Άνδρας

ΟΛΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι φρονιμίτες ή σωφρονιστήρες είναι οι τρίτοι γομφίοι, τα τελευταία δηλαδή δοντια που ανατέλλουν συνήθως στην εφηβεία στο πίσω μέρος του στόματος. Τις περισσότερες φορές είναι τέσσερις ένας στην κάθε πλευρά πάνω και κάτω. Υπάρχουν όμως και κάποιες φορές που λείπουν ένας ή και περισσότεροι φρονιμίτες, όπως επείσης λόγω έλειψης χώρου στις γνάθους ενώ υπάρχουν φρονιμίτες δεν ανατέλλουν και τότε ονομάζονται έγκλειστοι.

Πως θα καταλάβω αν υπάρχουν έγκλειστοι φρονιμίτες αν δεν εχουν ανατείλλει ?
Πρέπει να γίνει εξέταση του στόματος από τον οδοντίατρο σε συνδιασμό με μια ειδική ακτινογραφία που ονομάζεται πανοραμική ακτινογραφία και θα πάρουμε την απάντηση στο αν υπάρχουν έγκλειστοι φρονιμίτες, τη θέση που βρίσκονται και αν έχουν δημιουργήσει προβλήματα ή πρόκειται να δημιουργήσουν.

Υπάρχει περίπτωση οι έγκλειστοι φρονιμίτες να δημιουργήσουν προβλήματα ?
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων έχουν περάσει την ταλαιπωρία της ανατολής των φρονιμίτων. Η ταλαιπωρία αυτή συνοδεύεται με πόνο, πρήξιμο και μια γενικότερη κακουχία η οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά μας. Εκτός όμως από αυτά τα φυσιολογικά προβλήματα, οι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν και άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως τη καταστροφή του διπλανού δοντιού είτε από τερηδόνα είτε από περιοδοντική νόσο, τη καταστροφή του οστού της γνάθου με τη δημιουργία κύστεων, τον συνωστισμό των δοντιών από έλειψη χώρου κ.α.

Πώς θα προλάβω την ταλαιπωρία από τους φρονιμίτες ?
Ο οδοντίατρος του ασθενούς εξετάζοντας τόσο τον ασθενή όσο και την πανοραμική ακτινογραφία θα εκτιμήσει αν πρέπει να γίνει προληπτική εξαγωγή ή οχι και θα συμβουλεύσει κατάλληλα τον ασθενή. Γενικότερα όσο νεότερος είναι ο ασθενής τόσο πιο εύκολα γίνονται οι εξαγωγές και η μετεγχειρητική περίοδος είναι πιο ομαλή.

Πόσο δύσκολη είναι η εξαγωγή ενός έγκλειστου φρονιμίτη ?
Με την επιλογή του κατάλληλου οδοντιάτρου ή γναθοχειρουργού οι εξαγωγές αυτές είναι πράξεις ρουτίνας και καθημερινότητας. Γίνονται με τοπική αναισθησία και στο ίδιο ραντεβού μπορούν να αφαιρεθούν ένας ή περισσότεροι φρονιμίτες. Με τις κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες και την φαρμακευτική αγωγή η ταλαιπωρία αυτή ελαχιστοποιείται.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνει ο έλεγχος για την πιθανή προληπτική εξαγωγή των έγκλειστων φρονιμίτων ?
Η καταλληλότερη ηλικία είναι αυτή των 14-16 ετών. Ο ασθενής είναι πιο συνεργάσιμος, δεν έχει προβλήματα υγείας, η μετεγχειρητική επούλωση είναι καλύτερη, και για λόγους οδοντιατρικής ανατομίας και ανάπτυξης η εξαγωγή είναι πιο εύκολη.

www.nikosdiktakis.gr

Write A Comment