Γυναικολογία

Τα φύλλα ελιάς ίσως καταπολεμούν την ενδομητρίωση! Τι έδειξε έρευνα;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τα φύλλα ελιάς μπορεί να είναι το κλειδί για τη θεραπεία των γυναικών με ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια κατά την οποία οι γυναίκες αναπτύσσουν ιστό που μοιάζει με το ενδομήτριο (την επένδυση της μήτρας) έξω από τη μήτρα. Προκαλεί χρόνια φλεγμονώδη που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ουλώδους ιστού εντός της λεκάνης και άλλων περιοχών.

“Η ενδομητρίωση εξαρτάται από τα οιστρογόνα, μια ορμόνη που είναι πολύ γνωστή για τη ρύθμιση των αναπαραγωγικών λειτουργιών μιας γυναίκας. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν επίσης άλλα όργανα όπως την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά, το στήθος, το δέρμα, τα μαλλιά, τους βλεννογόνους, τους πυελικούς μύες και τον εγκέφαλο”, λέει ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, δρ. Sang Jun Han, αναπληρωτής καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στην σχολή Ιατρικής του Baylor College.

Λόγω της στενής σχέσης των οιστρογόνων με την ενδομητρίωση, η τρέχουσα αντιμετώπιση έχει ως τώρα στόχο τη συστηματική αφαίρεση των οιστρογόνων και τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Το θέμα είναι ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και μπορεί ακόμη και να έχουν αρνητικές παρενέργειες.

Ο δρ. Han και η ομάδα του έχουν πλέον βάλει σκοπό να βρουν πιο αποτελεσματικές επιλογές. Παλιότερα είχαν δείξει ότι ο υποδοχέας οιστρογόνου-β (ER-beta) -ένας από τους δύο υποδοχείς που μεσολαβούν στις επιδράσεις των οιστρογόνων στα κύτταρα- παράλληλα με τον υποδοχέα οιστρογόνου-άλφα (ER-alpha), συμβάλλουν σημαντικά στην εξέλιξη της πάθησης.

“Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η επιλεκτική καταστολή της δραστηριότητας του ER-beta θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της πάθησης χωρίς τις παρενέργειες των τρεχουσών ορμονικών θεραπειών που στοχεύουν το ER-alpha”, είπε ο πρώτος συγγραφέας δρ. Yuri Park, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Baylor.

Μια ουσία από τα φύλλα ελιάς θα μπορούσε να είναι μια φυσική θεραπεία για την ενδομητρίωση

Πιο πρόσφατα, ο δρ. Han και η ομάδα του μελέτησαν καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριό τους και έψαξαν εκτενώς διάφορα φυσικά προϊόντα, αναζητώντας ενώσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως επιλογές μη ορμονικής θεραπείας για την ενδομητρίωση.

Διαπίστωσαν ότι η ελευρωπαΐνη (oleuropein), μια φυσική ένωση που βρίσκεται στα φύλλα της ελιάς, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αναστείλει τη δραστηριότητα του ER-beta, αλλά όχι του ER-alpha.

Η ελευρωπαΐνη ήταν σε θέση να καταστέλλει την ανάπτυξη βλαβών ενδομητρίωσης σε ποντίκια χωρίς να προκαλέσει βλάβη.

“Επιπλέον, η θεραπεία με ελευρωπαΐνη δεν ήταν ούτε τοξική για το ήπαρ ούτε επηρέασε την ικανότητα των θηλυκών ποντικών να έχουν απογόνους”, λέει ο δρ. Han. “Σε ποντίκια με ενδομητρίωση, η ελευρωπαΐνη βελτίωσε το ποσοστό εγκυμοσύνης. Η ελευρωπαΐνη είναι λιγότερο ακριβή από την ορμονική θεραπεία και τα τρέχοντα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι είναι ασφαλέστερη από τις τρέχουσες θεραπείες”.

Επί του παρόντος, οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες με ενδομητρίωση να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικές μεθόδους για να διατηρήσουν τα συμπτώματά τους υπό έλεγχο.

Αλλά αυτή η αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει πολλές διαφορετικές παρενέργειες όπως αύξηση βάρους, ακμή, κατάθλιψη και πονοκεφάλους. Πολλές γυναίκες υπομένουν αυτά τα προβλήματα εφόσον βρίσκουν ανακούφιση από τον πόνο της περιόδου τους. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει περαιτέρω την ελευρωπαΐνη ως μια φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Biomedical Science.

Write A Comment