Άνδρας

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Το σοφότερο θα ήταν για όλους τους χρήστες που ξεκινούν με αυτό το είδος των φακών, να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σταδιακής μετάβασης σε παρατεταμένη χρήση.
Εάν δούμε τα πράγματα από τη σκοπιά ενός χρήστη φακών επαφής, η τελειότερη μορφή διόρθωσης της όρασης είναι αυτή που προσφέρει εξαιρετική όραση, με ένα ασφαλή, άνετο και εύκολο, απλό τρόπο. Δηλαδή φακοί επαφής πού μπορούν να φοριούνται μέρα και νύχτα, να μην χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση και να κοστίζουν λίγο.

Για πάνω από 10 ολόκληρα χρόνια το FDA, ( ένας αντίστοιχος οργανισμός με τον οργανισμό φαρμάκων ), και οι εφαρμοστές φακών επαφής αποθάρρυναν τους χρήστες φακών να κοιμούνται με τους φακούς τους. Εδώ όμως και 2 χρόνια ο ίδιος οργανισμός ενέκρινε 3 είδη φακών επαφής για μέχρι 30 ημέρες και νύχτες συνεχή χρήση. Είναι πραγματικά μία μεγάλη εξέλιξη στον τομέα των φακών επαφής ή απλώς ο θρίαμβος , από κλινικής πλευράς, της ελπίδας απέναντι στην εμπειρία;

Τι πρέπει να γνωρίζει το κοινό και τι θα πρέπει να προσέξουν οι χρήστες; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων φακών επαφής;

Οι φακοί που μπορούν να φορεθούν και στον ύπνο είναι κατασκευασμένοι από υλικά σιλικόνης – υδρογέλης και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι επιτρέπουν μία μεγάλη ποσότητα οξυγόνου να περνά από το φακό στο μάτι, χωρίς να έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Οι ιδιότητες των συγκεκριμένων υλικών επιτρέπουν τη χρήση τους για 30 συνεχόμενες ημέρες χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα της υποξίας, ( αντίδραση του κερατοειδούς χιτώνα στην έλλειψη οξυγόνου που προκαλείται από τους φακούς επαφής, δημιουργία οιδήματος, νεοαγγείωσης, δυσανεξία στους φακούς ), το οποίο παλαιότερα απέτρεπε τη συνεχή χρήση φακών.

Δυστυχώς αυτοί οι φακοί δεν απευθύνονται σε όλους. Ο ενδιαφερόμενος χρήστης πρέπει να έχει απολύτως υγιή μάτια, να μην είναι διαβητικός, αλλεργικός ή να μην παίρνει συστηματικά φάρμακα όπως στεροειδή και να έχει μία ικανοποιητική ποσότητα δακρύων. Χρήστες που ανήκουν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να ενημερώνονται για πιθανά προβλήματα από τη χρήση αυτών των φακών.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι χρήστες φακών που αντιμετώπισαν προβλήματα με τη χρήση απλών φακών επαφής, π.χ. έντονη ερυθρότητα, γιγαντιαία θηλακιώδη επιπεφυκίτιδα, έλκη του κερατοειδούς ή μικροβιακές κερατίτιδες θα πρέπει να ενημερωθούν ότι οι συγκεκριμένοι φακοί όχι μόνον δεν θα λύσουν τα προβλήματα τους αλλά κινδυνεύουν να τους δημιουργήσουν μεγαλύτερα.

Ειδικότερα θα πρέπει να προειδοποιούνται οι χρήστες που αντιμετώπισαν προβλήματα με απλούς φακούς ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν παρατεταμένη χρήση.

Σημαντικό επίσης σημείο το οποίο πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα είναι η αύξηση της επικινδυνότητας, όσον αφορά τις μικροβιακές κερατίτιδες με τους συγκεκριμένους φακούς και τη μεγάλη σημασία που έχει η υγιεινή και η σωστή συντήρησή τους. Χρήστες που δεν συντηρούν σωστά τους φακούς τους κινδυνεύουν περισσότερο από τη δημιουργία μολύνσεων, ιδιαίτερα στην παρατεταμένη χρήση όπου οι φακοί δεν βγαίνουν για να αποστειρωθούν επί καθημερινής βάσεως.

Δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να πιστέψουν οι χρήστες ότι τα διαλύματα καθαρισμού είναι πλέον άχρηστα όπως και τα γυαλιά τους. Ακόμα και αν οι συγκεκριμένοι φακοί έχουν σχεδιασθεί για παρατεταμένη χρήση, ο χρόνος που θα φορεθούν μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο και παρότι έχουν λύσει το πρόβλημα της υποξίας, έχουν παρατηρηθεί αντιδράσεις των ιστών όπως κερατίτιδες ή τραυματισμοί του επιθηλίου του κερατοειδούς.

Το σοφότερο θα ήταν για όλους τους χρήστες που ξεκινούν με αυτό το είδος των φακών, να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σταδιακής μετάβασης σε παρατεταμένη χρήση όπως και να προσαρμόσουν τη χρήση των φακών στις ανάγκες τους, να τους βγάζουν , να τους καθαρίζουν όσο συχνότερα μπορούν, και να παρακολουθούνται τακτικά από τον εφαρμοστή τους.

Ιδανικό επίσης θα ήταν να προτιμούνται φακοί αυτής της κατηγορίας οι οποίοι αντικαθίστανται συχνά.

Η σύνεση στους φακούς επαφής ήταν πάντοτε ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλίσουμε μία ασφαλή , παρατεταμένη και άνετη χρήση.

 

*Ο Δρ. Ιωάννης Μ. Ασλανίδης είναι επίκουρος καθηγητής του Παν/μιου Cornell της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού και Διαθλαστικού Κέντρου “Εμμετρωπία”.

 

 

 

 

 

 

 

Write A Comment