Ιατρικά Νέα

Αυξάνονται τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής – Ποιες οι ομοιότητες και διαφορές γρίπης και Covid-19, σύμφωνα με το CDC

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Αύξηση παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα “γριπώδους συνδρομής”, αν και τα καταγεγραμμένα περιστατικά γρίπης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Οι γιατροί υποστηρίζουν πως από τώρα και στο εξής, θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στα συμπτώματα, καθώς πολλά από αυτά είναι παρόμοια στη Covid-19, αλλά και στη γρίπη. Δείτε όλες τις ομοιότητες και διαφορές, σύμφωνα με το CDC.

H επιδημιολογική έκθεση της εποχικής γρίπης που δημοσιεύθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χθες Πέμπτη (3/11) αναφέρει πως οι άνθρωποι που επισκέπτονται τους γιατρούς με συμπτώματα “γριπώδους συνδρομής”, δηλαδή με πυρετό πάνω από 37, βήχα και πονόλαιμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του μήνα.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα του ΕΟΔΥ που αποτυπώνει τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρό.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από τον Νοέμβριο και μετά δεν αποκλείεται να έχουμε ακόμη και απότομη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης ή και κορονοϊού, κάτι που έχει συμβεί και στο εξωτερικό.

Έτσι, θα πρέπει να λάβουμε από τώρα τα μέτρα μας, όπως λένε, ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις, αλλά και την ακραία περίπτωση της ταυτόχρονης επιδημίας.

Πρώτο μέτρο προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός, όπως τόνισε στην πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ή με ηλικία άνω των 65 ετών, όπως είπε, θα πρέπει να εμβολιαστούν τόσο για την προστασία τους από τη γρίπη, όσο και από τις επιπτώσεις της Covid-19.

Επίσης, πρόσφατα κυκλοφόρησαν και στη χώρα μας τα διπλά self test για τη διάγνωση της γρίπης και της Covid-19, τα οποία με εύκολο και γρήγορο τρόπο μέσα μπορούν να διαγνώσουν εγκαίρως τον ιό, από τον οποίο έχει προβληθεί κάποιος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν για τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις δύο ασθένειες, ώστε να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα.

Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ γρίπης και Covid-19

Η γρίπη και η νόσος COVID-19 είναι και οι δύο μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς.

Η COVID-19 προκαλείται από μόλυνση με κορονοϊό (SARS-CoV-2), ενώ η γρίπη από μόλυνση με ιό της γρίπης.

Όπως γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, η COVID-19 εξαπλώνεται πιο εύκολα από τη γρίπη. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια σε κάποιους ανθρώπους, ενώ άτομα που έχουν μολυνθεί από COVID-19 μπορεί να καθυστερήσουν να εμφανίσουν συμπτώματα και να μεταδίδουν “αθόρυβα” τον ιό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα δεν μπορεί κανείς να διακρίνει χωρίς διαγνωστικό τεστ τη διαφορά μεταξύ γρίπης και COVID-19 μόνο και μόνο από τα συμπτώματα.

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, καθώς η ταχεία χορήγηση (στα πρώτα 3 έως 5 εικοσιτετράωρα) της κατάλληλης θεραπείας στην COVID-19, ή ακόμη και στη γρίπη για κάποιους ευάλωτους συνανθρώπους μας, μπορεί να είναι κρίσιμη για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης, ή ακόμη και του θανάτου.

Τα άτομα με ταυτόχρονη νόσηση από γρίπη και COVID-19 μπορεί να έχουν ακόμη πιο σοβαρή έκβαση, από τα άτομα που έχουν προσβληθεί μόνο από γρίπη ή COVID-19.

Συμπτώματα γρίπης και Covid

Ομοιότητες:

Τόσο η νόσος COVID-19 όσο και η γρίπη, μπορεί να έχουν διαβάθμιση στα συμπτώματα, που κυμαίνονται από καθόλου (ασυμπτωματικοί ασθενείς), έως σοβαρά συμπτώματα.

Τα κοινά συμπτώματα που “μοιράζονται” η COVID-19 και η γρίπη περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό ή αίσθημα πυρετού/ρίγη
  • Βήχα
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση (κούραση)
  • Πονόλαιμο
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Μυϊκούς πόνους ή πόνους στο σώμα
  • Πονοκέφαλο
  • Εμετό
  • Διάρροια (πιο συχνή σε παιδιά με γρίπη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε ηλικία ατόμου με COVID-19)
  • Αλλαγή ή απώλεια γεύσης ή όσφρησης, αν και αυτό είναι συχνότερο στην COVID-19.

Σε πόσες μέρες μετά την έκθεση εμφανίζονται τα συμπτώματα

Ομοιότητες:

Τόσο στην COVID-19 όσο και στη γρίπη, μπορεί να περάσουν μία ή περισσότερες ημέρες από τη στιγμή που ένα άτομο θα μολυνθεί και μέχρι να αρχίσει να εμφανίζει τα συμπτώματα της ασθένειας.

Είναι πιθανό, επίσης, να μολυνθείτε από τον ιό που προκαλεί COVID-19 χωρίς να εμφανίσετε συμπτώματα. Το ίδιο, όμως, μπορεί να συμβεί εάν μολυνθείτε από κάποιον από τους ιούς γρίπης.

Διαφορές :

Το άτομο με COVID-19, μπορεί να καθυστερήσει να παρουσιάσει συμπτώματα σε σύγκριση με το άτομο που έχει γρίπη. Συγκεκριμένα μπορεί να πάρει από δύο έως πέντε ή ακόμη και έως 14 μέρες μετά τη μόλυνση.

Στη γρίπη, ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα από μία έως τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση.

Πόσο καιρό μεταδίδει κάποιος τον κάθε ιό;

Διαφορές:

Εάν ένα άτομο έχει COVID-19, μπορεί να είναι μεταδοτικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τη γρίπη.

Αναλυτικά:

Γρίπη

Τα άτομα με λοίμωξη από τον ιό της γρίπης είναι δυνητικά μεταδοτικά για περίπου μια ημέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι η γρίπη να μεταδίδεται κυρίως από άτομα που έχουν συμπτώματα.

Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες με γρίπη φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικοί κατά τις πρώτες 3-4 ημέρες της ασθένειάς τους, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να παραμείνουν μεταδοτικοί για ελαφρώς μεγαλύτερες περιόδους.

Βρέφη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για ακόμη περισσότερο.

COVID-19

Στην COVID-19 οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να διασπείρουν τον ιό που προκαλεί η COVID-19, κατά μέσο όρο, από 2 έως 3 ​​ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, αλλά η μολυσματικότητα κορυφώνεται μία ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων τους.

Επίσης, μπορεί να μεταδώσουν τον ιό ακόμη και χωρίς να έχουν συμπτώματα.

Οι άνθρωποι θεωρούνται μεταδοτικοί για περίπου οκτώ ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, κατά μέσο όρο.

Πώς εξαπλώνεται ο κάθε ιός

Ομοιότητες:

Τόσο η COVID-19 όσο και η γρίπη μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, μεταξύ ατόμων που βρίσκονται κοντά ή σε στενή επαφή μεταξύ τους.

Και οι δύο ιοί μεταδίδονται κυρίως από μεγάλα και μικρά σωματίδια που περιέχουν ιό και τα οποία αποβάλλονται, όταν τα άτομα έχουν προσβληθεί από την ασθένεια (COVID-19 ή γρίπη) βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν.

Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να επικαθίσουν στο στόμα ή τον βλενογόνο της μύτης ατόμων που βρίσκονται κοντά στους ασθενείς και πιθανώς θα τα εισπνεύσουν μέσω της αναπνευστικής οδού.

Σε εσωτερικούς χώρους με κακό αερισμό, μικρά σωματίδια που περιέχουν ιό μπορεί να εξαπλωθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Η πιο μεγάλη εξάπλωση γίνεται με εισπνοή μεγάλων και μικρών σταγονιδίων. Ωστόσο, μπορεί ένα άτομο να μολυνθεί αγγίζοντας ένα άλλο άτομο (για παράδειγμα, όταν κάνει χειραψία με κάποιον που έχει τον ιό στα χέρια του) ή αγγίζοντας μια επιφάνεια ή αντικείμενο που έχει ιό και στη συνέχεια εάν αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Διαφορές:

Ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι οι ιοί που προκαλούν την νόσο COVID-19 και τη γρίπη εξαπλώνονται με παρόμοιους τρόπους, στην πραγματικότητα η COVID-19 είναι γενικά πιο μεταδοτική από τη γρίπη.

Επίσης, η COVID-19 έχει παρατηρηθεί ότι έχει μεγαλύτερη ικανότητα εξάπλωσης. Έχει αποδειχθεί ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί όχι μόνο γρήγορα και εύκολα να διασπαρεί σε πολλούς ανθρώπους, αλλά και να συνεχίσει να εξαπλώνεται όσο περνά ο καιρός.

Ο ιός που προκαλεί την COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και εάν τα μολυσμένα άτομα δεν έχουν αρχίσει να εμφανίσουν συμπτώματα, ή ακόμη και από άτομα με πολύ ήπια συμπτώματα, ή ακόμη και από άτομα εντελώς ασυμπτωματικά.

Επιπλοκές

Ομοιότητες

Τόσο η COVID-19 όσο και η γρίπη μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως:

  • Πνευμονία
  • Αναπνευστική ανεπάρκεια
  • Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (υγρό στους πνεύμονες)
  • Σήψη (μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από την ακραία αντίδραση του οργανισμού σε μια μόλυνση)
  • Καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό
  • Πολυοργανική ανεπάρκεια (αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, σοκ)
  • Επιδείνωση χρόνιων ιατρικών προβλημάτων (που αφορούν τους πνεύμονες, την καρδιά, το νευρικό σύστημα ή τον διαβήτη)
  • Φλεγμονή στην καρδιά, τον εγκέφαλο ή στους μυϊκούς ιστούς
  • Δευτερογενείς λοιμώξεις (βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με γρίπη ή COVID-19)

Διαφορές:

Γρίπη

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από γρίπη θα αναρρώσουν μόνοι τους, μέσα σε λίγες ημέρες έως το αργότερο σε δύο εβδομάδες, αλλά κάποιοι δεν αποκλείεται να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, που απαιτούν νοσηλεία.

Κάποιες από αυτές τις επιπλοκές αναφέρονται παραπάνω. Οι δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις είναι πιο συχνές στη γρίπη παρά στην COVID-19.

Επίσης, η διάρροια είναι πιο συχνή σε μικρά παιδιά με γρίπη παρά σε ενήλικες με γρίπη.

COVID-19

Πρόσθετες επιπλοκές που σχετίζονται με την νόσο COVID-19 μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Θρόμβους που παρουσιάζονται στις φλέβες και τις αρτηρίες των πνευμόνων, της καρδιάς, των ποδιών ή του εγκεφάλου
  • Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά (MIS-C) και σε ενήλικες (MIS-A)

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι, όποιος πέρασε COVID-19, ακόμα κι αν η ασθένεια ήταν ήπια ή ακόμη κι αν δεν είχε καθόλου συμπτώματα, μπορεί να εμφανίσει σύνδρομο Post COVID-19, δηλαδή, να συνεχίσει να εμφανίζει μια σειρά συμπτωμάτων, που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μετά την πρώτη μόλυνση.

Write A Comment