Ιατρικά Νέα

Το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων για 700.000 Έλληνες και Ελληνίδες, οι οποίοι χρειάζονται Ανακουφιστική Φροντίδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Νόμο του Κράτους αποτελεί εδώ και μερικές ημέρες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας στη χώρα μας.

Με τον νέο νόμο θεσπίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η δημιουργία και η οργάνωση ενός αυτοτελούς συστήματος Υγείας, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.

Παράλληλα συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, μέσω της πρόληψης και της ανακούφισης του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

Να σημειωθεί ότι με έδρα το Ηράκλειο λειτουργεί τα τελευταία 7χρόνια στην Κρήτη, ο πρώτος εκτός Αθηνών Σύλλογος Ανακουφιστικής Φροντίδας παρέχοντας πολύπλευρη εθελοντική υποστήριξη σε ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Κατά την προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου μάλιστα, είχε προηγηθεί στις 2 Ιουλίου 2022 συνάντηση της Κας Ροσβίτα Μπαντουβά, τ. Προέδρου του Συλλόγου ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑΚΡΗΤΗΣ, Ζαχαρίας Κ. ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ , CRETAN PALLIATIVE CARE του με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη στη διάρκεια της οποίας είχαν συζητηθεί καίρια σημεία του νέου Νόμου.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Υγείας,125.000 έως 135.000 ασθενείς στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από ανακουφιστική φροντίδα.

Σε αυτόν τον αριθμό θα πρέπει νασυνυπολογιστούν και τα, κατά μέσω όρο, 5 μέλη των οικογενειών τους που έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στη φροντίδα τους, και χρειάζονται επίσης υποστήριξη.

Υπολογίζεται ότι στο μέλλον 625.000 έως 675.000 άτομα θα περιθάλπονται επιτελώς από τις δομές ανακουφιστικής φροντίδας και στην Ελλάδα, καθώς κάθε μέρα 15.000 ασθενείς χρειάζονται ακουστική φροντίδα και 95% από αυτούς μπορούν να απολαύσουν κατ’ οίκον φροντίδα.

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την ψήφιση του Νόμου εξέφρασε η κα Ροσβίτα Μπαντουβά, με πρωτοβουλία της οποίας δημιουργήθηκε το 2016 ο Σύλλογος ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑΚΡΗΤΗΣ, Ζαχαρίας Κ. ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ, CRETAN PALLIATIVE CARE.Από το περασμένο φθινόπωρο ο Σύλλογος λειτουργεί σε ιδιόκτητο χώρο επί της Οδού Γεωργίου Γεωργιάδου 64Α και παρέχει Δωρεάν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο στον τηλέφωνο 2810 528736 ήστο e-mail info@palliativecare.gr

Write A Comment