O Γιατρός Συμβουλεύει

Ολιστική θεραπεία παχυσαρκίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Toυ Ιωάννη Μελισσά, Διευθυντή Ιατρείου Ολιστικής Θεραπείας Παχυσαρκίας, Euromedica Μητέρα Κρήτης Γενική Κλινική

Το φαινόμενο της παχυσαρκίας συνιστά σήμερα ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας για το σύνολο των δυτικών χωρών. Η αλλαγή των διατροφικών προτύπων και η μετάβαση σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής (life-style) σε σχέση με παλαιότερα, ενοχοποιούνται για τη διόγκωση του φαινομένου της παχυσαρκίας.

 

Το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου, καθώς εκτός των άλλων συνδέεται με την πρόκληση εξαιρετικά σοβαρών νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, ορισμένες μορφές καρκίνου, (παχέος εντέρου, μαστού και μήτρας) και άλλα νοσήματα, όπως η κατάθλιψη η υπογεννητικότητα και τα αγγειακά επεισόδια.

 

Στη χώρα μας, όπου οι δείκτες εμφάνισης παχυσαρκίας είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί για τους ενήλικες, καθώς επίσης για την παιδική και εφηβική ηλικία, η ανάγκη σχεδιασμού στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης είναι επιβεβλημένη.

 

Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

 

Σήμερα υπάρχουν μέθοδοι που αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιτυχία όλες τις μορφές της παχυσαρκίας, από την απλή αύξηση του βάρους δηλαδή τους υπέρβαρους ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος 25-35, ως τις πιο σοβαρές μορφές της δηλαδή τη νοσογόνο παχυσαρκία με Δείκτη Μάζας Σώματος 35 και άνω.

 

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας είναι η πρόληψη, κάτι που ξεκινά από πολύ νωρίς. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο μητρικός θηλασμός και η παλαιά καλή συνήθεια της Ελληνικής οικογένειας, να συγκεντρώνεται και να γευματίζει με ηρεμία και σπιτικά φαγητά έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη αποφυγή παχυσαρκίας στην εφηβική ζωή και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή.

 

Θεραπευτικές παρεμβάσεις

 

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις αυτές χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Α. τις ελάχιστα επεμβατικές και Β. τις χειρουργικές.

 

Οι ελάχιστα επεμβατικές είναι συνδυασμός ήπιων ιατρικών παρεμβάσεων,  όπως π.χ. το γαστρικό botox, μια πρόσφατη μέθοδος απώλειας κιλών που επιδρά στη κένωση του στομάχου και περιορίζει το αίσθημα της πείνας, μαζί με κατάλληλα φάρμακα, ψυχολογική και διαιτολογική υποστήριξη και πρόγραμμα σωματικής άσκησης. Λόγω της αποτελεσματικότητας των σημερινών φαρμάκων, που προκαλούν κορεσμό και περιορισμό της λήψης τροφής χωρίς σοβαρές παρενέργειες, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

 

Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται σε σοβαρές μορφές παχυσαρκίας και σήμερα είναι 3 οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις:

Α. Ο γαστρικός δακτύλιος. Είναι απλή μέθοδος περιορισμού της πρόσληψης τροφής. Δημιουργεί ένα στομάχι τύπου κλεψύδρας όπου το τμήμα που υποδέχεται τη τροφή χωρά πολύ λιγότερη ποσότητα.

Β. Το γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy). Αφαιρείται ένα μεγάλο τμήμα του στομάχου περιορίζοντας έτσι τη χωρητικότητά του. Η μέθοδος προκαλεί περιορισμό της όρεξης και έκκριση ορμονών από το λεπτό έντερο που προκαλούν κορεσμό.

Γ. Η γαστρική παράκαμψη (gastric bypass). Με τη μέθοδο αυτή ο χειρουργός επεμβαίνει και στο στομάχι και στο λεπτό έντερο δημιουργώντας ένα μικρής περιεκτικότητας στομάχι και που επικοινωνεί με τη μεσότητα του λεπτού εντέρου, παρακάμπτοντας έτσι μεγάλο τμήμα του.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω φάρμακα και οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ευεργετικές συνέπειες και στη ρύθμιση του σακχάρου των διαβητικών ασθενών, που σήμερα υπολογίζονται σε 300.000.000 παγκοσμίως.

 

Στη Γενική Κλινική Euromedica Μητέρα Κρήτης και το Ιατρείο Ολιστικής Θεραπείας Παχυσαρκίας, πραγματοποιούνται όλες οι θεραπευτικές παρεμβάσεις, με την χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, σε σύγχρονες χειρουργικές αίθουσες.

 

Γενική Κλινική Euromedica Μητέρα Κρήτης

Αρχ. Μακαρίου 56 & Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο

Write A Comment