O Γιατρός Συμβουλεύει

10+1 συμβουλές για να αποφύγετε τις ιώσεις του αναπνευστικού την Πρωτοχρονιά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι να προσέξετε τις μέρες πριν το ρεβεγιόν και το οικογενειακό τραπέζι. Ο ρόλος που παίζουν οι συνήθειες του τρόπου ζωής. Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να μείνετε στο σπίτι και πότε μπορείτε να (ξανα)έρθετε σε επαφή με κόσμο.

Ασταμάτητες οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού επελαύνουν στη χώρα μας, καθηλώνοντας στο κρεβάτι ολοένα περισσότερα άτομα όλων των ηλικιών. Καθώς, όμως, πλησιάζει η Πρωτοχρονιά, το μεγάλο ερώτημα είναι πως μπορούμε να προστατευθούμε απ’ όλους αυτούς τους ιούς που απειλούν να καταστρέψουν (και) την τελευταία εβδομάδα του χρόνου.

Μείνετε σπίτι αν έχετε ύποπτα συμπτώματα

Αν μόλις αρχίσατε να έχετε συνάχι, πονόλαιμο, βήχα, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς ή/και πυρετό, μείνετε σπίτι έως ότου αισθανθείτε καλύτερα. Όλ’ αυτά τα συμπτώματα είναι ύποπτα για ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι υπαίτιοι ιοί διασπείρονται εύκολα σε άλλα άτομα με τα σταγονίδια από τον βήχα, το φτάρνισμα ή ακόμα και την ομιλία.

Εξίσου σημαντικό είναι να αποδεχθείτε ότι ακόμα και φαινομενικώς αθώα συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος, μπορεί να είναι ένδειξη ίωσης. Η παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός, π.χ., έχει ως συχνότερα συμπτώματα:

  • Το συνάχι
  • Τον πονοκέφαλο
  • Την κόπωση (ήπια ή σοβαρή)

Οποιοδήποτε από τα τρία κι αν έχετε, πρέπει να υποψιασθείτε ότι οφείλεται στον νέο κορωνοϊό, έως ότου κάνετε τεστ και βγει αρνητικό.

Αν, όμως, έχετε πολλά ύποπτα συμπτώματα ταυτοχρόνως, μείνετε σπίτι ακόμα κι αν το τεστ για την COVID είναι αρνητικό. Μπορεί κάλλιστα να έχετε κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Αντίθετα, δεν χρειάζεται να μείνετε στο σπίτι αν έχουν περάσει πολλές ημέρες (πάνω από 10) από τότε που αρρωστήσατε, ακόμα κι αν σας έχει απομείνει κάποιο σύμπτωμα. Η κόπωση της γρίπης, π.χ., μπορεί να διαρκέσει για δύο εβδομάδες ή περισσότερο. Το ίδιο και ο βήχας από ένα κρυολόγημα.

Να είστε προσεκτικοί τις ημέρες πριν το ρεβεγιόν

Με μερικά απλά μέτρα μπορείτε να μειώσετε αισθητά τις πιθανότητες μόλυνσης με κάποιον ιό του αναπνευστικού. Φροντίστε λοιπόν:

  • Να φοράτε τη μάσκα σας όταν πηγαίνετε για ψώνια
  • Να αποφεύγετε τις επαφές με άτομα εκτός του σπιτιού σας, εάν δεν είναι απαραίτητες
  • Να μιλάτε τηλεφωνικώς με τα άτομα που θα συναντήσετε στο ρεβεγιόν ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά, για να βεβαιώνεστε ότι όλοι είναι υγιείς

Για ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά μπορείτε να κάνετε προληπτικά και ένα-δύο τεστ για κορωνοϊό το 24ωρο πριν από το ρεβεγιόν ή το οικογενειακό τραπέζι.

Να φοράτε πάντοτε μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Οι ιογενείς λοιμώξεις μεταδίδονται πολύ εύκολα σε λεωφορεία, μετρό, τρόλεϊ, τραίνα κ.λπ. λόγω του συγχρωτισμού που επικρατεί. Οι συνθήκες σε αυτά συχνά ήταν αποπνικτικές ακόμα και πριν την πανδημία.

Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας είναι η καλύτερη επιλογή για να προστατευθείτε από τις ιώσεις του αναπνευστικού όταν μετακινείστε με αυτά. Να την φοράτε, όμως, και όταν περιμένετε στην ουρά, ειδικά αν η αναμονή γίνεται σε κλειστό χώρο (όπως στο μετρό).

Μην ξεχνάτε τη μάσκα και όταν πρόκειται να ταξιδεύσετε με αεροπλάνο. Θα τη χρειασθείτε και στους χώρους του αεροδρομίου, κι ας μην είναι πια υποχρεωτική.

Οργανώστε το τραπέζι σε υπαίθριο χώρο…

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι απρόσμενα καλές. Αν έχετε τραπέζι την Πρωτοχρονιά και η θερμοκρασία το επιτρέπει, θα είναι πολύ ασφαλέστερο να φάτε στη βεράντα ή σε κάποιον άλλο ανοικτό χώρο. Και αυτό, διότι θα περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης των παθογόνων μικροοργανισμών.

…ειδάλλως ανοίξτε τα παράθυρα

Αν το πρόγραμμα είναι να κάνετε ρεβεγιόν ή τραπέζι σε κλειστό χώρο, ανοίξτε πόρτες και παράθυρα έστω και λίγο. Στόχος σας είναι να δημιουργείται ρεύμα αέρα που θα εμποδίζει τη συσσώρευση μολυσμένων σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα.

Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού αναπτύσσονται ασυμπτωματικά επί μερικές ημέρες και ύστερα προκαλούν εμφανή συμπτώματα. Επομένως μπορεί κάλλιστα κάποιος παρευρισκόμενος να είναι φορέας και να μην το γνωρίζει. Στο μεσοδιάστημα, όμως, μπορεί να μεταδίδει εν αγνοία του τον ιό που φέρει.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Όσες υποχρεώσεις κι αν έχετε, φροντίστε να κοιμάστε επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Να τρέφεστε επίσης υγιεινά (τουλάχιστον ενδιαμέσως των εορταστικών τραπεζιών). Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να αφιερώνετε μισή ώρα την ημέρα σε κάποια φυσική δραστηριότητα. Το περπάτημα σε υπαίθριο χώρο είναι μια εξαιρετική επιλογή, κυρίως τώρα που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Και οι τρεις αυτές συνήθειες θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, εάν τυχόν έλθει αντιμέτωπο με τα παθογόνα που προκαλούν ιογενείς λοιμώξεις.

Να πλένετε καλά τα χέρια σας

Η πανδημία μάς έμαθε να πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας κι αυτή είναι μία συνήθεια που ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Μην παραλείπετε να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας όταν φθάνετε και όταν φεύγετε από τον προορισμό σας. Το ίδιο να κάνετε και πριν αρχίσετε να τρώτε ή/και να πίνετε.

Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας

Τουλάχιστον όχι πριν πλύνετε καλά ή πριν απολυμάνετε τα χέρια σας. Τα χέρια μολύνονται εύκολα από τα παθογόνα του περιβάλλοντος. Αυτά μπορεί να εισβάλλουν στον οργανισμό, εάν φθάσουν έως τον βλεννογόνο που επιστρώνει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.

Το καλό σαπούνισμα των χεριών επί 20 δευτερόλεπτα εξουδετερώνει τους περισσότερους ιούς και τα βακτήρια. Έτσι εμποδίζει αποτελεσματικά τις ιογενείς λοιμώξεις να διασπαρούν.

Μειώστε τις αγκαλιές, τα φιλιά και τις χειραψίες

Εάν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έγκυοι) ή ζείτε μαζί με ευπαθή άτομα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγκαλιαστείτε, να φιληθείτε και να κάνετε χειραψία με όλα τα άτομα που θα συναντήσετε στο ρεβεγιόν ή στο οικογενειακό τραπέζι. Στείλτε τους από μακριά τα φιλιά και την αγάπη σας, και θα το κατανοήσουν.

Μην ξεχάσετε τα εμβόλιά σας

Να κάνετε τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό, εφόσον συνιστώνται για εσάς. Μην ξεχάσετε επίσης το αντιγριπικό εμβόλιο και τα εμβόλια για την πνευμονία.

Η συμβουλή αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τέτοιες ομάδες είναι, λ.χ., οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες κ.λπ. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τα εμβόλια που χρειάζεστε.

Να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν

Το στρες κα η στεναχώρια εξαντλούν τον οργανισμό και μαζί του το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γιορτές ούτως ή άλλως είναι η πιο στρεσογόνος εποχή  του χρόνου με τις κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις τους.

Μειώστε, λοιπόν, τις προσδοκίες σας και φροντίστε να αφιερώνετε καθημερινά λίγη ώρα σε δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και σας ευχαριστούν. Με αυτό τον τρόπο δεν θα καταπονείτε το ανοσοποιητικό σας και θα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ιογενείς λοιμώξεις.

Write A Comment