Επιστημονικοί Συνεργάτες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα από τον Δρ Αγγελιδάκη Ιωάννη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Του Δρ Αγγελιδάκη Ιωάννη,   Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης,  Ορθοπαιδικός Χειρουργός,   Επιστ. Υπεύθ.  Ορθοπαιδικού Τμήματος   Creta InterClinic, Μέλος Ομίλου HHG.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αποτελεί το συχνότερο σύνδρομο παγίδευσης περιφερικών νεύρων. Οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου στον ανένδοτο καρπιαίο σωλήνα δημιουργώντας μια σειρά συμπτωμάτων στα δάκτυλα στον καρπό στο αντιβράχιο ενώ συχνά τα συμπτώματα αφορούν εξολοκλήρου το άνω άκρο.

 

Ανατομία

Κλινική εικόνα

Παραισθησίες ,υπαισθησία,αιμωδίες στην κατανομή του μέσου νεύρου δηλαδή στα 3,5 δακτυλα (αντίχειρα,δείκτη,μέσο και την κερκιδική πλευρά του παράμεσου) ,ακαθόριστα άλγη καρπού και δακτύλων αρκετά συχνά με επέκταση στο αντιβράχιο.

 

Κλινική εξέταση

Τα κλασικά κλινικά ευρήματα περιλαμβάνουν θετικό Tinel test (επίκρουση του καρπιαίου σωλήνα με συνοδό εκδήλωση εντονότερης συμπτωματολογίας παραισθησίας και αιμμωδιών.), το Falen Test (πίεση του καρπιαίου σωλήνα με την υπέρκαμψη παρατεταμένα του καρπού για 30-60 sec θετικό θεωρείται σε έναρξη των συμπτωμάτων αιμμωδιών.

Αιτιολογία

  • Διαβήτης
  • Αλκοολισμός
  • Κάταγμα πηχεοκαρπικής
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Εγκυμοσύνη/Λοχεία (συχνά παροδικό σύνδρομο)
  • Επαγγελματική νόσος ( χειρονάκτες,υπέρμετρη χρήση Η/Υ )
  • Γενετική προδιάθεση

 

Επιδημιολογία

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι συχνότερο στις γυναίκες περίπου 9:1 σε σχέση με τους άντρες ,η μέση ηλικία των ασθενών που θα υποβληθούν σε χειρουργείο αποσυμπίεσης του μέσου νεύρου με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι τα 54 έτη.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος αποτελεί το πιο σύνηθες και έγκυρο διαγνωστικό μέσο για την διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα .Το ηλεκτρομυογράφημα θα πρέπει να διενεργείται και να συνεκτιμηθεί με την κλινική σημειολογία για ένα ασφαλή προεγχειρητικό έλεγχο.

Διαφορική Διάγνωση

  • Αυχενική ριζίτιδα Α6 (ΚΜΔ Α5-Α6 ) διάγνωση με MRI ΑΜΣΣ
  • Γαγγλιακή κύστη παλαμιαία στην περιοχή του καρπού

Θεραπεία

  • Συντηρητική :Νυκτερινούς νάρθηκες για την αποφυγή κάμψης και έκτασης του καρπού,ανάπαυση και αποφυγή έντονης χειρονακτικής δραστηριότητας ,χορήγηση στεροειδών και ΜΣΑΦ αγωγής. Σε εντονότερη συμτωματολογία γίνεται χρήση έγχυσης κορτικοστεροειδών στον καρπιαίο σωλήνα.

Χειρουργική θεραπεία :Θα πρέπει να αποφασίζεται σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της συντηρητικής αγωγής, όταν έχουμε επιδεινούμενη νευρική συμπτωματολογία με συνοδό νυκτερινό άλγος με παραισθησίες ,αιμμωδίες και κυρίως με θετικό πόρισμα νευροφυσιολογικύ ελεγχου με ηλεκτρομυογράφημα .

Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία και διάρκεια από 15-30 λεπτά.

Τομή δέρματος 1,5-2 εκατοστά με τεχνική MIS (Minimal Invasive Surgery) ακολουθεί αναγνώριση και διάνοιξη εγκαρσίου συνδέσμου απελευθέρωση με προσοχή του μέσου νέυρου έχοντας υπόψιν τις ανατομίκές παραλλαγες προς αποφυγή ιατρογενών βλαβών –επιπλοκών.

 

Ιδιωτική Κλινική Creta InterClinic

Μέλος του Ομίλου HHG

Μίνωος 63, 713 04

Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ. 2810 373800

Fax: 2810 314900

www.cic.gr, e-mail:info@cic.gr

Write A Comment