Κανένα περιστατικό σοβαρής ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) σε μικρά παιδιά δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει αυξημένη εγρήγορση και για τον λόγο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με έκτακτη ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή στους παιδίατρους και τις Επιστημονικές Ενώσεις των Γιατρών, για την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων.
Σχετικές ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC), καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας.
Τα περισσότερα περιστατικά ηπατίτιδας εντοπίστηκαν στη Βρετανία και την Αλαμπάμα των ΗΠΑ
Τα περιστατικά σοβαρής ηπατίτιδας που εμφανίστηκαν σε παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών (και σε λιγότερα έως 16 ετών), συνέβησαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Δανία, Ολλανδία), αλλά και στις ΗΠΑ (Αλαμπάμα).
Το ECDC σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να γνωστοποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά χώρα, όμως, έχουν ήδη αναφερθεί «λιγότερα από 5 κρούσματα» στην Ιρλανδία, 3 στην Ισπανία, πάνω από 75 περιστατικά στη Βρετανία, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
Ακόμη 9 περιστατικά εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό CDC.
Παιδιατρική Εταιρεία: Άγνωστος μέχρι σήμερα ο ιός που προκαλεί σοβαρή ηπατίτιδα
Η αιτία χαρακτηρίζεται “άγνωστη” καθώς δεν έχει ταυτιστεί μέχρι στιγμής ο ιός που προκαλεί αυτή τη σοβαρή φλεγμονή στο ήπαρ των παιδιών. Το σίγουρο είναι πως δεν ανήκει στους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D ή Ε, που προκαλούν συνήθως ηπατίτιδα στον άνθρωπο.
“Το αίτιο της ηπατίτιδας αυτής είναι τελείως καινούργιο. Οφείλεται, δηλαδή, σε κάτι που ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Δεν είναι κανένας από τους πέντε γνωστούς ιούς των ηπατιτίδων, Α, Β, C, D, E. Δεν έχουν αναγνωριστεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Είναι κάποιος άλλος ιός και είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί ιοί υπάρχουν 200 και βάλε… Πιθανόν να είναι κάποιος τοπικός ιός στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, στη Δανία, Ολλανδία κλπ και σιγά – σιγά θα επεκταθεί και θα εντοπιστεί και αλλού”, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα, τα υγιή παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν σοβαρά. Θάνατος παιδιού δεν έχει αναφερθεί, όμως, σε πολλά περιστατικά προκλήθηκε οξεία ηπατική ανεπάρκεια, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στους επιστήμονες.
Κάποια παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία και κάποια ακόμη και και μεταμόσχευση ήπατος.
Η πιθανότητα της μεταμόσχευσης ήπατος μοιάζει τρομακτική, λέει ο ίδιος. Ειδικά στη χώρα μας, όπου δεν υπάρχει εξελιγμένο σύστημα μεταμοσχεύσεων και ειδικά στα παιδιά και πιο συγκεκριμένα στις μεταμοσχεύσεις ήπατος.
Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: «Προσοχή στα κίτρινα μάτια» – Τι να προσέξουν οι γονείς
Ανάμεσα στα συμπτώματα που παρουσίασαν τα περισσότερα παιδιά, περιλαμβάνονται οι εμετοί, η διάρροια, η επιπεφυκίτιδα, αλλά και συμπτώματα απλού κρυολογήματος.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας συστήνει στους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση και να απευθύνονται έγκαιρα στον παιδίατρό τους.
Η ηπατίτιδα συνήθως μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της με ξεκούραση και υγρά, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις το παιδί θα χρειαστεί να λάβει αγωγή. Αν το πρόβλημα εντοπιστεί έγκαιρα, είναι κατά κανόνα άμεσα αναστρέψιμο.
Μπορεί να υποκρύπτεται το σύνδρομο Long Covid;
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το φαινόμενο μπορεί να έχει εξήγηση: Η απομόνωση των μικρών παιδιών με τα lockdown της πανδημίας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά, επειδή δεν εκτέθηκαν στη συνήθη ποικιλία ιών, μεταξύ των οποίων στους αδενοϊούς.
«Βλέπουμε μια έξαρση στις τυπικές παιδικές ιογενείς λοιμώξεις, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από το lockdown, καθώς και μια έξαρση στις λοιμώξεις από αδενοϊό, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το ένα προκαλεί το άλλο», δήλωσε ο κλινικός ιολόγος Γουίλ Ίρβινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το ζήτημα, χωρίς να αποκλείουν είτε την εμπλοκή μιας άγνωστης έως τώρα τοξίνης, ή ακόμα και την πιθανότητα να πρόκειται για επιπλοκή τής μακρόχρονης COVID-19.
Θεωρείται πιθανό, επίσης, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Τζιμ ΜακΜέναμιν του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, να μην έχουν όλες οι περιπτώσεις την ίδια αιτία.