Έρευνες

Η άσκηση είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την πρόωρη εκσπερμάτιση, δείχνει νέα έρευνα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι έδειξε η συνδυασμένη ανάλυση δεκάδων μελετών, στις οποίες είχαν ενταχθεί σχεδόν 3.500 άνδρες.

Οι άνδρες που ταλαιπωρούνται από την πρόωρη εκσπερμάτιση, ίσως πρέπει να βάλουν την συστηματική γυμναστική στη ζωή τους, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα δεκάδων προγενέστερων μελετών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες που δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη στύση τους αρκετά,  ώστε να απολαμβάνουν το σεξ.

Η πιο αποτελεσματική δραστηριότητα ως φαίνεται είναι το τρέξιμο. Η ενασχόληση εμ αυτό επί μισή ώρα, πέντε φορές την εβδομάδα, σχετίζεται με παράταση της στύσης κατά περίπου 2,5 λεπτά. Μάλιστα η τόσο έντονη άσκηση φαίνεται πως είναι εξίσου αποτελεσματική με τις φαρμακευτικές θεραπείες στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής.

Άλλες παρεμβάσεις που μπορεί να βοηθήσουν είναι οι ειδικές ασκήσεις του πυελικού εδάφους (ασκήσεις kegel). Οι ασκήσεις αυτές όταν εφαρμόζονται τρεις φορές την ημέρα, επί τρεις μήνες, μπορεί να αυξήσουν τον χρόνο έως την εκσπερμάτιση κατά περισσότερο από 1 λεπτό, κατά μέσον όρο.

Αντίστοιχα, η καθημερινή γιόγκα επί τουλάχιστον 30 λεπτά, που μπορεί να παρατείνει την στύση κατά τουλάχιστον 45 δευτερόλεπτα.

Μη φαρμακολογικές θεραπείες

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Trends in Urology & Men’s Health. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνουν το 30% έως και 85% των ανδρών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η αντιμετώπισή της όμως αποτελεί ακόμα δύσκολη εξίσωση. Γι’ αυτό οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες διάφορες μη-φαρμακολογικές θεραπείες.

Στην ανάλυσή τους συμπεριέλαβαν 54 κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 3.485 άνδρες. Οι 19 από τις μελέτες είχαν διεξαχθεί στην Ευρώπη και έξι σε ΗΠΑ και Καναδά. Από τις υπόλοιπες, οι 13 είχαν διεξαχθεί στην Ασία και 12 στη Μέση Ανατολή.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η συστηματική γυμναστική ωφελεί και την ψυχική υγεία, μειώνοντας έτσι το άγχος των ανδρών για το σεξ. Η μείωση αυτή επίσης μπορεί να παρατείνει το χρονικό διάστημα έως την εκσπερμάτωση.

Η ανάλυση βρήκε επίσης ενδείξεις ότι και η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει. Το ίδιο και η παροδική διακοπή της σεξουαλικής πράξης.

Απουσία σαφούς ορισμού

«Γνωρίζουμε ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι συχνό πρόβλημα στους άνδρες παγκοσμίως. Η απουσία σαφούς ορισμού, όμως, για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της έχει συνέπειες στη θεραπεία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Lee Smith, καθηγητής Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU), στην Αγγλία.

Όπως εξήγησε, περιορισμένες είναι επίσης οι φαρμακευτικές επιλογές για τους πάσχοντες. Ωστόσο «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει. Αυτό ισχύει τόσο για το τρέξιμο όσο και για τις ασκήσεις πυελικού εδάφους. Είναι επομένως απαραίτητο να διεξαχθούν μεγαλύτερες μελέτες και να διερευνηθεί το θέμα περαιτέρω», πρόσθεσε.

Write A Comment