Παιδί

ΤΙ ΕΙNAI Η ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ο ιός της ηπατίτιδας C μπορεί να προκαλέσει νόσο του ήπατος. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από την αρχική φάση της ηπατ. C, σ’ ένα ποσοστό πάνω από το 80% μπορεί να αναπτύξουν χρόνια νόσο του ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα του ήπατος και πιθανά σε θάνατο.

Συμπτώματα της ηπατ.C:

  • Η λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδα C συνήθως ξεκινάει με συμπτώματα ήπιας γρίπης (αν και πολλά μωρά και παιδιά δεν έχουν καθόλου συμπτώματα). Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν:
  • Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ( άλγος,πυρετός, διάρροια, ή ναυτία )
  • Υπερβολική κούραση
  • Ανορεξία ή απώλεια βάρους
  • Κενώσεις ανοιχτού γκρι χρώματος
  • Άλγος στομάχου, ειδικά στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς
  • Ίκτερος ( κίτρινο χρώμα ματιών και δέρματος )

Τα βρέφη με ηπατ. C μπορεί να έχουν μεγάλο ήπαρ ή σπλήνα, καθυστέρηση στην ανάπτυξη τους, ανεπαρκή πρόσληψη βάρους.

Ο ιός της ηπατ.C δεν μεταδίδεται με την επαφή, το αγκάλιασμα ή το φιλί. Ωστόσο, επειδή μπορεί να μεταδοθεί με το αίμα, οι γονείς που έχουν παιδί με ηπατ. C θα πρέπει να φροντίζουν να μην χρησιμοποιούνται από κοινού οδοντόβουρτσες, ξυράφια, ψαλιδάκια νυχιών, ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες αίματος.

Ο ιός της ηπατ. C μπορεί επίσης να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή. Μολυσμένοι έφηβοι και νεαροί ενήλικες θα πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό για να μη μεταδώσουν τη νόσο. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ απ’ αυτούς που πάσχουν από ηπατ. C , γιατί έτσι επιταχύνεται η βλάβη του ήπατος.

Σε μερικά παιδιά η ηπατ. C μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νόσο του ήπατος με τη μορφή κίρρωσης ή ουλοποίησης του ήπατος. Η κίρρωση συμβαίνει όταν τα ηπατικά κύτταρα πεθάνουν και αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό και λίπος. Το ήπαρ τελικά σταματά να λειτουργεί και δεν μπορεί να απομακρύνει τα απόβλητα από τον οργανισμό. Τα βρέφη με χρόνια ηπατ. C που αναπτύσσουν κίρρωση μπορεί να χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος για να επιβιώσουν. Τα παιδιά με ηπατ. C κινδυνεύουν από την ανάπτυξη άλλων σοβαρών νόσων του ήπατος, όπως καρκίνο του ήπατος.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατ. C.

Υπάρχει ελπίδα θεραπείας στο μέλλον.

Write A Comment