Σεξουαλική Υγεία

Ουρεόπλασμα: Τι είναι, αίτια, συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ουρεόπλασμα στο σώμα τους και δεν το γνωρίζουν καν.

Το ουρεόπλασμα ανήκει σε μια κατηγορία βακτηρίων που είναι γνωστά ως Mycoplasma. Αυτά είναι οι μικρότεροι γνωστοί οργανισμοί του τύπου τους που μπορούν να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο του εαυτού τους για αναπαραγωγή.

Το βακτήριο ουρεόπλασμα αποτελεί μέρος του βακτηριακού πληθυσμού του σώματος και ζει σε ισορροπία, χωρίς να προκαλεί πρόβλημα, στις περισσότερες περιπτώσεις. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να αυξηθεί σε πληθυσμό, προκαλώντας μόλυνση και προβλήματα υγείας.

ουρεόπλασμα

Το ουρεόπλασμα δεν έχει κυτταρικό τοίχωμα, γεγονός που το καθιστά μοναδικό μεταξύ των βακτηρίων. Η έλλειψη κυτταρικού τοιχώματος το καθιστά ανθεκτικό σε ορισμένα κοινά αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλα.

Ουρεόπλασμα: Μετάδοση

Μπορεί να μεταδοθεί κατά τη σεξουαλική επαφή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι κολπικές λοιμώξεις με το βακτήριο ήταν υψηλότερες μεταξύ των γυναικών που είχαν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Αυτά τα βακτήρια μπορεί επίσης να μεταδοθούν σε έμβρυο ή νεογέννητο εάν η μητέρα έχει λοίμωξη από ουρεόπλασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε γυναίκες που δεν ήταν ποτέ σεξουαλικά ενεργές, σύμφωνα με άλλη μελέτη.

Ως εκ τούτου, η αιτία της παρουσίας του μπορεί να μην είναι γνωστή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μόνο η αποχή από τη σεξουαλική επαφή μπορεί να αποτρέψει την μετάδοση. Ωστόσο, μερικοί μπορεί να έχουν ουρεόπλασμα και χωρίς να κάνουν σεξ.

Ουρεόπλασμα: Συμπτώματα

Δεν προκαλεί συμπτώματα εάν ζει σε ισορροπία με άλλα βακτήρια. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί συνήθως να κρατήσει υπό έλεγχο τα βακτήρια, εμποδίζοντάς τα να προκαλέσουν μόλυνση.

Εάν ο πληθυσμός του βακτηρίου αυξηθεί, μπορεί να αναπτυχθούν ορισμένα προβλήματα υγείας και να προκαλέσουν συμπτώματα.

Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι πιθανά σημάδια λοίμωξης από ουρεόπλασμα και πρέπει να ελέγχονται από γιατρό:

Πρόβλημα σύλληψης

Το εν λόγω βακτήριο έχει βρεθεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας (ανεπιτυχής προσπάθεια σύλληψης για ένα έτος).

 • Στους άνδρες, τα βακτήρια μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την ικανότητά τους να κινούνται.
 • Στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη που καθιστά την εγκυμοσύνη πιο δύσκολη.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συγκεκριμένο είδος, ως Ureaplasma urealyticum, εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Μια λοίμωξη των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει έως και το 15% όλων των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας, αλλά δεν οφείλονται όλες στο ουρεόπλασμα. Οι περισσότερες είναι αποτέλεσμα σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια.

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το U. urealyticum συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες. Ένας άλλος τύπος, το Ureaplasma parvum, δεν συνδέθηκε με την ανδρική υπογονιμότητα.

Πόνος, έκκριση και κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

Η μόλυνση από ουρεόπλασμα μπορεί να προκαλέσει ορισμένες καταστάσεις που οδηγούν σε πόνο και δυσφορία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως:

 • Ουρηθρίτιδα: Φλεγμονή της ουρήθρας. Μπορεί να προκαλέσει πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση, κνησμό γύρω από την ουρήθρα και ασυνήθιστη ή δύσοσμη έκκριση.
 • Βακτηριακή κολπίτιδα: Λοίμωξη στον κόλπο. Μπορεί να προκαλέσει δύσοσμη ή ασυνήθιστη κολπική έκκριση, κνησμό μέσα και γύρω από τον κόλπο και κάψιμο κατά την ούρηση.

Πυελικός ή κοιλιακός πόνος

Το ουρεόπλασμα έχει συνδεθεί με πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή της πυέλου, της κοιλιάς ή της βουβωνικής χώρας, όπως:

 • Προστατίτιδα: Φλεγμονή του προστάτη. Μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την ούρηση, θολά ή αιματηρά ούρα, δυσκολία στην ούρηση, πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και επείγουσα ανάγκη για ούρηση.
 • Ενδομητρίτιδα: Φλεγμονή του βλεννογόνου της μήτρας. Μπορεί να προκαλέσει πυελικό πόνο, μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία ή έκκριμα και πυρετό. Η ενδομητρίτιδα μπορεί να προκληθεί από διαφορετικά βακτήρια, αλλά η λοίμωξη από ουρεόπλασμα έχει συνδεθεί με την πάθηση στο παρελθόν.
 • Πέτρες στα νεφρά: Μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στην περιοχή της πυέλου, στην μέση, στην κοιλιά, πυρετό, προβλήματα στην ούρηση και θολά, αιματηρά ή δύσοσμα ούρα.

Ουρεόπλασμα: Θεραπεία

Απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία για λοιμώξεις από ουρεόπλασμα. Ωστόσο, μόνο ορισμένα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά έναντι αυτών των βακτηρίων.

Το αντιβιοτικό που επιλέγεται εξαρτάται από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεται και από το ποιος υποβάλλεται σε θεραπεία:

 • Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή των γεννητικών οργάνων που προκαλούνται από Ureaplasma μπορούν να αντιμετωπιστούν με αζιθρομυκίνη ή δοξυκυκλίνη.
 • Εάν τα βακτήρια δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα φάρμακα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ερυθρομυκίνη ή φθοριοκινολόνες.
 • Νεογέννητα με πνευμονικά προβλήματα που προκαλούνται από Ureaplasma μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με ερυθρομυκίνη.
 • Οι έγκυες γυναίκες που έχουν πρόωρη ρήξη των μεμβρανών μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με κλαριθρομυκίνη, αζιθρομυκίνη και ερυθρομυκίνη.
 • Η θεραπεία με αντιβιοτικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από ουρεόπλασμα στο νεογέννητο.

Write A Comment