Επιστημονικοί Συνεργάτες

Ανοιχτή επιστολή της Αθηνάς Σπανάκη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ανοιχτή Επιστολή προς κ. Νίκου Θωμαΐδη – Παιδίατρο ως απάντηση στην ανοιχτή επιστολή του προς γιατρούς αδαείς, ξερόλες, ημιμαθείς και φασαριόζους σαν ντενεκέδες.
Καταρχήν να σας συστηθώ. Κατά τη νομοθεσία Αθηνά Σπανάκη Βιοπαθολόγος, κατά τη δική σας δημόσια γραφή, χωρίς καν να με ξέρετε ντενεκές!
Ντενεκέδες γενικότερα αποκαλείτε όσους γιατρούς είναι κατά των self test, άρα προσωπικά και εμένα, αφού είμαι ένας από αυτούς. (Κατά την ταπεινή μου άποψη τα rapid test θα έπρεπε να συνταγογραφούνται και να γίνονται μόνο από προσωπικό υγείας).
Δημοσιεύετε 5 λόγους για τους οποίους σύμφωνα με την άποψή σας είστε υπέρ των self test σε αντίθεση με όσους γιατρούς είναι κατά της διενέργειας και της ερμηνείας των τεστ αυτών από τους ίδιους τους πολίτες.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από εκεί που ξεκινάτε εσείς λοιπόν γιατρέ μου.
Απευθύνεστε σε συναδέλφους σας, λέγοντας :
– λοιπόν νομπελίστες μου ιατροί, συνταγματολόγοι. (με έμφαση ειρωνείας ή με έπαρση αλαζονείας αναρωτιέμαι ��
1) Η μέτρηση της πίεσης λέτε, είναι ιατρική πράξη κι όμως γίνεται από τους ασθενείς.
Θα σας απαντήσω λοιπόν πως η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι, ναι είναι ιατρική πράξη γι’ αυτό και η ερμηνεία των τιμών γίνεται πάντα από τον γιατρό.
Ο τρόπος μέτρησης της πίεσης στο σπίτι είναι σαφώς καθορισμένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης, ώστε οι τιμές να είναι αξιόπιστες για να γίνει σωστά η ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης του ίδιου του ασθενούς χωρίς κανένα αντίκτυπο μολυσματικότητας γύρω του. Η ερμηνεία των self test γίνεται από τους ίδιους τους γονείς ή τα παιδιά, δηλώνεται από τους ίδιους ως γνωμάτευση της εξέτασης και το αποτέλεσμα του έχει ως τελικό αποδέκτη όλο τον κόσμο που έρχεται αντιμέτωπος με μία ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
2) Εκατομμύρια διαβητικοί λέτε, μετρούν το σάκχαρό τους με μηχανάκια, καρφίδες, ταινίες καθημερινά.
Σας απαντώ ότι η Ελληνική διαβητολογική Εταιρεία έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες με συντακτική ομάδα, για τη διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς.
Κάθε μέτρηση στο σπίτι καταγράφεται από τον ασθενή, αλλά ερμηνεύεται και καθοδηγείται αυστηρά από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με βάση την κλινική εικόνα, το ιστορικό και τις εργαστηριακές εξετάσεις καθοδηγεί τον ασθενή του. Ο ασθενής δεν μεταφέρει κανένα μολυσματικό φορτίο, όπως επίσης ο ίδιος δεν ερμηνεύει κανένα παθολογικό ή μη αποτέλεσμα.
3) Λέτε ότι ιατρική πράξη είναι τα τεστ εγκυμοσύνης.
Θα σας απαντήσω, επίσης πως η εγκυμοσύνη δεν είναι μολυσματική νόσος, αλλά και τα εξής: Σε ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης η πρώτη κίνηση κάθε γυναίκας είναι, να ενημερώσει το γυναικολόγο της, ο οποίος θα της δώσει άμεσα ραντεβού για επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης με εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά και κλινικό έλεγχο. Αλλά και σε αρνητικό τεστ, με τυχόν καθυστέρηση εννοείται ενημερώνει το γιατρό της. Δε γνωματεύει η κάθε γυναίκα το θετικό ή το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ, ούτε προχωράει μόνη της σε πράξη τοκετού.
4) Λέτε για την πολιομυελίτιδα της δεκαετίας του ’60 και για το εμβόλιο σε μορφή χαπιού, που μοιράστηκε στα σχολεία από τους καθηγητές.
Εδώ θα σας πω ότι μάλλον είστε εκτός θέματος. Το θέμα μας είναι το self test κι ‘ όχι το εμβόλιο σε μορφή χαπιού.
Μάλλον εδώ θα ήσασταν λίγο κουρασμένος ή λίγο αφηρημένος ή λίγο κάτι άλλο που εσείς ξέρετε καλύτερα. Απλά θα σας πρότεινα σε μία δημόσια επιστολή σας, η οποία αφορά τόσο σημαντικό θέμα όπως η ΠΑΝΔΗΜΙΑ, να είστε συγκεντρωμένος στο θέμα σας, γιατί απευθύνεστε σε κόσμο που ίσως δε θα αντιληφθεί τη διαφορά ή που θα σας εμπιστευτεί και αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι μία μορφή παραπλάνησης με ότι μπορεί να προκύψει. Αυτά δεν τα ξέρω ως γιατρός, όμως μπορώ να συμβουλευτώ τους ειδικούς.
5) Λέτε για τη δοκιμασία mantoux και το εμβόλιο BCG που ακολούθησε σε όλα τα πρωτάκια.
θα σας απαντήσω πως εξακολουθείτε να είστε εκτός θέματος και φυσικά ισχύουν όλα τα προηγούμενα.
Εδώ επίσης θα σας ενημερώσω, ότι η δοκιμασία mantoux καθώς και το εμβόλιο έγιναν από ειδικές ομάδες, από επαγγελματίες του χώρου της υγείας και όχι από γονείς σε παιδιά ή από δασκάλους σε μαθητές τους.
Επίσης, η ερμηνεία της δοκιμασίας mantoux γινόταν καθαρά από ιατρικό προσωπικό . Εσείς που ήσασταν όπως λέτε στην 1η παιδιατρική κλινική του Ιπποκράτειου για τρία χρόνια πως και δεν τα γνωρίζετε αυτά ;
Επίσης όταν λέτε ήσασταν στο πρόγραμμα ελέγχου της μεσογειακής αναιμίας κάνατε χιλιάδες αιμοληψίες σε παιδιά για τον περιορισμό της ασθένειας. Εντάξει, όμως εσείς αν δεν κάνω λάθος είστε γιατρός, έτσι δεν είναι; Τι σχέση έχει η αιμοληψία για ένα εργαστηριακό έλεγχο με τη δοκιμασία κατ’ οίκον self test από τους ίδιους τους πολίτες ώστε να γνωματεύσουν και να δηλώσουν ;
Επίσης αν αφιερώσετε λίγο χρόνο να διαβάσετε τις οδηγίες από τα κουτιά που μοιράζουν τα self test, θα ενημερωθείτε για τη διαδικασία in vitro. Κατόπιν αν έχετε διάθεση ενημερωθείτε εγκυκλοπαιδικά.
Αγαπητέ, κύριε Νίκο Θωμαΐδη, που θα ήθελα να σας αποκαλέσω συνάδελφε, αλλά ως ντενεκές εγώ , ως ξερόλας, αδαής κι’ ημιμαθής, ίσως να σας προσβάλω αν συγκριθώ μαζί σας.
Όμως θα σας πω το εξής, με όλο το σεβασμό . Με λένε Αθηνά, είμαι γιατρός βιοπαθολόγος, και δεν επιτρέπω σε κανένα να με προσβάλει. Επιθυμία μου είναι να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη . Δυστυχώς αν αυτή η επιθυμία μου δεν ικανοποιηθεί, η δικαιοσύνη είναι μονόδρομος.
Ο Τελικός κριτής είναι ο Άνθρωπος που μας εμπιστεύεται και μας αφουγκράζεται . Το αποτέλεσμα των πράξεων μας φαίνεται ξεκάθαρα και δεν διηγείται.
Ας προσέχουμε τι λέμε δημόσια και πως το λέμε, γιατί ο κόσμος έχει ήδη κουραστεί . Ας μην τον απογοητεύσουμε εμείς οι επιστήμονες της επιστήμης!!
Με εκτίμηση
Αθηνά Σπανάκη, Ιατρός -Βιοπαθολόγος

Write A Comment