Παιδί

Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στα παιδιά στην Ελλάδα – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες 20 ημέρες και στην Ελλάδα τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα παιδιά.

Μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η γαστρεντερίτιδα “χτυπά” και στη χώρας μας όχι με τη μορφή “επιδημίας” όπως στις χώρες του εξωτερικού, αλλά προς το παρόν ως “έξαρση”.

Παρατηρείται κυρίως στα μικρά παιδιά, ηλικίας από 4 έως 8 ετών και εκδηλώνεται κυρίως με εμετούς και λιγότερο με διάρροιες.

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στα “απόνερα” της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, εκτός από το βασικό πρόβλημα της “αποστείρωσής” μας από τους κοινούς ιούς εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στην Ελλάδα και η έλευση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», η οποία αύξησε τα επίπεδα της υγρασίας και μείωσε τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

«Ο βασικός ιός που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα, δηλαδή ο νοροϊός, μεταδίδεται πιο εύκολα όταν έχουμε αυξημένη υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

«Κι αυτό -όπως λέει- διότι ο ιός που μεταδίδεται με τα σταγονίδια, δεν μπορεί να παραμείνει ζωντανός στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα αν δεν υπάρχει υγρασία».

Στις ΗΠΑ και στη Βρετανία οι καιρικές συνθήκες ήταν, επίσης, αυτές που ευνόησαν την ανάπτυξη αυτών των ιών. Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων προήλθε από τον νοροϊό.

Τι κάνει ο γονέας στους επίμονους εμετούς

Η σωστή διαχείριση του προβλήματος των εμετών και κυρίως κατά το πρώτο 24ωρο είναι το πιο κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη των συμπτωμάτων.

O γονέας θα πρέπει να κάνει το εξής: Μετά τον εμετό και για δύο ώρες να μην χορηγήσει καμία τροφή και κανένα υγρό (ούτε νερό) στο παιδί.

Από τις δύο ώρες και μετά να αρχίσει σταδιακά να του χορηγεί νερό, με ένα κουταλάκι του γλυκού:

Ακόμη μεγαλύτερο λάθος είναι η χορήγηση φρυγανιάς, για να απορροφήσει τα υγρά.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης

Με περισσότερους από 10 εμετούς μέσα σε ένα 24ωρο το παιδί κινδυνεύει από αφυδάτωση. Μια πραγματικά ανησυχητική κατάσταση, η οποία σε βαριά μορφή, μπορεί να βάλει το παιδί σε σοβαρό κίνδυνο.

Τα συνήθη συμπτώματα της απλής αφυδάτωσης, κατά την οποία το παιδί έχει χάσει λίγα υγρά, συνήθως είναι:

  • δίψα
  • στεγνή γλώσσα
  • σκούρα ούρα (γιατί προσπαθεί ο οργανισμός να συγκρατήσει τα υγρά).
  • δέρμα που δεν επανέρχεται γρήγορα από “πτυχή” σε φυσιολογικό

Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο ο αριθμός των εμετών γίνεται πιο ανησυχητικός για την πιθανότητα αφυδάτωσης.

Στις ελαφριές περιπτώσεις αφυδάτωσης, τα συμπτώματα εξαρτώνται και πάλι από την ηλικία.

Πότε χορηγούμε ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες στον ανθρώπινο οργανισμό χάνονται με τους εμετούς, αλλά αν το παιδί κάνει έναν εμετό μόνο, δεν χρειάζεται να πάρει συμπληρώματα διατροφής με ηλεκτρολύτες.

“Αν αντιδράσει καλά το παιδί στο πρώτο 24ωρο και δέχεται το νερό αυτό φτάνει. Αν όμως έχουμε 4 με 5 εμετούς, τότε καλό είναι ο γονιός να προμηθευτεί ηλεκτρολύτες από το φαρμακείο και να φτιάξει με νερό ένα ηλεκτρολυτικό διάλυμα και να το δώσει στο παιδί αντί για νερό, κάθε 5 λεπτά με το κουταλάκι”, λέει ο κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Η διατροφή στη γαστρεντερίτιδα

Στην πρώτη οξεία φάση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή την πρώτη μέρα και ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το περιστατικό, (αν έχει κάνει πολλούς εμετούς) είναι προτιμότερο λέει ο γιατρός, να μην δώσουμε στο παιδί να φάει κάτι.

Οι τροφές που αποκλείονται είναι, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Write A Comment