Άνδρας

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ. ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΔΡΙΚΗ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνδρες κάνουν Πλαστικές Χειρουργικές επεμβάσεις. Την τελευταία 10ετία μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε πάνω από 50%.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας και στην αύξηση του μέσου όρου ζωής. Τα κίνητρα διαφέρουν από τις γυναίκες. Οι κυριότεροι λόγοι είναι γιατί όλοι θέλουν να φαίνονται καλύτερα. Με μια δεύτερη ματιά, καταλαβαίνουμε ότι η ανάγκη για αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση καθρεπτίζει μια βαθύτερη ανάγκη για αλλαγή που δεν εκφράζεται.

Γενικά οι περισσότερες γυναίκες κάνουν Πλαστική Χειρουργική διότι θέλουν να δείχνουν ομορφότερες και να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους. Κάθε επέμβαση Πλαστικής Χειρουργικής από την κοιλιοπλαστική μέχρι το face lift γίνεται για να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους και όχι για τους άλλους (εσωτερικοί παράγοντες). Αντίθετα οι άνδρες κάνουν Πλαστική Χειρουργική επειδή έχουν επιθυμίες ή θέλουν να αποκτήσουν (εξωτερικοί παράγοντες) κάτι όπως sex, γυναίκες, χρήματα κτλ. Οι άνδρες ακόμη, δεν θέλουν να κάνουν επεμβάσεις που αλλάζουν δραματικά την εμφάνιση τους και έχουν μικρότερη ανοχή στον πόνο μετεγχειρητικά. Οι μεσήλικες ούτος ή άλλως δείχνουν νεότεροι από ότι οι γυναίκες της ίδιας ηλικίας έχοντας φρέσκια όψη κάτι που πιθανόν να οφείλεται στο καθημερινό ξύρισμα. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος αλλά δέχεται μόλις το 1% των θρεπτικών του συστατικών. Για τον λόγο αυτό προϊόντα με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες Α, Β και C το ενυδατώνουν και το ανανεώνουν. Το καθημερινό ξύρισμα με ζεστό νερό και after shave, η προστασία από τον ήλιο με αντηλιακό (30 βαθμούς τουλάχιστον για UVA/UVB ακτινοβολία), η ενυδάτωση με ενυδατική κρεμά είναι οι βασικές αρχές για την διατήρηση μιας καλής και υγιούς ανδρικής επιδερμίδας.

Οι πιο δημοφιλείς Αισθητικές Επεμβάσεις στους άνδρες σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής είναι οι μη επεμβατικές θεραπείες όπως οι ενέσεις Botox-υαλουρονικού οξέος, η μεσοθεραπεία, το χημικό peeling, το microdermabrasion, η αποτρίχωση με λέιζερ.

Η ρινοπλαστική και η μεταμόσχευση μαλλιών παραμένουν επίσης πολύ δημοφιλείς όπως επίσης και η λιποαναρρόφηση, δηλαδή η αφαίρεση τοπικού πάχους: γυναικομαστία, πρόσθια και πλάγιες κοιλιακές χώρες (το γνωστό μας «σωσίβιο»), λιποαναρρόφηση στο πιγούνι.

 

 

 

 

 

 

Επίσης, οι επανορθωτικές επεμβάσεις μετά από μεγάλη απώλεια βάρους στο στήθος, την κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν διότι όλο και περισσότεροι άνδρες υποβάλλονται σε χειρουργική αποκατάσταση της παχυσαρκίας.

 

 

 

 

Ειδικά για την αλωπεκία, ο μισός αντρικός πληθυσμός αλλά και μεγάλος αριθμός γυναικών, μέχρι την ηλικία των 50, θα έρθουν αντιμέτωποι με την απώλεια μαλλιών η οποία εν πολλοίς είναι κληρονομική. Πολλοί τρόποι έχουν κατά καιρούς προταθεί για την θεραπεία της συντηρητικά και χειρουργικά. Η καλύτερη φαρμακευτική θεραπεία είναι με μινοξιδίλη 5% (ή 2% στις γυναίκες) και φιναστερίδη 1mg ημερησίως.

Χειρουργικά, μεγάλη πυκνότητα μαλλιών (μέχρι και 50% παραπάνω), μπορεί να επιτευχθεί από την πρώτη συνεδρία με την μικρομεταμόσχευση μαλλιών (FIT ή Follicular Isolation Tecnique). Με την FUE (Follicular Unit Extraction) μεταμοσχεύουμε έναν-έναν τον θύλακο, δεν χρειάζονται τομές αλλά ο χρόνος είναι διπλάσιος και η πυκνότητα των μαλλιών μικρότερη.

Η μικρομεταμόσχευση διαρκεί 3-4 ώρες και γίνεται από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό με τοπική αναισθησία και στο Ιατρείο. Η δότρια περιοχή είναι συνήθως η περιοχή του τριχωτού στον αυχένα: αφαιρείται επιμήκες τμήμα δέρματος 1-2.5 cm που τεμαχίζεται σε μικρότερα κομμάτια καθένα από τα οποία περιλαμβάνει ένα στέλεχος. Κάθε στέλεχος περιέχει 1-3 τριχοθυλάκια και μεταφέρεται στην περιοχή της “βλάβης”. Δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση της μπροστίνής γραμμής του hairline: τοποθετούνται ακανόνιστα μονότριχα μοσχεύματα ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο φυσικό.

 

 

 

 

Στην δότρια περιοχή στον αυχένα παραμένει μια επιμήκης ουλή πλάτους 1mm που φαίνεται μόνο αν κάποιος ξυρίσει τελείως το κεφάλι.

Συνήθως σε κάθε συνεδρία τοποθετούνται 800-2000 μοσχεύματα, δηλαδή μέχρι και πάνω από 6000 τρίχες. Ύστερα από 1-1.5 μήνες, τα μοσχεύματα θα πέσουν και θα αντικατασταθούν 3-6 μήνες μετά από νέες τρίχες που θα «παραχθούν» από τα τριχοθυλάκια που έχουν μεταφερθεί. Οι τρίχες αυτές θα μεγαλώσουν και το κεφάλι θα «γεμίσει» με φυσικό τρόπο. Σε εκτεταμένη αραίωση απαιτούνται μέχρι και 2 θεραπείες με διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μεταξύ τους.

 

*Ο Ιωάννης Λιαπάκης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ΕBOPRAS) και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης

OpsisClinical Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική

Ανωγείων 48, 71304, Θέρισσος, Ηράκλειο Κρήτης

Τ: 2810252452

http://www.myplasticsurgery.gr

 

 

Write A Comment