Διατροφή

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η τσουκνίδα ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων φυτών Κνίδη και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. Είναι αυτοφυές φυτό, ποώδες, μονοετές ή πολυετές και έχουν καταγραφεί 40 είδη παγκοσμίως. Το ύψος του φυτού φτάνει το 1 μέτρο ενώ τα άνθη της είναι μικρά και άοσμα. Το φυτό σε από το βλαστό του έως και τα φύλλα του καλύπτεται από αδενοειδείς τρίχες που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα και κάποιες φορές αλλεργική διαταραχή. Αυτό συμβαίνει διότι τα μικρά τριχίδια του φυτού περιέχουν ένα δηλητηριώδες υγρό, όπου υπάρχει μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες. Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα: ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο, σίδηρο. Τα φύλλα της περιέχουν χλωροφύλλη, σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, γλυκοκινόνες, και τανίνες. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, C και Ε, βιταμίνης Β1, Β2, Β3 και Β5.

Ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης την είχε χαρακτηρίσει πριν από 2500 χρόνια, “πανάκεια” δηλαδή την είχε εντάξει στα φυτά που κάνουν για όλες τις ασθένειες. Η τσουκνίδα έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες. Είναι καλό για αιμορραγίες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, για τις αρθρώσεις, το ουρικό οξύ, την υπέρταση και το αφέψημα από τσουκνίδα είναι εξαιρετικό για την αποβολή της πέτρας από τη χολή. Επίσης παλαιότερα χρόνια οι νέες μητέρες έπιναν αφέψημα τσουκνίδας για να αυξήσουν την ποσότητα γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στην τσουκνίδα έχουν ανακαλυφθεί δραστικές βιολογικές ουσίες παρόμοιες με τις θηλυκές ορμόνες των γυναικών. Γι’ αυτόν το λόγο η τσουκνίδα θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά μέσα για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών ασθενειών. Για το σταμάτημα των εσωτερικών αιμορραγιών συστήνεται ο φρέσκος χυμός, ο οποίος πίνεται αμέσως. Εξωτερικά χρησιμοποιείται ο χυμός, αφέψημα και έγχυμα για τους αρθριτικούς πόνους, ποδάγρα, ισχιαλγία, παράλυση, φλεγμονές του μυελού των οστών, νευραλγίες, αιμορροΐδες, για το δυνάμωμα των μαλλιών και ενάντια στην πιτυρίδα, τα καψίματα, πληγές, τσιμπήματα των εντόμων, ρινορραγίες, μόλωπες κ.ά…

Τη βρίσκουμε πολύ εύκολα διότι υπάρχει στους αγρούς και πάντα δίπλα σε μια τσουκνίδα παρατηρείται ότι υπάρχει το φυτό μολόχα όπου είναι και το φυσικό αντίδοτο για τον έντονο κνησμό που προκαλεί η επαφή με την τσουκνίδα. Υπάρχει και συσκευασμένος ο χυμός της τσουκνίδας καθαρός η ανάμεικτος με άλλα βότανα και μπορούμε να τη βρούμε και αποξηραμένη σε καταστήματα βοτάνων και διατροφής.

 

Write A Comment