Έρευνες

Το ημιμόνιμο μανικιούρ ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, προειδοποιούν επιστήμονες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι έδειξε η πρώτη του είδους έρευνα για τις επιδράσεις των συσκευών στεγνώματος των νυχιών στο δέρμα

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κάνετε ημιμόνιμο μανικιούρ, ξανασκεφθείτε το. Η ειδική συσκευή  στεγνώματος των νυχιών που λειτουργεί με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου στο δέρμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Τις πιθανές επιδράσεις των συσκευών αυτών στα ανθρώπινα κύτταρα εξέτασαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD). Όπως ανακοίνωσαν, το συμπέρασμά τους ήταν πως η χρήση αυτών των συσκευών οδηγεί στον κυτταρικό θάνατο και σε ογκογόνες μεταλλάξεις.

Οι εν λόγω συσκευές είναι συνηθισμένες στα κομμωτήρια και στα ειδικά καταστήματα για την περιποίηση των νυχιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία στο φάσμα των 340-395 νανομέτρων (nm), η οποία αλληλεπιδρά με τα χημικά που χρησιμοποιούνται στο μανικιούρ.

Υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιούν και τα σολάριουμ, τα οποία τεκμηριωμένα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο αυτά χρησιμοποιούν UV στο φάσμα 280-440 nm, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μολονότι, εξ άλλου, τα σολάριουμ έχουν μελετηθεί διεξοδικά, δεν ισχύει το ίδιο για τις συσκευές θέρμανσης των νυχιών.

«Οι συσκευές αυτές προωθούνται ως απολύτως ασφαλείς, χωρίς καμία ένδειξη ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ludmil Alexandrov, αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής & Μοριακής Ιατρικής στο UCSD. «Εξ όσων γνωρίζουμε, όμως, ουδείς στην πραγματικότητα τις έχει μελετήσει. Ούτε είχε έως πρότινος εξετάσει πως επηρεάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα, σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο».

Η νέα έρευνα

Το κενό αυτό ανέλαβε να καλύψει η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν τις επιδράσεις της UV των συσκευών σε τρεις διαφορετικές κυτταρικές σειρές:

  • Σε κερατινοκύτταρα από δέρμα ενήλικα
  • Σε ινοβλάστες ανθρώπινης ακροποσθίας
  • Σε εμβρυϊκούς ινοβλάστες ποντικιών

Η έκθεση των κυττάρων επί 20 λεπτά σε θερμαντική συσκευή νυχιών οδηγούσε στον θάνατο το 20-30% των κυττάρων. Με τρεις επαναλαμβανόμενες 20λεπτες συνεδρίες, πέθαινε το 65-70% των εκτεθειμένων κυττάρων.

Επιπλέον, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία των συσκευών αυτών προκαλούσε βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) των εναπομεινάντων κυττάρων. Στην πραγματικότητα, οδηγούσε σε μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος.

Και στα μιτοχόνδρια

«Η έρευνά μας είχε πολλά ευρήματα. Είδαμε κατ’ αρχάς ότι το DNA υφίσταται βλάβες», είπε ο Dr. Alexandrov. «Είδαμε επίσης ότι μερικές από τις βλάβες στο DNA δεν επιδιορθώνονται με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, μετά από κάθε έκθεση στην ακτινοβολία συσκευής στεγνώματος των νυχιών βλέπαμε περισσότερες μεταλλάξεις. Τέλος είδαμε ότι η έκθεση σε αυτές τις συσκευές μπορεί να προκαλέσει και δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων».

Τα μιτοχόνδρια είναι τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων. Οι βλάβες που κατέδειξε η νέα έρευνα εντοπίζονταν στο μιτοχονδριακό DNA, που αντιπροσωπεύει το περίπου 1% του συνολικού γονιδιώματός μας (το υπόλοιπο DNA βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων).

«Εξετάσαμε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος και είδαμε ακριβώς τις ίδιες μεταλλάξεις σε αυτούς, με εκείνες που παρατηρήσαμε στα ακτινοβολημένα κύτταρα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή. Παρά τα ευρήματά τους, απαιτείται μία μακροχρόνια, επιδημιολογική μελέτη για να λεχθεί με βεβαιότητα ότι η χρήση των συσκευών στεγνώματος των νυχιών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Εν τούτοις, προσθέτουν, τα ευρήματα της μελέτης τους είναι ξεκάθαρα: η χρονία χρήση συσκευών στεγνώματος των νυχιών είναι επιβλαβής για τα ανθρώπινα κύτταρα.

Write A Comment