Αφιερώμα

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου στο Παιδί: Ημέρα ευαισθητοποίησης, δράσης, αισιοδοξίας από την Ηλιαχτίδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στο Παιδί, η Ηλιαχτίδα, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων & Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία, επιθυμούμε να μεταφέρουμε  μήνυμα ελπίδας για τον αγώνα κατά του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, που όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, είναι ένας αγώνας που κερδίζεται καθημερινά.

 

Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας- Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα : “Η Επιστημονική Κοινότητα γενικότερα και οι Έλληνες Επιστήμονες ειδικότερα έχουμε και τη γνώση αλλά και τα όπλα για τις μάχες που δίνουμε για την αύξηση των ποσοστών ίασης των παιδιών μας, με παράλληλη έμφαση στην υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής τους.

Στην Ελλάδα, σε αντιστοιχία με τη διεθνή επίπτωση του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο, σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Σήμερα, και στη χώρα μας, με την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί, 4 στα 5 από αυτά παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση. Υπάρχουν μάλιστα νεοπλασίες με ποσοστά ίασης πάνω από 90% αλλά και άλλες που σημαντικά υπολείπονται.

Στόχος όλων μας είναι η περαιτέρω βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των Παιδιών και των Εφήβων μας και πράγματι, κάθε χρόνο, την ίδια αυτή μέρα του Φλεβάρη, διαπιστώνουμε τόσο διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, ισότιμα πια, πως νέα ισχυρότερα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα «όπλα» έχουν προστεθεί στα χέρια της επιστημονικής κοινότητας, στη μάχη αυτή.

 Η ιατρική έρευνα, φέρνει απτά αποτελέσματα, τα οποία ενισχύουν τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ώστε οι μικροί μας ασθενείς να λαμβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης. Στόχος είναι πάντα η ολιστική αντιμετώπιση του παιδιού με καρκίνο.”

 

Στον αγώνα της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας απέναντι στον καρκίνο, φορείς, εθελοντές και  σύλλογοι, όπως η Ηλιαχτίδα, εργάζονται καθημερινά προσπαθώντας να βοηθήσουν και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και να καλύψουν ανάγκες που δεν καλύπτονται από το κράτος.

 

Πιο συγκεκριμένα  ο Παγκρήτιος Σύλλογος Ηλιαχτίδα στα 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας του:

  • Έχει προσφέρει δωρεές προς το Πα.Γ.Ν.Η. με στόχο τη στήριξη του έργου του, που ξεπερνούν το ποσό του 1.057.300  ευρώ.
  • Σε ότι αφορά την οικονομική στήριξη η Ηλιαχτίδα ωφελεί ανά έτος περισσότερες από 45-50 οικογένειες παλιές και νέες καλύπτοντας ιατρικές δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από το κράτος καθώς και άλλες ανάγκες που συνδέονται με την ασθένεια.
  • Σε ότι αφορά την ψυχολογική στήριξη έχει προσφέρει περισσότερες από 3.500 συνεδρίες ψυχολογικής ενδυνάμωσης σε παιδιά και οικογένειες.
  • Ο Ξενώνας Φιλοξενίας, από την ίδρυση του τον Νοέμβριο του 2013 έχει φιλοξενήσει 123 οικογένειες και δέχεται από 1-18 εισαγωγές, ανά έτος, με εύρος διαμονής από 1 έως 317 συνεχόμενες ημέρες φιλοξενίας, ανά έτος.
  • Έχει οργανώσει αλλά και συμμετάσχει σε περισσότερες από 525 κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες έχουν προσφέρει εθελοντικά περισσότεροι από 120 εθελοντές.
  • Από το 2017 έχει συνάψει Σύμφωνο Συνεργασίας με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας»  κι έχει πραγματοποιήσει 50  Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών έχοντας εγγράψει 1010 νέους δότες.
  • Επίσης, από το 2020 έχει πραγματοποιήσει  25 δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας και αιμοπεταλίων, σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πα.Γ.Ν.Η. και με άλλους φορείς και συλλόγους.
  • Το 2022 εγκαινίασε νέες  δομές σε Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο και Χανιά όπου θα παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη και παράλληλα θα αποτελούν σημεία επικοινωνίας και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες
  • Συμμετέχει ως μέλος σε Πανελλήνιες Ενώσεις και Συλλόγους, όπως η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, η ΕΛΛ.Ο.Κ και η νεοσύστατη Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος, με στόχο να διεκδικήσουμε θεσμικές αλλαγές βελτιώνοντας τις συνθήκες νοσηλείας και ζωής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Συνεργάζεται με ισχυρούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και οργανισμούς όπως το Υπουργείο Υγείας, η 7η ΥΠΕ, το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Πα.Γ.Ν.Η, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας», που μας βοηθούν να τεκμηριώσουμε επιστημονικά το έργο μας, να αποκτήσουμε τεχνογνωσία και να εξασφαλίσουμε τους πόρους για να υλοποιούμε τα οράματά μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στο Παιδί, στις 15 Φεβρουαρίου, αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής στα παιδιά, στους εφήβους και στις οικογένειες τους που αγωνίζονται γενναία και θαρραλέα κατά του καρκίνου. Στα παιδιά και στους εφήβους που δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας. Σε όλους όσους νίκησαν τον ύπουλο εχθρό. Στους ανθρώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού που υπηρετούν το λειτούργημα τους, παρέχοντας τα μέγιστα με μόνο στόχο την ίαση των μικρών ασθενών. Στους εθελοντές, οι οποίοι αφιερώνουν το χρόνο τους και  υπηρετούν  με πάθος και χαμόγελο,  τον ιερό αυτό σκοπό.

 

Παράλληλα, η ημέρα αυτή αποτελεί μια υπενθύμιση για το πώς όλοι μας μπορούμε να  συνεισφέρουμε στην προσπάθεια, ως εθελοντές αιμοδότες και δότες μυελού των οστών. Σας καλούμε λοιπόν  όλους να συστρατευθείτε μαζί μας σε αυτή τη μάχη,  κατά του καρκίνου.

 

Γιατί στην Ηλιαχτίδα πιστεύουμε πως πάντοτε το φως θα κερδίζει το σκοτάδι.

 

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων & Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Η Ηλιαχτίδα» τιμά, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στο Παιδί, διοργανώνοντας εθελοντικές  Αιμοδοσίες.

 

Σας περιμένουμε όλους για να προσφέρουμε το πολυτιμότερο δώρο.:

 

Στον Άγιο Νικόλαο

την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023,

από τις 10:00 έως τις 14:00

στο Παράρτημα της Ηλιαχτίδας στον Άγιο Νικόλαο, Καπετάν Κοζύρη 18,

 κτήριο “Μεραμπέλλο”

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Συνοδοιπόροι μας στη δράση αυτή:

  • Δήμος Αγίου Νικολάου
  • ΟΚΥΔΑΝ
  • Ένωση Γονέων Δήμου Αγίου Νικολάου
  • Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Λασιθίου
  • ΚΔΑΠ “Παιδεία εν δράση”

 

Στο Ηράκλειο

την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023,

από τις 17:00 έως τις 20:00 στην Πλατεία Ελευθερίας .

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πα.Γ.Ν.Η.

Συνοδοιπόροι μας στη δράση αυτή:

 

  • ΧΟΧΛΙΟΣ TEAM- Ομάδα Τρεξίματος
  • Σχολές Χορού « ΜΑΥΡΟΚΩΣΤΑΣ»

 

Σας προσκαλούμε όλους.

 

Μαζί φωτίζουμε τις ζωές των παιδιών.

Write A Comment