Ψυχική Υγεία

Πώς να αντιμετωπίσετε το να περάσετε μόνοι την Πρωτοχρονιά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα για κάποιους, διότι είτε από επιλογή, είτε όχι, η αλλαγή του χρόνου τους βρίσκει μόνους.

Η αλλαγή του χρόνου και η Πρωτοχρονιά είναι μια μέρα που οι περισσότεροι την περνούν με οικογένεια, συντρόφους και φίλους και συνήθως συνδέεται με εορταστικά πάρτι και γιορτές με πολλά άτομα.

Εάν αντιμετωπίζετε κοινωνικό άγχος ή βιώνετε διαταραχή κοινωνικού άγχους (SAD), το συναισθηματικό σας στρες και τα σωματικά σας συμπτώματα όπως η μυϊκή ένταση και ο γρήγορος καρδιακός παλμός μπορεί αυξάνονται κατά τη διάρκεια τέτοιων κοινωνικών εορτών, όπως η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αλλά μόνο και μόνο επειδή ο νέος χρόνος θα σας βρει μόνους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποφέρετε.

Είτε περνάτε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μόνοι σας λόγω κοινωνικού άγχους, είτε επειδή βρίσκεστε μακριά από τους φίλους και την οικογένειά σας ή από οποιοδήποτε άλλον λόγο, δείτε μερικούς τρόπους να περάσετε καλύτερα.

Αναλογιστείτε τη χρονιά που φεύγει

Η τελευταία μέρα του χρόνου είναι μια τέλεια στιγμή για αυτοστοχασμό. Το να είστε μόνοι σας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ειλικρινή ενδοσκόπηση, που δεν θα είχατε αν ήσασταν κοντά σε μια ομάδα ανθρώπων. Μη διστάσετε να πείτε ένα μπράβο στον εαυτό σας για επιτυχίες και επιτεύγματα της περασμένης χρονιάς, όσο μεγάλα ή μικρά κι αν ήταν.

Μετά, ανταμείψτε τον εαυτό σας για όσα πέτυχε:

  • Κλείστε ένα ασυνήθιστο ταξίδι για το μέλλον. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ταξιδέψετε άμεσα, θα μπορούσατε να ψάξετε να ταξιδέψετε κάπου τα επόμενα χρόνια, αν διαπιστώσετε ότι είστε συνήθως μόνοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αφιερώστε αυτόν τον χρόνο μόνο για να διερευνήσετε μερικές διασκεδαστικές επιλογές.
  • Αγοράστε ένα βιβλίο που θέλατε να διαβάσετε.
  • Βγείτε έξω για ένα σπέσιαλ γεύμα ή απλά παραγγείλτε κάτι που σας αρέσει πολύ απ’ έξω.
  • Αγοράστε ένα προϊόν ευεξίας, όπως διαχύτη αιθέριων ελαίων ή συσκευή μασάζ.

Εάν η χρονιά δεν πήγε τόσο καλά κατά τη γνώμη σας, σκεφτείτε τι ήταν πιθανώς δυσμενές και πώς μπορείτε να βελτιωθείτε την επόμενη χρονιά. Να θυμάστε ότι όλοι έχουν πισωγυρίσματα στην πορεία τους προς τους στόχους τους. Εφόσον ξεκινάτε κάθε μέρα με την πιθανότητα επιτυχίας και συνεχίζετε να κοιτάζετε μπροστά, τελικά θα φτάσετε εκεί που θέλετε να είστε.

Διαβάστε ένα βιβλίο

Εάν απολαμβάνετε τις ήσυχες νύχτες στο σπίτι, γιατί να μην αντιμετωπίσετε και την Πρωτοχρονιά σαν μια ακόμα από αυτές τις νύχτες; Επιλέξτε ένα καλό βιβλίο που σας κρατάει το ενδιαφέρον σε κάθε σελίδα και περάστε το βράδυ διαβάζοντας. Εάν θέλετε πραγματικά να ξεκινήσετε να κάνετε βελτιώσεις για το επόμενο έτος, μπορείτε να επιλέξετε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας που εστιάζει στις διαπροσωπικές δεξιότητες.

Κάντε ειλικρινείς και χειροπιαστές υποσχέσεις στον εαυτό σας

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι η κλασική στιγμή τους έτους για να πάρετε αποφάσεις. Αυτές μπορεί να αφορούν οτιδήποτε, από γενικές βελτιώσεις της ζωής έως συγκεκριμένες ανησυχίες που σχετίζονται με το κοινωνικό σας άγχος. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται ο κάθε νέος σας “στόχος” να απαιτεί δραματικές αλλαγές. Μια σύντομη, αλλά ρεαλιστική λίστα στόχων είναι πιο αποτελεσματική. Μερικές λύσεις για να βοηθήσετε το κοινωνικό σας άγχος μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε και να εκτιμάτε τα ταλέντα και τις δεξιότητές σας
  • Δεσμευτείτε να είστε πιο αποφασιστικοί για να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας
  • Κάντε ειλικρινή προσπάθεια για πιο υγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής όπως η καλή διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η τακτική άσκηση
  • Δεσμευτείτε να λάβετε βοήθεια για τα συμπτώματα του κοινωνικού σας άγχους από έναν επαγγελματία υγείας ή συνδεθείτε με άλλους μέσω ομάδων υποστήριξης
  • Εργαστείτε για τη βελτίωση των κοινωνικών σας δεξιοτήτων, ξεκινώντας από το πώς να κάνετε παραγωγικές συζητήσεις

Προγραμματίστε μερικές τηλεφωνικές κλήσεις “για τα χρόνια πολλά”

Ζητήστε από άλλους να σας καλέσουν ή σχεδιάστε να καλέσετε άλλους πριν από τα μεσάνυχτα, ώστε να έχετε κάποιον με τον οποίο θα μοιραστείτε σχεδόν την αντίστροφη μέτρηση. Δεν χρειάζεται να μείνετε στο τηλέφωνο για πολύ, απλώς τηλεφωνήστε την Πρωτοχρονιά και μετά επιστρέψτε στη δική σας προσωπική βραδιά.

Συνδεθείτε στα social media

Εάν δεν υπάρχει κανένας που να μπορείτε να καλέσετε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συνδεθείτε με άλλους σε πραγματικό χρόνο σε πλατφόρμες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok.

Write A Comment