Ο κορωνοϊός Covid-19 δεν εκδηλώνεται στα παιδιά με την ίδια αλληλουχία συμπτωμάτων που προκαλεί στους ενήλικες, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης που άρχισε τον Μάιο, αποκαλύπτουν πως σε αυτά ο κορωνοϊός προκαλεί πρώτα διάρροια και έμετο. Ο επίμονος βήχας και οι αλλαγές στην όσφρηση και στη γεύση αναπτύσσονται αργότερα.
Τα ευρήματα αυτά διαφέρουν από εκείνα προγενέστερων μελετών σε άλλες χώρες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ετερογένεια που έχει ο νέος κορωνοϊός. Είναι επίσης ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα, καθώς προσπαθεί να κατανοήσει πως επηρεάζει ο κορωνοϊός τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, στη μελέτη συμμετέχουν νοσηλευτικά κέντρα απ’ όλη τη Γηραιά Αλβιόνα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται κρατικά νοσοκομεία, όπως το Νοσοκομείο Παίδων Noah’s Ark (Κιβωτός του Νώε) της Ουαλίας.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η μελέτη πραγματοποιείται για να καθοριστεί η επίπτωση της λοίμωξης στα παιδιά και να καταγραφεί η πορεία της. Έως σήμερα, έχουν ενταχθεί σε αυτήν περισσότερα από 1.000 παιδιά απ’ όλη τη Βρετανία.
Τα ευρήματα
Από αυτά, το 7% είχαν θετικά αποτελέσματα στα τεστ αντισωμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο νέος κορωνοϊός τα είχε μολύνει κάποια στιγμή.
Ωστόσο περισσότερο από το 50% αυτών των παιδιών δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί, διότι δεν είχαν εκδηλώσει κανένα ύποπτο σύμπτωμα. Και όσα, όμως, είχαν συμπτώματα, ανέφεραν πως πρώτα άρχισαν προβλήματα από το γαστρεντερικό και ύστερα από το αναπνευστικό σύστημα.
Τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν ακόμα ότι ο κορωνοϊός είναι εξίσου πιθανό να ανιχνευθεί στα μικρότερα (κάτω των 10 ετών) και στα μεγαλύτερα παιδιά.
«Χάρη στην παρούσα μελέτη έχουμε πλέον καλύτερη εικόνα για την επίπτωση του κορωνοϊού στα παιδιά. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα περισσότερα παιδιά θα είναι ασυμπτωματικά», δήλωσε η ερευνήτρια Zoe Morrison, από το Noah’s Ark. «Στα υπόλοιπα παιδιά, υπόνοιες της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός πρέπει να εγείρονται όταν αναπτύσσονται συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Διάρροια και έμετος είναι πολύ ύποπτα, ακόμα κι αν το παιδί δεν βήχει ούτε έχει δύσπνοια ή ανοσμία».
Και η κυρία Morrison κατέληξε: «Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν στην πορεία της μελέτης, ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα διαγνωστικά κριτήρια για την λοίμωξη Covid-19 στα παιδιά».