Ειδήσεις

Να μην ξανακάνουμε εμβόλιο COVID-19 προτείνει ο ΠΟΥ – Πόσο πιθανό είναι και τι θα γίνει στην Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Με αιφνιδιαστική ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει οι υγιείς ενήλικες να μην κάνουν άλλες αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19.

Τα επιπλέον εμβόλια κατά της COVID-19 είναι περιττά στους ενήλικες που έχουν κάνει τον βασικό εμβολιασμό τους και μία αναμνηστική δόση, σύμφωνα με την στρατηγική συμβουλευτική ομάδα ειδικών για τον εμβολιασμό του ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα, η SAGE αποφάσισε πως τα άτομα κάτω των 60 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν έχουν όφελος από τις επιπλέον αναμνηστικές δόσεις.

Ο ιός θα εξαφανιστεί;

Σύμφωνα με την SAGE και τους επιστήμονες που την απαρτίζουν, οι άνω των 60 ετών, αλλά και τα παιδιά και οι έφηβοι από 6 μηνών έως 17 ετών με συννοσηρότητες, δεν θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο εάν λάβουν επιπλέον δόσεις, όμως, «τα οφέλη για την υγεία τους είναι μικρά».

Οι νέες αποφάσεις -που ελήφθησαν μετά από συνεδρίαση αυτήν την εβδομάδα- στηρίζονται σε στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τη χαμηλή επίπτωση των παραλλαγμένων στελεχών της Όμικρον στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο ανοσίας που έχει ο παγκόσμιος πληθυσμός χάρη στις μολύνσεις και το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού, σημείωσε ο ΠΟΥ.

COVID-19: Κίνδυνος υψηλός, μεσαίος ή μικρός

Η SAGE προτείνει μια νέα κατάταξη για τον βαθμό επικινδυνότητας ενός ατόμου να νοσήσει σοβαρά από την COVID-19, ή ακόμη και να καταλήξει στον θάνατο. Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται πλέον ως “υψηλός”, “μεσαίος” ή “μικρός”.

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι, οι ενήλικες με συννοσηρότητες, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες και οι εργαζόμενοι στην υγεία καλούνται να λάβουν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις.

Η SAGE συνιστά μεσοδιάστημα 6 με 12 μήνες μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων ανάλογα με τη συννοσηρότητα.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως σχεδόν 13,3 δισεκατομμύρια εμβόλια κατά της COVID.

Στην Ελλάδα, έχουν γίνει 7.644.858 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί (με δύο δόσεις εμβολίου) και 7.116.600 αναμνηστικές δόσεις.

Write A Comment