Ειδήσεις

Οκτώ παιδιά κατέληξαν από στρεπτόκοκκο στη Βρετανία. Τι να προσέχουν οι γονείς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ο στρεπτόκοκκος Α σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Εφέτος καταγράφονται στη Βρετανία πολλαπλάσιες από τις αναμενόμενες, ιδίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Που αποδίδουν το φαινόμενο οι ειδικοί. Τι συνιστούν στους γονείς.

Ο στρεπτόκοκκος Α κόστισε τη ζωή ακόμα ενός παιδιού στη Βρετανία, αυξάνοντας σε οκτώ τον αριθμό των θυμάτων του από τον Σεπτέμβριο έως τώρα. Όπως έγινε γνωστό, από τα παιδιά αυτά τα επτά ζούσαν στην Αγγλία και το ένα στην Ουαλία.

Πέντε από τα παιδιά είχαν ηλικία κάτω των 5 ετών και ένα ήταν 12 ετών. Στη Σκωτία οκτώ παιδιά νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά ευτυχώς δεν έχει αναφερθεί κάποιος θάνατος.

Δεν είναι γνωστό πόσα είναι τα σοβαρά περιστατικά σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρειο Ιρλανδία. Ωστόσο συρροή κρουσμάτων οστρακιάς έχει αναφερθεί σε δημοτικό σχολείο της κομητείας Ντάουν (County Down) στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι βακτήριο που προκαλεί διάφορες λοιμώξεις. Κατά κανόνα προκαλεί αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα, που εκδηλώνονται με δυνατό πονόλαιμο ο οποίος εμποδίζει την κατάποση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει οστρακιά, η οποία εκδηλώνεται με εξάνθημα, υψηλό πυρετό κ.λπ. Μία άλλη εκδήλωσή του είναι το μολυσματικό κηρίο, ένα είδος δερματικού εξανθήματος.

Οι λοιμώξεις που προκαλεί, κατά κανόνα είναι ήπιες. Μερικές φορές όμως το μικρόβιο εισέρχεται στο αίμα ή άλλα όργανα και προκαλεί διηθητικές λοιμώξεις, όπως βαριά πνευμονία ή σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.

Συστάσεις προς τους γονείς

«Η κατάσταση μας ανησυχεί πολύ. Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ποια σημάδια και συμπτώματα πρέπει να έχει το νου του, ούτως ώστε να ενημερώσει εγκαίρως τους ιατρούς και να χορηγηθεί αμέσως η απαιτούμενη θεραπεία», δήλωσε η Dr. Susan Hopkinsανώτατη ιατρική σύμβουλος της Βρετανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA).

Όπως εξήγησε, ο στρεπτόκοκκος Α εμφανίστηκε πρόωρα εφέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί συνέπεια της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί στη διάρκεια της πανδημίας.

«Επιστρέψαμε στην φυσιολογική κοινωνική ανάμειξη και τα μοτίβα των ασθενειών που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, δεν ταιριάζουν με εκείνα που είχαμε συνηθίσει προ της πανδημίας», είπε.

Η Dr. Hopkins τόνισε ότι εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι η διηθητική λοίμωξη που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να απειλήσει τη ζωή. Εκδηλώνεται όταν το βακτήριο ξεπεράσει τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού και εισβάλλει στο αίμα ή σε διάφορα όργανα.

Η UKHSA τονίζει πως οι γονείς πρέπει να καλούν αμέσως τον παιδίατρο, αν το παιδί τους εκδηλώσει ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που ακολουθούν:

  • Υψηλό πυρετό (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου)
  • Πολύ έντονους πόνους στους μυς
  • Πόνο στη μία πλευρά του σώματος
  • Ανεξήγητο έμετο ή διάρροια

Προφανώς, τα ίδια συμπτώματα πρέπει να αξιολογούνται από τον ιατρό και στους ενήλικες.  Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με αντιβιοτική αγωγή, εάν διαγνωστεί εγκαίρως.

Write A Comment