Τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες. Αντιθέτως, η μόλυνση από τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει παροδικά προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
«Πολλά ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας αναφέρουν τη διατήρηση της γονιμότητας ως τον λόγο για τον οποίο δεν εμβολιάζονται κατά της COVID», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Amelia Wesselink, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
«Η μελέτη μας αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι ο εμβολισμός αυτός δεν σχετίζεται με τη γονιμότητα», συνέχισε. «Τα ποσοστά εγκυμοσύνης στα ζευγάρια που εξετάσαμε ήταν παρόμοια, ανεξάρτητα από το επίπεδο του εμβολιασμού».
Η μελέτη
Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 2.126 γυναίκες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και τους συντρόφους τους, που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά με φυσική σύλληψη.
Οι γυναίκες παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους κάθε οκτώ εβδομάδες, επί εννέα μήνες. Οι ερευνητές τις παρακολούθησαν από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν επηρέαζαν τη γονιμότητα των γυναικών. Τα ποσοστά σύλληψης ήταν παρόμοια σε εμβολιασμένες και ανεμβολίαστες γυναίκες, σε όλες τις περιόδους που εξετάστηκαν.
Ωστόσο οι άνδρες που μόλυνε ο κορωνοϊός παρουσίασαν παροδική μείωση στη γονιμότητά τους. Ειδικότερα, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονταν κατά 18% τις πρώτες 60 ημέρες από τη μόλυνσή τους. Μετά το πέρας των δύο μηνών, όμως, επανέρχονταν στο φυσιολογικό.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την αιτία αυτής της μείωσης. Ενδέχεται όμως να παίζει ρόλο ο πυρετός, που αποτελεί συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο πυρετός μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
Είναι καθησυχαστικά
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology. Τα ευρήματά της πρέπει να καθησυχάσουν τα νεαρά ζευγάρια που φοβούνται τα εμβόλια για την COVID, λένε οι ερευνητές.
«Ο σχεδιασμός της μελέτης μας, το μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων και η γεωγραφική ετερογένειά του είναι από τα δυνατά σημεία της», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Lauren A. Wise, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Αν τα εμβόλια δημιουργούσαν πρόβλημα στη γονιμότητα, η μελέτη μας θα το είχε βρει. Αντιθέτως, έδειξε ότι ο αληθινός εχθρός είναι ο κορωνοϊός, ο οποίος μπορεί να φέρει πίσω την όλη προσπάθεια».