Επιστημονικοί Συνεργάτες

Σημαντικός κίνδυνος για τους ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δυο μήνες σε χιλιάδες ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδος (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αγγειακές αποφράξεις) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να κινδυνεύουν ακόμα και με απώλεια της όρασής τους.
Οι παθήσεις αυτές χρήζουν θεραπείας σε μηνιαία βάση με ενδοϋαλοειδική έγχυση από οφθαλμίατρο.
Λόγω φόρτου εργασίας αλλά και λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, σε πολλά δημόσια νοσοκομεία οι θεραπείες αυτές σταμάτησαν ή μειώθηκαν δραματικά. Ακριβώς το ίδιο έγινε και στις ιδιωτικές κλινικές.
Το πρόβλημα παραμένει μέχρι και σήμερα και ενώ υπάρχει άμεσα εφικτή λύση, την οποία οι οφθαλμολογικές εταιρείες και οι ιατρικοί σύλλογοι είχαν συστήσει, το υπουργείο Υγείας ακόμη αρνείται να την δώσει.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί άμεσα αν το Υπουργείο θεσμοθετούσε τη διαδικασία ώστε οι εγχύσεις αυτές να γίνονται και στις Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ).
Οι Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, στις οποίες επιτρέπεται να γίνονται μείζονες οφθαλμολογικές επεμβάσεις, όπως εγχειρήσεις καταρράκτη, γλαυκώματος, αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς κ.α., παραδόξως δεν τους επιτρέπεται να πραγματοποιούν αυτές τις ελάσσονες (απλές) οφθαλμολογικές πράξεις των ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων.
Αγαπητέ κ Υπουργέ,
1. Γιατί και μέχρι πότε, οι χιλιάδες αυτοί ασθενείς θα χρονοτριβούνε αναμένοντας την θεραπεία τους, διακυβεύοντας τελικά την όρασή τους;
2. Γιατί αυτό το δίκαιο αίτημα, για το οποίο πολλάκις έχετε υποσχεθεί τη λύση του, περιμένει ακόμα στα συρτάρια; Περιμένουμε με την ευαισθησία και το πρακτικό πνεύμα που όλοι είδαμε να σας διακρίνει όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, να δώσετε την λύση για το καλό εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας .
Για το Δ.Σ. του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας
Ο Πρόεδρος
Ι.Μ. Ασλανίδης MD PhD FRCOopth MB

Write A Comment