Ειδήσεις

Ελλείψεις φαρμάκων: Καταγράφεται μικρή βελτίωση – Ποια σκευάσματα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Αυξημένη παραμένει η ζήτηση από τους πολίτες, λόγω των ιώσεων.

Με αργό βηματισμό προχωρά η αποκατάσταση της τροφοδοσίας της αγοράς από τα φάρμακα που εμφανίζουν ελλείψεις. Μικρή βελτίωση έχει σημειωθεί στην προμήθεια ορισμένων σκευασμάτων, όπως είναι τα εισπνεόμενα και ορισμένα σκευάσματα παρακεταμόλης, ενώ σε άλλες κατηγορίες -όπως στα φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη (ινσουλίνες)- όχι μόνο δεν υπάρχει βελτίωση αλλά παρατηρείται ακόμη και επιδείνωση στην προμήθεια των φαρμακείων.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση σε σκευάσματα -κυρίως σε όσα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τις λοιμώξεις– αυξάνεται μέρα την ημέρα, καθώς οι ελληνικές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με την έξαρση των εποχικών ιώσεων.

Οι ελλείψεις σε παιδικά αντιβιοτικά και εισπνεόμενα συνεχίζονται, παρά τη μικρή βελτίωση.

Οι εκπρόσωποι των Φαρμακαποθηκαρίων υποστηρίζουν πως η ελληνική παραγωγή γενοσήμων εισπνεόμενων φαρμάκων, όσο κι αν έχει αυξηθεί, δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Ελλείψεις φαρμάκων: Τεράστια έλλειψη στα αντιδιαβητικά

Κατά 80% λιγότερα είναι τα σκευάσματα που παραλαμβάνουν οι φαρμακαποθήκες -όπως λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου- σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, όπως είναι τα αντιδιαβητικά.

Tην ερχόμενη εβδομάδα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, μέσω της οποίας ο κλάδος θα “επιστρέψει” τις ευθύνες για τις ελλείψεις των φαρμάκων.

 

ΣΦΕΕ: Να υπάρξει διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης

Από την πλευρά τους, οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος – ΣΦΕΕ) ζητούν με επιστολή τους από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να φροντίσει ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

Οι δύο προτάσεις που κατέθεσαν πρόσφατα τα μέλη του ΣΦΕΕ, για την επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, είναι οι εξής:

α) Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης: όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο του 2016 σε καθημερινή βάση δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, έτσι θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι στην αλυσίδα διακίνησης. Με αυτό τον τρόπο ο ΕΟΦ δύναται να ελέγξει την πορεία της προμήθειας ενός φαρμάκου και να το συγκρίνει με άλλες περιόδους. Την ίδια διαφάνεια ζητούν και για το χονδρεμπόριο.

β) Κάθε προϊόν για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στην σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος έλλειψης.

Write A Comment