O Γιατρός Συμβουλεύει

Η Επιστήμη για την Αισθητική και Κοσμητική Γυναικολογία 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

*Γράφει ο Γεώργιος Φ. Μικελάκης

Με τον όρο Κοσμητική ή Αισθητική Γυναικολογία, αναφερόμαστε σε μια κατηγορία χειρουργικών ή μη χειρουργικών τεχνικών και παρεμβάσεων, ειδικά σχεδιασμένων για την βελτίωση τόσο της λειτουργικότητας όσο και της εμφάνισης της γυναικείας γεννητικής περιοχής.

Η ανάγκη για την ανάπτυξη, εξέλιξη και διεύρυνση αυτών των ιατρικών τεχνικών, προέκυψε από την αυξανόμενη επιθυμία για περιποίηση, βελτίωση και καλλωπισμό του γυναικείου σώματος, ξεπερνώντας τα «περιοριστικά στεγανά» που σχετίζονταν με την γεννητική περιοχή.

Η χειλεοπλαστική (labioplasty), είναι η επέμβαση που τροποποιεί  το μέγεθος και το σχήμα των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου, βελτιώνοντας την εμφάνιση με την διόρθωση τυχόν δυσμορφιών ή δυσαναλογιών, καθώς και το αίσθημα δυσφορίας κατά την φυσική άσκηση και την σεξουαλική επαφή.

Η χειρουργική αφαίρεση της περίσσειας του καλυπτικού δέρματος στην περιοχή της κλειτορίδας (clitoral hood reduction), μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση και την λειτουργικότητα κατά την επαφή. Αντίστοιχα, για βελτίωση και αύξηση της αίσθησης κατά την επαφή μπορεί να γίνε έγχυση υαλουρονικού  οξέως στο πρόσθιο κολπικό τοίχωμα. (G-spot ampliffication). Η περίσσεια λιπώδους ιστού στην υπερηβική περιοχή, που μπορεί να προκύψει λόγω αύξησης βάρους ή ορμονικών διαταραχών, μπορεί να μειωθεί. (Mons pubis reduction).

Διόρθωση και ανάπλαση του παρθενικού υμένα (Hymenoplasty), μπορεί να γίνει για πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Οι διορθωτικές παρεμβάσεις στον κόλπο (Vaginoplasty) στοχεύουν στην σύσφιξη του κολπικού τοιχώματος που μπορεί να έχει χαλαρώσει λόγω τοκετών ή εμμηνόπαυσης, καθώς και την βελτίωση  της ακράτειας. Με την χρήση τεχνολογίας laser, γίνεται θερμαντική σύσφιξη και ανάπλαση των τοιχωμάτων του κόλπου, LVR (Laser Vaginal Rejuvenation). Η ελάχιστα επεμβατική αυτή τεχνική, δεν απαιτεί αναισθησία, μπορεί να γίνει σε εξωτερική βάση και η επάνοδος στην καθημερινότητα και την φυσιολογική δραστηριότητα είναι άμεση.

Το πρόβλημα της ξηρότητας του κόλπου, που αντιμετωπίζουν κυρίως γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χρήση υαλουρονικού οξέως, δίνοντας λύση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μία μόνο έγχυση στην είσοδο του κόλπου είναι ικανή να επαναφέρει την σωστή ενυδάτωση του κόλπου, θεραπεύοντας από τις ενοχλητικές παρενέργειες της ξηρότητας όπως είναι η ατροφική κολπίτιδα, ο κνησμός και η δυσπαρεύνια για τουλάχιστον έξι μήνες, αποφεύγοντας την καθημερινή χρήση κολπικής κρέμας που πολλές φορές αποτελεί ένα ακόμη στρες για την γυναίκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από αυτές οι τεχνικές δεν είναι πάντα μέρος ιατρικής αναγκαιότητας, αλλά αισθητική επιλογή. Ως εκ τούτου κάθε γυναίκα που προσανατολίζεται σε επεμβάσεις κοσμητικής – αισθητικής γυναικολογίας, θα πρέπει να λάβει εξειδικευμένη και λεπτομερή ενημέρωση σταθμίζοντας τους παράγοντες κινδύνου με τα πλεονεκτήματα και τις προσδοκίες της.

*Γεώργιος Φ. Μικελάκης

Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Μέλος επιστημονικής επιτροπής Γενικής Κλινικής Euromedica Μητέρα Κρήτης

Για πληροφορίες:

Euromedica Γενική Κλινική Μητέρα Κρήτης

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 56 & Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης, 2810396700

Write A Comment