Παιδί

Τι να κάνετε για να μην αρρωσταίνουν συνεχώς τα παιδιά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Πρακτικές συμβουλές για διατροφή, ύπνο, άσκηση, παιχνίδι στον ήλιο και στο χώμα, κατοικίδια και αντιβιώσεις.

Η στενή συναναστροφή των παιδιών στο σχολείο, στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, συνεπάγεται αυτομάτως -και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι γονείς- και από την αλυσιδωτή εμφάνιση ιώσεων.

Γρίπη, κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα, βρογχίτιδα, γαστρεντερίτιδα, πυρετοί, εμετοί, διάρροιες επάγονται νυχθημερόν τηλεφωνήματα κι επισκέψεις στους παιδιάτρους ή και στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Πώς τα παιδιά θα έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό για να μην αρρωσταίνουν τόσο συχνά

Σωστή διατροφή

  • Πολύ νερό γιατί η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην ανάρρωση.
  • Σαλάτες και λαχανικά, φρούτα και φυσικοί χυμοί, μαμαδίστικο φαγητό, λαδερά και ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια (σαρδέλα), κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά.
  • Όχι αναψυκτικά, γαριδάκια, πατατάκια και fastfood.

Ύπνος

Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας καλός ύπνος σημαίνει 10-12 ώρες και σε παιδιά σχολικής ηλικίας 8-10 ώρες.

  • Το σημαντικότερο όμως είναι, ασχέτως με το πόσες ώρες κοιμούνται τα παιδιά, να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο, πχ στις 8-9 και όχι στις 11-12.
  • Αυτό συνεπάγεται και περισσότερη παραγωγή αυξητικής ορμόνης με τα γνωστά ευεργετικά για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών αποτελέσματα.
  • Επομένως όχι κινητά, τάμπλετ και τηλεόραση για να κοιμούνται νωρίς!

Σωματική άσκηση

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά που αθλούνται τείνουν να αρρωσταίνουν και λιγότερο.

Αθλητική δραστηριότητα λοιπόν, το λιγότερο 3-5 φορές την εβδομάδα.

Έκθεση στον ήλιο

Ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες, μισή ώρα περίπατος ή παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή της βιταμίνης D, που με την σειρά της ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Κανόνες υγιεινής

Οι περισσότεροι ιοί βρίσκονται σε επιφάνειες, π.χ. θρανία, χερούλια, πόμολα, βρύσες, πόρτες κ.α. Επομένως τα παιδιά, επειδή έρχονται σε επαφή με αυτές τις επιφάνειες, πρέπει να μάθουν να μην αγγίζουν όλη την ώρα μύτη μάτια, στόμα και να πλένουν σχολαστικά τα χέρια μετά την χρήση τουαλέτας και πριν από κάθε γεύμα.

Παιχνίδι στο χώμα

Η υπερβολική αποστείρωση στις επιφάνειες που αγγίζουν τα παιδιά μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, πράγμα που αποδείχθηκε περίτρανα με τα συνεχόμενα lockdown και την καθολική χρήση μάσκας την εποχή της COVID-19 και την έξαρση των ιώσεων που ακολούθησε.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το έδαφος διαθέτει το δικό του μικρωβίωμα, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό και την άμυνα του οργανισμού.

Αφήστε επομένως τα παιδιά σας άφοβα, να τσαλαβουτήσουν σε λασπόνερα και νερόλακκους και να πασαλειφθούν με άμμο και χώμα!

Κατοικίδια

Έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με κατοικίδια, εκτός από ένα σωρό άλλα ωφέλη, είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα και αναπτύσσουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντιβιώσεις

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, οι ιώσεις δεν θεραπεύονται με αντιβιώσεις.

Τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα μόνο απέναντι στις βακτηριακές λοιμώξεις. Επομένως, με το να καταναλώνουμε τα αντιβιοτικά σαν… καραμέλες, όχι καλό δε κάνουμε, αλλά απεναντίας καταστρέφουμε και το φυσικό μικροβίωμα του οργανισμού, αφήνοντας χώρο για περισσότερα παθογόνα.

Η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, μακροπρόθεσμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και ακόμη χειρότερα δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη.

Συμπληρώματα διατροφής

Πολυβιταμίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη D, προβιοτικά, υπό προϋποθέσεις.

Write A Comment