Η μοναξιά ένα σημάδι των καιρών μας γίνεται ολοένα και πιο έντονη στην κοινωνία σήμερα και πλέον ένα κοινωνικό φαινόμενο. Η μοναξιά μπορεί να αφορά την κοινωνική ζωή ενός ανθρώπου, την ερωτική ή ακόμα και την σεξουαλική του αναζήτηση και διεκδίκηση.
Η έλλειψη στενών φίλων, ερωτικού συντρόφου και η απουσία κοινωνικού κύκλου και ευρύτερου υποστηρικτικού πλαισίου επιφέρει τη συναισθηματική δυσθυμία και δυσφορία που προκαλεί η μοναξιά. Όταν οι ανάγκες για κοινωνικότητα και συντροφικότητα δεν καλύπτονται νιώθουμε πνευματικά, ψυχικά αλλά και σωματικά φτωχοί. Επηρεαζόμαστε τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Μπορεί να σημειωθούν βλαβερές επιπτώσειςστην λειτουργικότητα, στην απόδοση μας, στη μνήμη, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα.
Η άγνοια και δυσκολία για την επίτευξη στενών σχέσεων που φέρνει η μοναξιά όταν δεν είναι επιλογή μας δημιουργεί στενοχώρια, ένα αίσθημα κενού, μια τεράστια λαχτάρα για επαφή αλλά και τάση για απομόνωση, απόσταση από τους άλλους με αποτέλεσμα να καταρρακώνεται η ψυχοσυναισθηματική ισορροπία των ανθρώπων που την βιώνουν.
Ανεξάρτητα από τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργεί η μοναξιά θεωρείται μια καθόλα φυσιολογική κατάσταση. Είναι ένα πολύ σύνηθες και υγιές συναίσθημα. Όλοι κατά καιρούς νιώθουν μοναξιά –ιδιαίτερα σε συνθήκες αποχωρισμού από τον ερωτικό σύντροφο είτε από φίλους, σε περιπτώσεις εγκατάστασης σε μια καινούργια πόλη ή χώρα ή ακόμα και σε περιπτώσεις κοινωνικού αποκλεισμού.
Η ύστατη λύση και η πρώτη κίνηση για να αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά είναι να αποδεχτούμε την δυσάρεστη αλήθεια ότι ο καθένας μας είναι όντως ένα μοναχικό άτομο, να συμφιλιωθούμε και να νιώσουμε άνετα με αυτό το γεγονός και να χτίσουμε την ζωή μας πάνω στα θεμέλια αυτής της πραγματικότητας. Επίσης η δική μας ενεργητική στάση, η εξεύρεση των κατάλληλων ατόμων με τους οποίους θέλουμε να μοιραζόμαστε το χρόνο μας βοηθά στο να μη νιώθουμε μόνοι.
Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν καλά όταν υπάρχει πλήθος ανθρώπων γύρω τους, τους αρέσει πολύ να είναι μέλη μιας μεγάλης οικογένειας, αισθάνονται ευτυχισμένοι όταν αναρίθμητοι φίλοι περνούν από το σπίτι. Τους ευχαριστεί όταν κάνουν διάφορα πράγματα με μεγάλες ομάδες ατόμων. Όταν όμως αυτή τους την επιθυμία δεν την πραγματοποιούν νιώθουν άχρηστοι, άδειοι, κενοί και ότι είναι ανίκανοι ή ανεπαρκείς να κρατήσουν ή να δημιουργήσουν σχέσεις. Είναι σημαντικό οι επιθυμίες και οι ανάγκες μας να βρίσκονται σε ένα ρεαλιστικό επίπεδο και οι προσδοκίες να μη μας προσπερνούν και ξεπερνούν τα όρια μας.
Βέβαια όταν η μοναξιά γίνεται μια χρόνια κατάσταση τότε σημαίνει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την κατάσταση έχουν έντονες δυσκολίες προσαρμογής που τους ταλαιπωρούν και τους κάνουν να υποφέρουν.
Στους ενήλικες η χρόνια μοναξιά αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης καταθλιπτικής διάθεσης και εκδήλωσης αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών όπως ο αλκοολισμός αλλά και προοδευτικά συντείνει στην δημιουργία μεγάλου εύρους ιατρικών προβλημάτων κάποια από τα οποία μπορούν να εκδηλωθούν ακόμα και δεκαετίες αργότερα.
Εάν θέλει κάποιος να ξεπεράσει την μοναξιά του αρκεί να:
- δεχτεί την ύπαρξή του ως μονάδα και να είναι ο καλύτερος φίλος του εαυτού του
- βρει ή να δημιουργήσει το περιβάλλον που του ταιριάζει ως προς τους ανθρώπους που θα το αποτελούν, τις δραστηριότητες που θα ασκεί στο χώρο του, συμμετέχει ώστε και να παίρνει απόλαυση και θα γνωρίσει ανθρώπους που θα έχει κοινά ενδιαφέροντακαι να έχει την τόλμη να διεκδικεί τις φιλίες του
- αποδεχτεί το δικό του επίπεδο αναγκών και επιθυμιών, να αναγνωρίσει τα κυρίαρχα συναισθήματά του για το θεσμό της φιλίας και να αρνείται την αρνητική κριτική όταν οι άλλοι υποστηρίζουν το αντίθετο. προσπαθεί να βλέπει θετικά όποιο βήμα κάνει προς αυτή τη κατεύθυνση.
Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
210 7.79.79.79
Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00
Ένα ανοιχτό παράθυρο στην πρόληψη και τη σωστή ενημέρωση
για την ψυχική και σεξουαλική υγεία.