Γυναίκα

Τα 5 σημάδια SOS που δείχνουν ορμονική διαταραχή!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ευτυχώς, οι ορμόνες σου “μιλάνε” όλη την ημέρα και όλο τον μήνα μέσω των συμπτωμάτων που παρουσιάζεις. Συνεπώς, με λίγη παρατηρητικότητα μπορείς να καταλάβεις το πόσο καλά είναι ισορροπημένες.

Ενώ συνήθως οι ορμόνες κυμαίνονται σε κανονικά πλαίσια, όπως η ορμόνη κορτιζόλη κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου και τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου, οι ανισορροπίες τους προκαλούν ανεπιθύμητες αλλαγές στο σώμα σου που μπορούν να δημιουργήσουν μια σειρά από έντονα συμπτώματα. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να μάθεις 5 βασικές αλλαγές που θα δεις στο σώμα σου, αν έχεις ορμονικές διαταραχές.

Τα 5 σημάδια SOS που δείχνουν ορμονική διαταραχή!

woman

1. Κράμπες και αυξημένη πήξη

Υψηλή κυριαρχία οιστρογόνων ή χαμηλή προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του πόνου ή πήξη του αίματος κατά την διάρκεια της περίοδου σου.

2. Αλλαγή κύκλου

Αν ο κύκλος σου έρχεται την ίδια ώρα κάθε μήνα και ξαφνικά μεγαλώνει (π.χ. ήταν 28 ημέρες και τώρα είναι 35 ημέρες), μπορεί να είναι σημάδι χαμηλής προγεστερόνης λόγω έλλειψης ωορρηξίας ή υψηλή κορτιζόλη (που επηρεάζει την ωορρηξία και επομένως την προγεστερόνη). Εάν ο κύκλος σου έρχεται νωρίτερα από πριν, μπορεί να έχεις χαμηλή κυριαρχία της προγεστερόνης ή των οιστρογόνων.

3. Η ποσότητα του κύκλου

Εάν ο κύκλος σου γίνεται πιο ελαφρύς, μπορεί να σημαίνει χαμηλά οιστρογόνα και εάν ο κύκλος σου γίνεται βαρύτερος, μπορεί να είναι χαμηλή προγεστερόνη ή υψηλή κυριαρχία οιστρογόνων. Οι βαρύτεροι κύκλοι μπορεί, επίσης, να σημαίνουν προβλήματα με τον θυρεοειδή ή τον σίδηρο σου.

4. Πόνος ή ευαισθησία στους μαστούς

Αυτό μπορεί συχνά να υποδεικνύει κυριαρχία των οιστρογόνων, η οποία μπορεί να συνδέεται με προβλήματα ισταμίνης ή ανεπάρκειες σε βιταμίνες όπως η Β6.

5. Δερματικά προβλήματα

Εάν έχεις ξαφνικά ξεσπάσματα ή το δέρμα σου είναι πιο λιπαρό μετά τον κύκλο σου, μπορεί να είναι σημάδι αυξημένης τεστοστερόνης ή ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη σου είναι χαμηλότερα. Ίσως, επίσης, πέφτουν απότομα στο τέλος του κύκλου σου και η τεστοστερόνη δεν είναι απαραίτητα υψηλότερη, αλλά έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται το επίκεντρο του οργανισμού σου.

Write A Comment