Βιβλία-Κριτικές-Παρουσιάσεις

Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΟ ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΟΧΑΤΖΑΚΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

«Η Κοκκινοσκουφίτσα – με λίγα λόγια» είναι η νέα πρωτοποριακή εφαρμογή (app) βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο της λογοπαθολόγου και συγγραφέως Ρουσοχατζάκη Μαρία που κυκλοφορεί ΔΩΡΕΑΝ από τις εκδόσεις ΛΟΓΟΣ και την SingletonApps.
Πρόκειται για μία εφαρμογή που απευθύνεται σε παιδιά 2 – 4 ½ ετών. Είναι μία εκπαιδευτική διαδικασία, που με πληρότητα, βοηθά στην προαγωγή του ορθού λόγου και συγχρόνως διασκεδάζει.
Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά, ειδικά αν είναι ζωηρά, κινητικά και δραστήρια, δεν κάθονται εύκολα να προσέξουν τη ροή ενός παραμυθιού.
Συχνά οι γονείς (και οι παιδαγωγοί) προσπαθούν να διαβάσουν ένα παραμύθι και εκείνα διακόπτουν, με εκτός θέματος ερωτήσεις, φεύγουν ή παράλληλα ασχολούνται με κάτι άλλο.
Σ΄ αυτήν την έκδοση, δίνεται ενδιαφέρουσα και συγχρόνως απλή εικόνα, που περιγράφεται με μία πρόταση. Αυτή παρουσιάζεται ακουστικά στο παιδί σε άμεση αντιστοιχία σκίτσου – λέξης.

Έτσι, δίνεται ένα παράλληλο και ταυτόσημο οπτικά και ακουστικά ερέθισμα.
Η πρόταση είναι ολοκληρωμένη και απλή.
Τα υποκείμενα, τα ρήματα, τα αντικείμενα ή τα κατηγορούμενα, καθώς και ο κάθε προσδιορισμός είναι ξεκάθαρα και συχνά, από τη μια πρόταση στην άλλη επαναλαμβανόμενα, γεγονός που βοηθά επίσης το μικρό παιδί στην πρόσληψη, αποκωδικοποίηση και αφομοίωση της πληροφορίας, αλλά κατόπιν και στην αναπαραγωγή της.
Η επιλογή των λέξεων είναι απλή, τόσο νοηματικά όσο και φθογγολογικά: εύκολα προφέρονται και εύκολα κατανοούνται.
Τα παιδιά βοηθιούνται από την απλή και λογική αλληλουχία των εικόνων, που οδηγούν την αφήγηση από την αρχή προς το τέλος με μικρά βήματα, και έτσι μαθαίνουν εύκολα την μεθοδολογία του «λέω μια ιστορία».
Ο αριθμός των εικόνων – προτάσεων είναι μικρός, για να διευκολύνεται η ροή.
Ο ρυθμός ανάγνωσης του παραμυθιού είναι σταθερός, μουσικός, με ηχητική καθαρότητα στην κάθε λέξη.
Έμφαση δίνεται στην περίπτωση που έχουμε να επικοινωνήσουμε ή να διδάξουμε παιδιά με ιδιαίτερες (εξαιτίας ποικίλων παραγόντων) δυσκολίες στην εξέλιξη του λόγου και της μάθησης. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας με τέτοιου τύπου προβλήματα, πιθανόν να έχουν ανάγκη από αφήγηση δοσμένη όπως εμείς προτείνουμε, αν και καταρχήν το εγχείρημα απευθύνεται σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, με κανονική εξέλιξη.
Με εξαίρετη εικονογράφηση που επίσης έχει παιδαγωγική – εκπαιδευτική άποψη.

Με πρωτοποριακή προσέγγιση, μετά από το παραδοσιακό βιβλίο, περνάμε σε μια «ψαγμένη» εφαρμογή για κινητά και ταμπλέτες.
Άλλωστε τα παιδιά ασχολούνται ολοένα και περισσότερο με αυτά.
Ας επωφεληθούμε λοιπόν από τα θετικά τους…
Η εφαρμογή μπορεί να κατέβει από το εκάστοτε app store (εφαρμογή προεγκατεστημένη σε όλα τα smartphone, App Store σε iOS συσκευές και Play Store σε Android συσκευές) και στη συνέχεια να πατήσει στο κουμπί εγκατάσταση που θα δει δίπλα στο εικονίδιο της εφαρμογής.
Ο χρήστης θα ψάξει βάζοντας ΄΄Κοκκινοσκουφίτσα΄΄ στο app store της συσκευής του και η ΄΄Κοκκινοσκουφίτσα΄΄ που ψάχνει είναι αυτή ­­

Μπορεί επίσης να κατευθυνθεί εκεί από κάποια εξωτερική πηγή:
iOS: http://goo.gl/8lJHW0
Android: http://goo.gl/R1eWIa
Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την εφαρμογή.

 

Λίγα Λόγια για την συγγραφέα
Η Ρουσοχατζάκη Μαρία είναι λογοπαθολόγος. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και ακολούθησε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Παθολογίας του Λόγου, ολοκληρώνοντας με άριστα Master of Science και Certificate Clinical Competence (C.C.C.) στα Boston και Northeastern Universities στη Βοστόνη των Η.Π.Α.
Έχει διδάξει στο Διδασκαλείο του Παν/ίου Ρεθύμνου, σε Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΕΚ), σε μαθήματα του Παν/ίου Αιγαίου και σε πλήθος σεμιναρίων για δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικευόμενους γιατρούς και γονείς.
Άρθρα της δημοσιεύονται στα Ιατρικά της Ελευθεροτυπίας.
Από την ΩΡΛ κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει τυπωθεί η δουλειά της «Οδηγίες για τους Λαρυγγεκτομηθέντες και το περιβάλλον τους». Στο επιστημονικό σύγγραμμα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης «Σύγχρονη ΩΡΛ» έχει συμμετάσχει με το κεφάλαιο «Διαταραχές Φωνής».
Είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των ασθενών υποψήφιων για κοχλιακό εμφύτευμα στην ΩΡΛ κλινική του ΠΑΓΝΗ και μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Ειδικών στις Διαταραχές του Λόγου. Από το 2005 ασχολείται με τη δημιουργία και έκδοση παιδικών βιβλίων που αποτελούνται από υλικό δουλεμένο με εκατοντάδες παιδιά που έχουν εξεταστεί και δουλευτεί από αυτή και την ομάδα της, μέσα σε σχεδόν 20 χρόνια θεωρητικής και πρακτικής εμπειρίας.
Διδάσκει σεμινάρια σε γονείς, που έχουν σχέση με: την εξέλιξη της επικοινωνίας του παιδιού από τη γέννηση του μέχρι τα πρώτα χρόνια της ένταξης του στο σχολικό περιβάλλον, την αλληλεπίδραση του προφορικού με το γραπτό λόγο και τη σημασία της παιδικής αφήγησης και αναδιήγησης και τους τρόπους που πρέπει να γίνεται, ώστε να βελτιώνεται η ολοκλήρωση του γλωσσικού συστήματος του παιδιού και η επαφή του με το γονιό.

Μαρία Ρουσοχατζάκη
Λογοπαθολόγος M.S., C.C.C.– Συγγραφέας παιδικών βιβλίων
E-mail: logos@mrous.gr
Facebook: Μαρία Ρουσοχατζάκη
Site: www.mrous.gr

Write A Comment