Παιδί

Πως μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα στα παιδιά, πώς να προφυλαχθούμε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Σε έξαρση βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες η οξεία γαστρεντερίτιδα στη χώρα μας, με συνέπεια πολλά παιδιά αλλά και μεγάλοι να ταλαιπωρούνται (κυρίως) από εμέτους και (λιγότερο) από διάρροια.

Ο κύριος ιός που την προκαλεί είναι ο νοροϊός, την επιβίωση του οποίου διευκολύνει η αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Πώς μεταδίδεται όμως στα παιδιά και πόσο κινδυνεύουν οι μεγάλοι;

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αφού οι ιοί αποβάλλονται στα κόπρανα και στα εμέσματα των ασθενών.

Oι υπαίτιοι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες. Ακόμα, δε, και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Επιπλέον, οι πάσχοντες είναι μεταδοτικοί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η μόλυνση ενός ατόμου μπορεί να γίνει και μέσω της κατανάλωσης κάποιου τροφίμου ή ποτού, που μολύνθηκε κατά την προετοιμασία του από ασθενή με ιογενή γαστρεντερίτιδα. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί, εάν ο ασθενής  δεν σαπουνίζει τα χέρια του σχολαστικά μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα. Το ίδιο και με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων που απελευθερώνονται σε περιπτώσεις έντονης διάρροιας ή εμέτου.

Είναι τόσο πολλές οι οδοί μετάδοσης των ιών που προκαλούν γαστρεντερίτιδα, ώστε είναι απαραίτητη η λήψη μερικών βασικών μέτρων. Αυτά είναι:

  • Η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής
  • Η αυξημένη προσοχή από τους ίδιους τους ασθενείς

Οι κανόνες υγιεινής

Για να αποφευχθεί να διασπαρεί η γαστρεντερίτιδα είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς και όσοι τους φροντίζουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, τονίζει η κυρία Παρδάλη. Πρέπει λοιπόν να σαπουνίζουν καλά τα χέρια τους:

  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας
  • Μετά την αλλαγή πάνας
  • Μετά από κάθε επαφή με πάσχοντα από διάρροια ή εμέτους
  • Μετά την κολύμβηση
  • Πριν, στη διάρκεια και μετά τον χειρισμό τροφίμων

Απαραίτητο είναι ακόμα να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό:

  • Όλων των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων
  • Όλων των σκευών που χρησιμοποιούνται πριν, στη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού

Πρέπει ακόμα να καθαρίζεται με χλωρίνη η τουαλέτα του σπιτιού και να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία τα μολυσμένα (π.χ. από έμετο) υφάσματα (ρούχα, σεντόνια, πετσέτες, εσώρουχα κ.λπ.).

Πολύ σημαντικό είναι επίσης ασθενείς και υγιείς να μην μοιράζονται σκεύη (π.χ. ποτήρια, πιάτα) και προσωπικά αντικείμενα.

Τέλος, πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με τους ασθενείς που έχουν συμπτώματα ύποπτα για γαστρεντερίτιδα.

Παραμονή στο σπίτι

Για να μην μεταδώσει ένας πάσχων από ιογενή γαστρεντερίτιδα τον υπαίτιο ιό στα άτομα του περιβάλλοντός του, πρέπει να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα. Αυτά συνιστώνται όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρηση τους, προειδοποιεί η κυρία Παρδάλη. Τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Να μην συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού
  • Αν είναι ενήλικας, να μην συμμετέχει στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα
  • Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι (μην τα στέλνετε στον σταθμό ή το σχολείο, ούτε σε δραστηριότητες όπως το κολύμπι)
  • Οι μεγάλοι πρέπει να απέχουν από την εργασία τους
  • Μικροί και μεγάλοι πρέπει να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε χώρους όπου βρίσκονται ευπαθείς ομάδες (π.χ. νοσοκομείο, γηροκομείο)

Write A Comment