Άνδρας

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

H ψυχολογία κάθε ανθρώπου εξαρτάται από την εξωτερική του εμφάνιση και τα σχόλια θετικά ή αρνητικά των άλλων. Άτομα τα οποία νιώθουν ευχαρίστηση με την εξωτερική τους εμφάνιση έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και αποδίδουν καλύτερα στις εργασιακές τους υποχρεώσεις αλλά και τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Από την άλλη, άτομα που δεν είναι ευχαριστημένα ή δεν αποδέχονται την ‘’εικόνα’’ τους βρίσκονται σε ψυχική αστάθεια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ενασχολήσεις τους και να βιώνουν μόνιμα το αίσθημα της απόρριψης και της απογοήτευσης.

Επομένως, μια Πλαστική Χειρουργική Επέμβαση ανεξάρτητα αν γίνεται για Αισθητικούς ή Επανορθωτικούς λόγους μπορεί να ενδυναμώσει την αυτοεκτίμηση και να αλλάξει τις αρνητικές πεποιθήσεις που έχει κάποιος για τον εαυτό του. Σε πολλές περιπτώσεις όμως αυτό δεν συμβαίνει: κάθε άνθρωπος, υποψήφιος για Πλαστική Χειρουργική, θα πρέπει να υποβάλει στον εαυτό του κάποιες ερωτήσεις όπως για παράδειγμα : ‘’για ποιο λόγο, να μπω στην διαδικασία να κάνω μια τέτοια επέμβαση;’’, ‘’τι θα κερδίσω από αυτό;’’ και γενικότερα να κάνει μια βαθύτερη ενδοσκόπηση και να ανακαλύψει τους λόγους που θέλει να αλλάξει κάτι στο πρόσωπο ή το σώμα του. Κάποια άτομα αδυνατούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις αυτές και πιθανόν χρειάζονται την βοήθεια ειδικού ώστε να ανακαλύψουν ότι οι προσδοκίες που έχουν είναι πράγματι ρεαλιστικές και η απόφαση τους θα τους προσφέρει την ικανοποίηση που περιμένουν. Άλλοι ίσως να περνούν μια περίοδο κατάθλιψης όπως για παράδειγμα ένα χωρισμό, μια απώλεια προσώπου ή ακόμη και εργασίας και να ψάχνουν στην Πλαστική Χειρουργική την «εύκολη λύση». Υπάρχουν βέβαια και οι υποψήφιοι ασθενείς που έχουν δομημένη σκέψη και θέλουν να βελτιώσουν κάτι που τους ενοχλεί.

Σημαντική είναι και η συμβολή του Πλαστικού Χειρούργου ο όποιος είναι ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει για το πριν αλλά και το μετά της επέμβασης, τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της. Μπορεί να αντιληφθεί και τους βαθύτερους λόγους για τους όποιους κάποιος θέλει να αλλάξει το πρόσωπο ή το σώμα του και να προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση.

Επομένως, σημαντικό ρόλο «παίζει» η Ψυχολογία στην Πλαστική Χειρουργική για να μην είναι μια απόφαση στιγμιαία αλλά να έχει προκύψει έπειτα από σειρά ώριμων και κατασταλαγμένων σκέψεων .

 

Write A Comment