Ακτινολογία

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Γιατρέ θα θέλαμε καταρχήν να μας πείτε τι θα πει απεικονιστικός έλεγχος;

Η ειδικότητα της Ακτινοδιαγνωστικής ή Ακτινολογίας όπως λέγεται, έχει σκοπό την απεικόνιση του ανθρωπίνου σώματος, είτε αυτό γίνεται με χρήση ακτινοβολίας όπως είναι η Ακτινογραφία, η Αξονική Τομογραφία, η Μαστογραφία, η Επεμβατική Ακτινολογία, η Οστική Πυκνότητα, είτε με το Υπερηχογράφημα και τέλος με τη Μαγνητική τομογραφία.

Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη;

Στις μέρες μας με όλες τις επιδράσεις που υπάρχουν γύρω μας, είτε αυτές προέρχονται από τη διατροφή μας, από το περιβάλλον μας, από τον τρόπο ζωής μας, είτε από το γονιδιακό μας υπόβαθρο, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχόμαστε συχνά για να προλάβουμε στην αρχή πιθανή νόσο. Παραδείγματος χάριν ο καρκίνος του μαστού που όπως ξέρουμε είναι για τις γυναίκες ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος και δυστυχώς αποτελεί ακόμα τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, από διεθνείς μελέτες υπολογίζεται ότι οι ετήσιοι απεικονιστικοί έλεγχοι έχουν μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο αυτό κατά 24%.

 Σε ποια ηλικία πιστεύεται ότι θα έπρεπε να ξεκινάει ο προληπτικός έλεγχος;

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι η πρόληψη ξεκινάει από την εμβρυϊκή ηλικία με το υπερηχογράφημα, λόγω του ότι δεν έχει ακτινοβολία, όπου και ελέγχουμε τα έμβρυα για ανατομικές ανωμαλίες. Στη συνέχεια όπως σε όλα τα παιδάκια έτσι και στα κοριτσάκια θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος για την εξάρθρωση των ισχίων και βέβαια αν χρειάζεται ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου και κοιλίας- ειδικά σε πρόωρα βρέφη.
Στη συνέχεια στα παιδιά, ειδικά όταν ξεκινάνε το σχολείο καλό θα είναι να εξετάζονται με triplex καρδιάς, ενώ μπορεί να γίνει και ένα υπερηχογράφημα κοιλίας και θυρεοειδούς.
Για τα κορίτσια της ηλικίας των 15 χρόνων καλό θα είναι να εξετάζονται υπερηχογραφικά στους μαστούς και τα έσω γεννητικά όργανα- μήτρα και ωοθήκες. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε ότι όλα λειτουργούν σωστά με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
Από την ηλικία των 20 ετών και μετά, στις γυναίκες ο έλεγχος υπερηχογραφικά του θυρεοειδούς, των μαστών, της κοιλίας και των έσω γεννητικών οργάνων- μήτρας και ωοθηκών θα πρέπει να γίνεται ετησίως. Στην ηλικία των 35 ετών ζητάμε μαζί με το υπερηχογράφημα των μαστών και μία μαστογραφία σαν οδηγό ΄πιλότο΄.
Βέβαια σε αυτές τις ηλικίες ο έλεγχος αυτός συμπληρώνει και τον προγεννητικό, που πολύ σωστά νέες γυναίκες τώρα τελευταία ξεκινούν και κάνουν, πριν ακόμα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.
Στη συνέχεια στην ηλικία των 40 και μετά, στις γυναίκες θα πρέπει το υπερηχογράφημα των μαστών να συμπληρώνεται με την ψηφιακή μαστογραφία ετησίως, όπου αν χρειάζεται μπορεί να συμπληρώσει αυτές τις δύο εξετάσεις η μαγνητική των μαστών. Δεν ξεχνάμε το διακολπικό υπερηχογράφημα, μία πάρα πολύ σημαντική εξέταση, για τον έλεγχο της κακοήθειας των ωοθηκών και της μήτρας- ειδικά στην εμμηνόπαυση, όπου θα πρέπει να συνδυάζεται με το υπερηχογράφημα της κοιλίας επίσης ετησίως. Στην ηλικία των 40 ετών δεν είναι κακό να γίνεται και μία ακτινογραφία θώρακος, καθώς και το Triplex της καρδιάς ενώ ο έλεγχος των αγγείων ( καρωτίδων και άκρων) θα πρέπει να γίνεται συμπληρωματικά ανάλογα με το ιστορικό (υπερηχοληστερολαιμία, αρτηριακή υπέρταση, αγγειακά επεισόδια, σακχαρώδης διαβήτης). Επίσης σημανική εξέταση που προστίθεται, είναι ο έλεγχος της οστικής πυκνότητας όπου ελέγχουμε την οστεοπόρωση και πρέπει να γίνεται ετησίως ή κάθε δύο χρόνια ανάλογα με την κάθε γυναίκα και το ιστορικό της.

 Για ποιο λόγο μας λέτε ότι πρέπει η μαστογραφία να γίνεται μαζί με το υπερηχογράφημα των μαστών, η μία εξέταση δεν καλύπτει την άλλη;

Όχι, η μία εξέταση συμπληρώνει την άλλη και μάλιστα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από μελέτες που έχουν γίνει σε γυναίκες που παρακολουθήθηκαν πάνω από 20ετία, δεν επιβαρύνθηκαν σε καμία περίπτωση από την μικρή και εντοπισμένη ακτινοβολία που έχει η μαστογραφία .
Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι γυναίκες, είναι ότι πάμε στο γιατρό και εμείς και οι κόρες μας, χωρίς άγχος και φόβο, γιατί η πρόληψη σώζει και οι δυνατότητες της Θεραπευτικής Ιατρικής είναι πάρα πολύ μεγάλες, όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα με τη βοήθεια της Προληπτικής Ιατρικής, στην οποία πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η Ακτινοδιαγνωστική.

 

 

*Η κα Ανδριανάκη Αικατερίνη είναι Ιατρός Ακτινολόγος

 

 

Write A Comment