Επιστημονικοί Συνεργάτες

Παγκόσμια ημέρα Παχυσαρκίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η παχυσαρκία αποτελεί σύγχρονη νόσο πανδημικού χαρακτήρα η οποία αφορά άμεσα την χώρα μας.

‘Ένας στους πέντε Έλληνες ενήλικες είναι παχύσαρκοι ενώ πάνω από το 50%  των παιδιών είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα.

 

Στο Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος λειτουργεί Ιατρείο Λιπομέτρησης Ενηλίκων με μια καινοτομία στην ακριβή μέτρηση του λιπώδους και μυϊκού ιστού με την μέθοδο DEXA βοηθώντας στην απώλεια του επιβλαβούς βάρους. Πρόκειται για την ασφαλέστερη πιστοποιημένη μέθοδο ακριβούς υπολογισμού του «κακού» σπλαχνικού λίπους που προκαλεί ασθένειες και απαιτείται μόλις 9 λεπτά από τον χρόνο σας προκειμένου να πραγματοποιήσετε την συγκεκριμένη εξέταση.

 

Διαβάστε το άρθρο της κας Καλλιόπης Μηλάκη, Ειδικής Παθολόγου με ειδίκευση στην παχυσαρκία-  σακχαρώδη διαβήτη, και κλείστε ραντεβού είτε με την κα Μηλάκη  είτε με την κα Ειρήνη Μασαούτη, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, Σύμβουλο Συστημικής Θεραπείας,  για οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί και σχετίζεται  με την παχυσαρκία.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΜΗΛΑΚΗΣ

Η παχυσαρκία αποτελεί σύγχρονη νόσο πανδημικού χαρακτήρα η οποία αφορά άμεσα την χώρα μας.

 

‘Ένας στους πέντε Έλληνες ενήλικες είναι παχύσαρκοι ενώ πάνω από το 50%  των παιδιών είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παχυσαρκία ορίζεται ως η υπερβολική αύξηση του λίπους που επηρεάζει την λειτουργικότητα ζωτικών οργάνων

Πολλές γνωστές νόσοι συνδέονται με την υπέρμετρη αύξηση του λιπώδους ιστού όπως η ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αρτηριακής υπέρτασης υπερλιπιδαιμίας που οδηγούν στην στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ,την καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και την νεφρική ανεπάρκεια.

 

Όμως η παχυσαρκία συνδέεται και με την ανάπτυξη τουλάχιστον 11 διαφορετικών τύπων καρκίνων με πρώτο σε συσχέτιση τον καρκίνο του μαστού.

 

Πλέον είναι απαραίτητη η ολιστική προσέγγιση της πόλυ- συστηματικής νόσου της παχυσαρκίας με ιατρική καθοδήγηση και αντιμετώπιση.

 

Τα βήματα είναι απλά

  • απευθύνομαι στο εξειδικευμένο ιατρείο παχυσαρκίας
  • υπολογίζω το δείκτη μάζας σώματος μου και υπολογίζω με ακρίβεια το λίπος μου μέσω ειδικών εξελιγμένων λιπομετρητών που χαρτογραφούν το ανθρώπινο σώμα
  • διαμορφώνω με την εξειδικευμένη ομάδα το καθημερινό μου διατροφολόγιο
  • διαμορφώνω την απαιτούμενη άσκηση σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό μου
  • και λαμβάνω την κατάλληλη συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή εφόσον ο θεράπων ιατρός το κρίνει απαραίτητο

Πλέον η παχύσαρκια αντιμετωπίζεται σαν χρόνο νόσημα .

 

Η επιστροφή σε φυσιολογικό λιπώδη ιστό για την ηλικία και το φίλο του ασθενούς δε βελτιώνει μόνο το ιατρικό του μέλλον αλλά και την ποιότητα ζωής του.

 

Ακόμα και οι μικρές απώλειες βάρους και λιπώδους ιστού από 5- 10% του σωματικού βάρους έχουν φανεί ότι επιφέρουν σημαντικά οφέλη στην κλινική εικόνα και στην καθημερινή ρουτίνα.

 

Το παραπάνω άρθρο υπογράφει η κα Καλλιόπη Μηλάκη, ειδική παθολόγος στο Διαγνωστικό Κέντρο Ηρόδοτος, με ειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία.

 

Write A Comment