσότερα την αιμάτωση. Το επακόλουθο στους άνδρες μπορεί να είναι η στυτική δυσλειτουργία. Και στα δύο φύλα, μια άλλη πιθανή συνέπεια μπορεί να είναι η μείωση της ερωτικής επιθυμίας.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν επίσης νευρολογικές βλάβες, μειώνοντας την αίσθηση της αφής στο δέρμα. Έτσι, όμως, μειώνουν και την ερωτική διέγερση.

Μία διατροφή πλούσια σε αλάτι, εξ άλλου, μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση η οποία μειώνει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου. Αυτή η χημική ουσία βοηθεί τους μυς να χαλαρώνουν. Η έλλειψή της μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο τον οργασμό, κατά την Dr. Comite.

Οι τροφές που έχουν αυτές τις συνέπειες στην ερωτική ζωή είναι οι ίδιες με εκείνες που υπονομεύουν την υγεία της καρδιάς, αναφέρει. Είναι επίσης οι ίδιες με εκείνες που αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη.

Τα καλά νέα είναι πως ο περιορισμός τους στην ημερήσια και εβδομαδιαία διατροφή και η αντικατάστασή τους με πιο υγιεινές επιλογές, ενδέχεται να βελτιώσει τα σεξουαλικά προβλήματα. Να λοιπόν ποια τρόφιμα πρέπει να προσέχετε, κατά την Dr. Comite.

Επεξεργασμένα τρόφιμα, με και χωρίς ζάχαρη

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων (π.χ. λευκό ψωμί, λευκά δημητριακά πρωινού, λευκά ζυμαρικά, πατατάκια, κέικ, μπισκότα) αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη. Ο διαβήτης είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία.

Επιπλέον, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα προϊόντα άρτου, παράγονται από άλευρα χωρίς φυτικές ίνες. Η υπερκατανάλωσή τους οδηγεί σε φλεγμονή που μειώνει την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα.

Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά φαγητά περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά οξέα που σχετίζονται με την αρτηριοπάθεια, τον διαβήτη και την υπέρταση. Όλες αυτές οι παθήσεις πλήττουν την ερωτική ζωή, αφού σχετίζονται με την σεξουαλική  δυσλειτουργία.

Αλκοόλ

Ένα ποτηράκι κρασί δύσκολα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ερωτική ζωή. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, όμως, μειώνει την ερωτική διέγερση και δυσκολεύει τον οργασμό.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior  έδειξε πως η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένη ύγρανση του κόλπου. Η επίδραση αυτή μπορεί να καταστήσει επώδυνες τις ερωτικές επαφές.

Παχύ κόκκινο κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά

Τα τρόφιμα αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική ζωή, επειδή αυξάνουν τα επίπεδα κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα. Μακροπρόθεσμα η υπερκατανάλωσή τους οδηγεί σε συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

Η συσσώρευση αυτή οδηγεί στην αθηρωμάτωση και σε στενώσεις των αρτηριών. «Η αθηροσκλήρωση είναι μία από τις συχνότερες αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας», τονίζει η Dr. Comite.

Επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος

Κατά κανόνα περιέχουν πολύ αλάτι. Η υπερκατανάλωση άλατος μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει στην υπέρταση. Αυτή με τη σειρά της μειώνει την ερωτική επιθυμία και ευνοεί την στυτική δυσλειτουργία.

Write A Comment