Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μπήκε ο Σεπτέμβριος, μήνας επανασυγκρότησης και έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά έχουν εξοπλιστεί με τα καινούργια τους σχολικά είδη, όμως οι γονείς θα πρέπει να τα εξοπλίσουν και με το σωστό κολατσιό για το σχολείο. Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας έχουν ανάγκη από ενέργεια τόσο για το παιχνίδι, όσο και για την απόδοσή τους στο μάθημα. Τι ακριβώς θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

  • Πρώτο και κυρίαρχο ρόλο παίζει η κατανάλωση του πρωινού γεύματος. Αυτό θα δώσει την περισσότερη ενέργεια για να ξεκινήσει η μέρα του, αλλά και να τη διατηρήσει κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Επίσης, έχει φανεί από επιστημονικές μελέτες ότι βοηθάει και στο να μένει συγκεντρωμένο το παιδί κατά τη διάρκεια της παράδοσης.

Μετά το πρωινό περνάμε στο δεκατιανό γεύμα, το οποίο θα πρέπει να καταναλωθεί 3-4 ώρες μετά το πρωινό και 3-4 ώρες πριν το μεσημεριανό, περίπου κατά τη διάρκεια του 3ου διαλείμματος. Οι επιλογές του κολατσιού είναι δύο: είτε ετοιμάζουμε κάτι από το σπίτι (πιο υγιεινό και πιο φτηνό), είτε αγοράζουμε κάτι από το κυλικείο. Θα δώσουμε τις πιο εύκολες και θρεπτικές επιλογές αυτών, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες της ημέρας.

Από το σπίτι μπορείτε να δώσετε εναλλακτικά ή και σε συνδυασμό:
1) Ξηρούς καρπούς
2) Μπάρα δημητριακών ή και σκέτα δημητριακά ολικής άλεσης
3) Φρούτα ή σταφίδες
4) Τοστ ή σάντουιτς με τυρί-γαλοπούλα χαμηλά σε λιπαρά και ντομάτα
5) 1 κομμάτι σπιτικό κέικ ή οτιδήποτε στο σπίτι φτιαγμένο (αλμυρές ή γλυκές πίτες)
6) Κράκερ ή φρυγανιές ολικής άλεσης
7) Μαύρη σοκολάτα
8) Παστέλι ή μαντολάτο

Οι θρεπτικότερες τώρα επιλογές από το κυλικείο και με τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός του παιδιού σας είναι οι εξής:
1) Γάλα ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά
2) 1 κουλούρι ή σταφιδόψωμο
3) 1 σάντουιτς ή τοστ με τυρί-γαλοπούλα και ντομάτα
4) 1 χυμός (κατά προτίμηση φρέσκος)
5) Απλά μπισκότα (χωρίς σοκολάτα ή οποιαδήποτε γέμιση ή επικάλυψη)

Από τις 2 παραπάνω πηγές εφοδιασμού μπορείτε να κάνετε και συνδυασμούς. Για παράδειγμα, μπορείτε να δώσετε του παιδιού από το σπίτι 1 σάντουιτς και να αγοράσει από το κυλικείο 1 χυμό. Επίσης, μην ξεχνάτε να του υπενθυμίζετε να πίνει αρκετό νερό μέσα στη μέρα του, ώστε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά της τροφής να «ταξιδεύουν» σε όλο του το σώμα και να έχουμε ακόμα καλύτερη θρέψη και ενυδάτωση του οργανισμού.

Τέλος, μάθετε το παιδί σας να αποφεύγει σαν επιλογές κολατσιού από το κυλικείο:
1) Σφολιάτες (τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες κτλ)
2) Κρουασάν
3) Σοκολάτες και προϊόντα τους
4) Πατατάκια ή γαριδάκια κτλ.
5) Μπισκότα με επικάλυψη ή γέμιση σοκολάτας ή άλλης γεύσης
6) Σοκολατούχο γάλα ή αναψυκτικά

 

Write A Comment